Izložba 51000 Balthazargrad

24.10.2020.–28.2.2021.

U subotu, 24. listopada 2020. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvara se izložba 51000 Balthazargrad kao dio programskog pravca Dječja kuća – Europske prijestolnice kulture. Riječ je o najvećoj izložbi posvećenoj Profesoru Balthazaru ikada, a organizira se u produkciji Rijeke 2020 i MMSU-a.

Izložba traje sve do 28. veljače 2021. godine, a njen je naziv inspiriran činjenicom da je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume.

Profesor Balthazar, animirani genije koji je dotaknuo srca milijuna djece, posebno je vezan uz Rijeku. Naime, upravo je ovaj grad svojim izgledom i atmosferom poslužio kao inspiracija za Balthazargrad, u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume. Zbog toga je bilo prirodno prvu veliku izložbu posvećenu Balthazaru održati upravo ovdje, gdje će se profesor osjećati kao kod kuće.

Prostor izložbe podijeljen je na Svemir, More, Rijeku i Grad te predstavlja minijaturni prikaz svijeta iz crtića. Dolazak s mora preko rijeke u grad naglašava sličnost Balthazargrada i Rijeke te poziva posjetitelje da na barem jedno poslijepodne postanu Balthazarovi sugrađani.

Izložba Balthazargrad na atraktivan, zabavan i interaktivan način priča priču o nastanku profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.

Postav izložbe 51000 Balthazargrad prilagođen je djeci, ali i odraslima, i vodi kroz kronologiju epizoda Profesora Balthazara, ohrabruje igru, ali i učenje.

Profesor Balthazar hrvatska je animirana serija snimana od 1967. do 1978. u Zagreb filmu. Serija se sastoji od pedeset i devet epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Balthazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Balthazargradu ime je dao Pavao Štalter. Serija je postala vrlo omiljena, a zabilježila je zapažen uspjeh i u inozemstvu.

Kustos izložbe je Željko Luketić, a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba.

RADNO VRIJEME
Utorak – petak: 12:00 do 19:00 h
Subota – nedjelja: 10:00 do 17:00 h

*Ponedjeljkom, blagdanom i praznikom Muzej ne radi.

VAŽNO!
Posjetitelje i sudionike molimo za strpljenje prilikom upisivanja na evidencijske liste na ulazu u prostor Muzeja.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice, s obzirom da se radi o zatvorenom prostoru.

Produkcija: Rijeka 2020 i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Partneri: Brigada (Zagreb), Jučer Danas Sutra – Platforma za audiovizualna istraživanja (Zagreb), Ultra link (Zagreb), Zagreb film

Voditeljica projekta: Jelena Milić

Kustos: Željko Luketić

Kustoski asistent: Leri Ahel

Dizajn postava i grafičko oblikovanje: Brigada – Zoja Ivanišević, Kristina Volf i Ena Tadej

Pisanje i obrada teksta: Utorak – Jakov Vilović

Dizajn svjetla: Ivan Marušić Klif i Branimir Štivić

Edukacijski programi: Ivana Lučić

Koordinator projekta: Zoran Krušvar

Voditeljica produkcije: Milijana Linta

Koordinatorica postava: Sabina Salamon

Asistent produkcije: Marko Jovanović

Tehnički postav: Vanja Pužar, Anton Samaržija, Damjan Šporčić, Iva Gobić Vitolović

Izložba je dio programa „Dječja kuća“ u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Sponzori izložbe: SPAR Hrvatska, dm – drogerie markt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA, Algida