Javni poziv za umjetničke radove projekta Risk Change

28.5.–14.7.2019., MMSU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavljuje

JAVNI POZIV

za umjetničke radove

za izložbu Mi nismo kao oni koja se održava kao četvrta epizoda EU projekta RISK CHANGE

Gostoljubivi ili hladni? Dvolični i fanatici? Miroljubivi ili agresivni?

U finalnoj epizodi projekta RISKIRAJ PROMJENU bavimo se predodžbama kojima oblikujemo sliku drugog, pored pitanja kako drugi vide nas. Na razmeđu suvremene umjetnosti, antropologije i socijalne psihologije polazimo od neobičnog pojmovnika o drugom, susjedu, strancu, pridošlici.

Suprotno suvremenim proklamacijama o kulturnoj raznolikosti, u vrijeme turbulentnih društvenih promjena, doživljaj drugoga često poprima negativni naboj, vidljiv u isključivanju, odbojnosti ili negiranju, kreiranju fiktivne slike potencijalnog krivca za sve. Kako u novoformiranim post-socijalističkim državama tako i u zapadnim demokracijama, svjedočimo zaoštrenim odnosima spram drugog koji se nerijetko manifestiraju kroz upitna pojednostavljenja mi – oni.

Političko pitanje drugog iz dana u dan aktualizira se kroz adresiranje stranca kao prijetećeg uzurpatora (našeg) blagostanja, što se u konačnici može svesti na crno-bijelu perspektivu prijatelj-neprijatelj. Uz pomoć masovnih medija, konstrukcija drugog lako postaje instrumentom političkog menadžmenta koji vlastito precjenjuje, a tuđe dehumanizira.

U najmanju ruku autsajder, bezimeni drugi ostaje sekundaran, pod prismotrom i kvalitativno drukčiji. U okruženju otpora i strahovanja od neminovnih globalnih promjena koje pridonose rasipanju fiksnih pojmova identiteta na jednoj strani ukazuje se ksenofobija kao politička sila, na drugoj nezaustavljivi migracijski procesi.

Osim suvremenih oblika redefinicija drugog, zanimaju nas i promišljanja o ‘tuđem’, utjelovljena u frazama poput ne pravi se Englez ili dužan ko’ Grčka koji u jeziku žive kao dio usmene predaje i folklora. Raspiruju nelagodu, ali i otpuštaju loše emocionalne elektricitete.

U namjeri da premostimo licemjerja službenih retorika, zaokuplja nas govor o drugome u alegoričnom obliku, poput arhaičnih iskaza i neprevodivih idioma kao na primjer nije beg cicija! Zanimaju nas stereotipi kao načini oblikovanja zbilje i rezultat pradavne ljudske potrebe za pojednostavljivanjem i tipiziranjem, karakteristični po konciznosti i obilju tematika. Zadivljujući po lakoći kojom se pamte i prenose, zadovoljstvu s kojim se slušaju, prisutni u knjigama, filmovima, popularnoj kulturi.

Međutim, pod prinudom političke korektnosti stereotipi se u suvremenom kolokvijalnom rječniku prigušuju ublaženim rječnikom i maglovitim frazama koje tek deklarativno zastupaju ravnopravnost. Binarno strukturirani, stereotipi omogućuju uzvisivanje nas naspram njih, ali kroz humor kao ispušni ventil što je i jedna od priželjkivanih tema aktualnog poziva.

Posljednja izložba RISKIRAJ PROMJENU osvrće se na pitanje što nam je kod drugoga blisko, a što odbojno? Čime mi sami kod drugih izazivamo podsmijeh? Uz to, zanima nas koji su povijesni stereotipi o stranim prostorima eventualno i danas prisutni, i ima li onih novijeg datuma? A u temelju stoji pitanje kako ‘migracijska kriza’ utječe na sliku pridošlica?

Bez obzira što se danas, uslijed veće mobilnosti, sveprisutnosti medija i komunikacijskih tehnologija, stereotipi – nacionalni, klasni, rodni i ini – potencijalno mijenjaju, urušavaju se sporo, jer žive u kolektivnoj svijesti. Padaju samo na individualnim primjerima, u slučaju osobnih iskustava, međusobnih upoznavanja, a možda ih poljulja i ova izložba.

U ovoj izložbi okupljamo raznolike umjetničke priloge koji se naslanjanju na dokumentarna svjedočanstva i zapise, viceve, pošalice i parafraze o drugom, pritom rasvjetljavajući njihovu emocionalnu podlogu, možda otkrivajući pozadinu koja potiče podgrijavanje starih ili nastanak novih stereotipa. Između suprotstavljenih opisa ‘nas’ i ‘njih’, napredni – zaostali, topli – hladni, pošteni – nepošteni, radišni – poročni, izložbom se nastojimo nasmijati vlastitoj žudnji da budemo veći, glasniji, uspješniji, ljepši od onoga što jesmo. Razuvjeriti vlastitu samouvjerenost.

 

***

Umjetničke radove birat će peteročlani žiri – MMSU-ove kustosice Katerina Jovanović, Ksenija Orelj, Sabina Salamon i Marina Tkalčić te Vana Gović iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Izabrani radovi bit će predstavljeni na izložbi koja će se održati od 26. rujna do 10. studenog 2019. u MMSU.

Prijava treba sadržavati:
·         ime, prezime, adresu, broj telefona, e-mail adresu
·         životopis
·         opis rada uz popratnu dokumentaciju (skica, foto, video zapis ili dr.)
·         tehničke podatke o postavu rada

Napomene za predlagatelje/ice:
·         pravo prijave na javni poziv imaju pojedinci i kolektivi s područja Republike Hrvatske i EU, te Trećih zemalja (Treća zemlja je zemlja koja ne sudjeluje u programu Kreativna Europa. Troškovi za Treće zemlje su svi troškovi namijenjeni građanima Trećih zemalja, aktivnostima koje će se odvijati u Trećim zemljama, ili europskim partnerima koji putuju u Treće zemlje. Više informacija na poveznici
·         jedan autor/ica se može na javni poziv javiti s jednim radom
·         mogu se predložiti novi radovi ili već postojeći radovi
·         prijave se šalju mailom na adresu stereotypes.mmsu@gmail.com, s naznakom ‘Za izložbu’
·         honorar za izabranog autora/icu iznosi 3.400,00 kn neto ako je riječ o već postojećem radu (neovisno radi li se o umjetničkom kolektivu ili individualnom autoru), a 5.600,00 kn neto ako se radi o novom radu nastalom za izlaganje na izložbi Mi nismo kao oni. Pokrivaju se troškovi transporta radova, putni troškovi i smještaj. Organizator ne pokriva dodatne produkcijske troškove.

Javni poziv otvoren je do 14. srpnja 2019., a obavijest o prihvaćenim prijedlozima bit će objavljena do 30. srpnja 2019.

 

***

Program je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke.

Izložba je dio programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Sadržaj poziva ne izražava mišljenje programa EU Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Rijeke, već isključivo mišljenje i stavove Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.