Miljenko Stančić – slike, crteži, grafike

4.3.–30.3.2008., Mali Salon

U sklopu međuinstitucionalne suradnje Gradskog muzeja Varaždin i  MMSU u Malom salonu u Rijeci bit će predstavljen izbor slika Miljenka Stančića iz fundusa Galerije GMV i Grada Varaždina.

Na izložbi će biti predstavljeno 35 slika, crteža i grafika iz bogatog opusa Miljenka Stančića, jednog od najvećih likovnih umjetnika sredine XX stoljeća, po izboru Mirjane Dučakijević, kustosice Gradskog muzeja Varaždin.
Za uzvrat, 07. ožujka 2008. Muzej moderne i suvremene umjetnosti će u Gradskom muzeju Varaždin predstaviti radove Božidara Rašice iz fundusa MMSU, po izboru kustosice Daine Glavočić.

Stančić je svoju cijelu životnu borbu za opće vrijednim unutar umjetnosti tražio duboko u vlastitom doživljaju, autobiografskom, sublimirajući u sebi literarno, povijesno i psihološko. Ovo veliko Stančićevo slikarstvo, tako individualno ustrojeno, iskazuje se pred nama svojom trajnom vezanošću za čovjeka, vrijeme i prostor. Zato i nastojimo ovom izložbom nanovo otvoriti temu Stančićeva slikarstva u suvremenom likovnom kontekstu.
(Mirjana Dučakijević, iz predgovora)

Miljenko Stančić, rođen je 1. ožujka 1926. u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1949., bio je član Petorice. Uz slikarstvo, bavio se izradom ilustracija za novine, knjige i časopise, te scenografijom. Njegovo slikarstvo najčešće se svrstava u nadrealizam, magični realizam ili fantastično slikarstvo. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Beogradu, Varaždinu, Rijeci, Vukovaru, Splitu, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu. Umire u Zagrebu, 13. svibnja 1977. godine.

Izbor iz fundusa Galerije GMV i Grada Varaždina

Organizacija MMSU, Gradski muzej Varaždin