Vlado Kristl

16.12.2010.–6.2.2011., MMSU

Vlado Kristl (Zagreb, 24. 01. 1923 – München 7. 7. 2004.) jedan je od očeva hrvatske apstrakcije, jedan od najslobodnijih i najinteligentnijih umova hrvatske umjetnosti.

Kristlova filmografija i bibliografija dobro je poznata, ali manje se zna o njegovom slikarstvu; osobito onom nakon 1962. godine kada Kristl napušta Hrvatsku (Jugoslaviju). Stoga se na riječkoj izložbi po prvi puta predstavljaju radovi iz slikarskog opusa Vlade Kristla, obuhvaćajući razdoblje od 1959 – 2004. Pored slika i nezaobilaznih filmova izložit će se i Kristlove knjige umjetnika, vizualna poezija, pisma, objekti, kolaži, fotografije i arhivska dokumentacija.
Ova izložba još neprikazanih slikarskih radova velikana hrvatske avangarde, slikara, crtača, animatora, scenarista, redatelja, eksperimentatora i likovnog pedagoga, svoju premijeru održat će u Rijeci, u gradu u kojem Kristl provodi dio svog djetinjstva i školovanja (Sušak), sudjeluje na izložbama „Salon 54″, “Salon 59” i “Salon 61” , a Rijeku također navodi u zbirci pjesama Pet bijelih stepenica, 1961.

Izložbu prati dvojezičan katalog s tekstovima obitelji Kristl, Jerice Ziherl, Mathisa Mühlinga, Thomasa Brandlmeiera, Marine Viculin i Carole Regnier.
Izložba je rađena u suradnji s Jelenom i Madleine Kristl.

Djelujući u dvije kulturne sredine, od početka pedesetih do početka šezdesetih u Hrvatskoj, a nakon toga više desetljeća u Njemačkoj, neosporno je ustvrđeno njegovo magistralno mjesto u umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Ponajprije je to Kristl kao filmski autor, bilo da je riječ o njegovim animiranim, eksperimentalnim, kratkim i dugometražnim filmovima ili o videouradcima. Potom je Kristl slikar, pjesnik, kazališni čovjek, pisac, mislilac, ali i tipograf i dizajner. No bez obzira na to što je mnogo toga napisano o njemu kao o cjelovitoj i svestranoj osobi, Kristl je i dalje ilegalni imigrant europske umjetnosti, autor uvijek tu – prisutan, ali ne do kraja otkriven, neidentificiran, nedorečen. (Jerica Ziherl, iz predgovora kataloga)

Izložba i katalog omogućeni su sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH i Goethe-Institut Kroatien.

Katalog izložbe s tekstovima Madeleine i Jelene Kristl, Jerice Ziherl, Mathisa Mühlinga, Thomasa Brandlmeiera, Marine Viculin i Carole Regnier prodaje se u MMSU po cijeni od 160,00 kn.

Druge publikacije na prodaji unutar izložbe:
Vlado Kristl, Pet bijelih stepenica, Petikat, 2009., cijena 90,00 kn.
Ana Marija Habjan, Umjetnik otpora, Razgovori s Vladom Kristl, Petikat, 2007., cijena 90,00 kn.

Stručno vodstvo kroz izložbu Vlade Krstla, dr. sc. Jerica Ziherl:
utorak, 21.12. u 19 sati, cijena ulaznice 20 kn
– besplatno vodstvo za umirovljenike, srijeda, 22.12. u 12 sati