Jasna Bogdanović – Dijalog ritmova

2.12.–22.12.2010., Mali Salon

Umjetnica Jasna Bogdanović izlaže u području kiparstva od 1974. te realizira niz skulptura u javnim prostorima, u Rijeci, Zagrebu, Dubrovi – Labin.

Unutar riječkog područja možemo izdvojiti brončanu skulpturu Žena postavljenu na frekventnoj lokaciji gradskog središta, u Parku Doma zdravlja na Mlaki, izvedenu 1979.
Izložba Dijalog ritmova u Malom salonu drugo je samostalno predstavljanje umjetnice u Rijeci, nakon izložbe u Galeriji Jadroagent pred dvadeset i jednu godinu. Dijalog ritmova obuhvaća ciklus skulptura u drvu, statičnih i mobilnih (rotirajuće) skulptura nastalih u novom mileniju od 2001. – 2010., koje su u studenom 2010. izložene u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu.

Životni opus Jasne Bogdanović razvedenih je biomorfnih karakteristika, od ikonografije ženskog tijela i krajolika do izrazito asocijativnih, apstrahiranih formi. Ukazuje na fascinaciju mediteranskim podnebljem, prirodom, scenografijom i atmosferom kraja u kojem je odrasla i za kojeg je i danas vezana, osobito otocima Vis i Brusnik. Ova ishodišta sugeriraju i radovi kojima se umjetnica predstavlja na izložbi u Malom salonu.

Izložbu prati trojezični katalog, suizdavača Moderne galerije u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.  Autori tekstova u katalogu su dr. Tonko Maroević i dr. Ive Šimat Banov.

Stvaralačka amplituda Jasne Bogdanović ima već nekoliko vrlo diferenciranih postaja i uporišta, a ipak neosporno ishodište u čistoći i čvrstoći oblika, pretežno zaokruženih volumena. S vrlo malo pretjerivanja mogli bismo kiparičinu sklonost za autonomiju znaka i svedenost obrisa dovesti u vezu s njezinom fascinacijom otočnošću… Nakon znatne radne cezure, posvećene ovladavanju slikarskim i grafičkim postupcima, u novom se mileniju vraća kiparskim zadacima i ostvarenjima…. U novi kiparski ciklus Jasna Bogdanović ulazi “Rezonancama” (2001-3), poliptihalno složenim nizom kvadratičnih elemenata…. Ciklus “Dijalog ritmova” primjereno je nastavljen “Energijom kretanja” (2010.) i “Dijalozima” (2010), gdje su, također, osnovne rebraste partikule grupirane i pokrenute na sasvim nov način, ekscentrično, ekspandirajuće prodirući u okolni prostor i posvajajući ga rijetkom energičnošću i dinamizmom….
Jasna Bogdanović u recentnim radovima uspješno je unijela faktor variranja i opuštenijega kombiniranja elemenata, zadržavši pri tom ljubav za čistoću volumena i retoriku primarne tvarnosti … uspjevši oblicima usidriti izazove i napasti latentnog i virtualnog kretanja.
Tonko Maroević

Jasna Bogdanović rođena je 1948. u Splitu. Najranije djetinjstvo provela je u Komiži na otoku Visu. U Rijeku odlazi s obitelji 1958. U Zagrebu 1970. diplomira likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ivana Sabolića, diplomira kiparstvo 1975. Poslijediplomski studij nastavlja u Majstorskoj radionici I. Sabolića do 1977. Odlazi u Rijeku gdje djeluje u HDLUR- u i kao predsjednica (1980-1982). J. Bogdanović javno djeluje od 1974. na području kiparstva, od 2005. i na području grafike. Izlagala na više od osamdeset grupnih i sedam samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu.
Značajni javni radovi: skulptura u Rijeci 1979., u Zagrebu 1987. i Dubrovi-Labin 1990. Od 1987. do 2000. vodila grupu autora za izvođenje konzervatorskih istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova na području Hrvatske na spomenicima kulture iznimne vrijednosti i nacionalnog značaja. O Jasni Bogdanović pisali su Vanda Ekl, Vlado Bužančić, Nataša Š. Lah, Enes Quien, Margarita Sveštarov Šimat i mnogi drugi. Za svoj rad na području kiparstva dobila je dvije nagrade, u Zagrebu 1974., u Rijeci 1982. i posebno priznanje za grafiku 2007., a državno Odlikovanje Danice Hrvatske s likom M. Marulića za doprinos u kulturi, 1999. Član je HDLU- od 1975. Djela joj se nalaze u  Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Gliptoteci HAZU u Zagrebu, National Art Gallery Kuala Lumpur, Zbirci Ružić i suvremenici u Slavonskom Brodu, Zbirci umjetnina franjevačkog samostana u Humcu i privatnim zbirkama diljem svijeta. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba Dijalog ritmova realizirana je sredstvima Ministarstva kulture RH i Odjela gradske uprave za kulturu grada Rijeke.