Predstavljanje knjige “Antifašizam kao samoobrambeni spomenik”

12.10.2022. u 18h

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se 12. listopada u 18 sati razgovor povodom izdanja monografije “Antifašizam kao samoobrambeni spomenik”. Publikacija se iz nekoliko autorskih perspektiva bavi umjetničkom instalacijom “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, od njene najave i realizacije u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, do pitanja koje je ovaj umjetnički projekt otvorio, a dotiču se primjerice statusa samog umjetničkog djela, antifašističkog naslijeđa i politika povijesnog revizionizma.

Gradska vijećnica Grada Rijeke, 12. 10. 2022. u 18 sati

Sudjeluju: Branka Benčić, Katarina Peović, Mario Aničić, Srećko Pulig, Nemanja Cvijanović

Dvojezičnu monografiju “Antifašizam kao samoobrambeni spomenik” uredili su Tevž Logar i Vladan Jeremić, grafički oblikovao Mario Aničić, a izdali Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Obalne galerije Piran iz Pirana. Autori i autorice tekstova su Ivana Bago, Gal Kirn, Michał Kozłowski, Dragan Markovina, Katarina Peović, Srećko Pulig i Stefano Taccone. S uvjerljivim rasponom priloga i raznolikošću autorskih perspektiva, uglavnom utemeljenih na njihovom odnosu prema antifašističkom, kulturnom i povijesnom teorijskom diskursu, cilj je ove publikacije prikazati narativ projekta Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ od njegove najave do realizacije te kako se kroz taj proces preispituje status umjetničkog djela i njegova uloga u hrvatskom ali i u europskim društvima.

Razgovor povodom monografskog izdanja održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u srijedu 12.10.2022., s početkom u 18 sati. Sudionici i sudionice analizirat će efekte intervencije Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“, koja je realizirana 2020. godine u Rijeci. Njegova umjetnička akcija mogla bi se shvatiti kao oštroumna i promišljena gesta koja potkopava trenutni uspon nacionalističkog nasilja u Europi. Upravo ova akcija predstavlja vrlo preciznu točku u kojoj se sučeljavaju fašističko i antifašističko naslijeđe i definira Cvijanovićev gest kao odnos između društva, politike i umjetnosti. Govornice i govornici će se kritički osvrnuti na sveprisutne politike povijesnog revizionizma u Hrvatskoj i u Europi, u situaciji nakon pandemijske krize, te razornih ratnih djelovanja u kojima se nalazi Europa danas.

Događaj je organiziran uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u suradnji sa suizdavačem monografije Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.

Umjetnička instalacija „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ bila je postavljena u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (programska linija Doba moći) i programa “Izvrnuti džep –  serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru” u organizaciji MMSU.