FORMALNO ↔ ANGAŽIRANO

15.2.–15.6.2008., MMSU

Izbor iz zbirke MMSU povodom 60. obljetnice osnutka

 

Proslava 60 godina MMSU

Šezdesetu obljetnicu svog osnutka Muzej moderne i suvremene umjetnosti proslavit će četveromjesečnom izložbom koja će predstaviti umjetnička djela iz zbirke kroz elaboraciju odnosa formalnog i angažiranog pristupa u stvaralaštvu i njegovoj interpretaciji.

Cilj izložbe je predstaviti 500 djela iz zbirke MMSU kroz programe:

– središnja izložba u autorstvu kustoskog tima institucije po temama predodžbe čovjeka, predodžbe društvenih fenomena i forma kao angažman;

– izložba po izboru posjetitelja

– izložba gostujućeg kustosa

– izložba studenata Odsjeka za povijest umjetnosti FF u Rijeci;

– izložba o povijesti institucije kroz prizmu procesa i postupaka stvaranja zbirke.

Program izložba razvijat će se kroz dinamičan postav umjetnina u sjedištu MMSU kroz sva četiri dijela izložbenog prostora.

Online zbirka – interaktivna izložba

Povodom šezdesete obljetnice djelovanja MMSU će javnosti svoju cjelokupnu zbirku predstaviti online preko websitea institucije, a zahvaljujući obavljenom poslu digitalizacije fundusa. Pretraživanje online zbirke preko istoimenog izbornika poslužit će za osnovu izložbe po izboru publike, budući će posjetitelji pretragom baze podataka na računalu u izložbenom prostoru ili iz svojih domova moći zatražiti koje djelo iz zbirke MMSU žele vidjeti. Prijave će se obavljati pomoću anketnih listića online ili u izložbenom prostoru, a ovaj interaktivni program koncipirala je multimedijalna umjetnica Andreja Kulunčić. Online zbirka u hrvatskoj i engleskoj varijanti trajno će i uz neprekidan update podataka predstavljati zbirku MMSU, a njena je uspostava odlučujući korak ka internacionalnoj prezentaciji i prisutnosti institucije. Inauguracija online zbirke MMSU na adresi www.mmsu.hr dogodit će se na dan otvorenja izložbe, a istovremeno bit će predstavljen i novi dizajn webistea u autorstvu Aljoše Brajdića.

Katalog

Na otvorenju izložbe bit će predstavljen i dvojezični katalog sa reprodukcijama izabranih umjetničkih djela iz zbirke MMSU. Katalog nije popratni dio izložbe. Kroz objavljene eseje u kojima su svi kustosi MMSU interpretirali zbirku prema centralnoj  temi izložbe, kustoski se tim predstavlja kao osnovni resurs kojem je povjeren mandat da formira zbirku kao temelj kulturološkog značaja institucije. Pozavršetku izložbe bit će objavljen drugi katalog koji će pratiti i dokumentirati sve njene mijene te analizirati i procijeniti rezultate i reakcije publike.

Otkrijte zbirku koja Vam pripada!

Ambiciozni cilj prezentacije 500 djela iz zbirke uvjetuje neprekidnu izmjenu postava izložbe kako po njenim dijelovima, tako i po pojedinačnim radovima pa se ovim publika poziva na stalni posjet izložbi zbirke MMSU koja postoji zahvaljujući financijskim izdvajanjima društva tijekom proteklih šezdeset godina. Stoga, pozivamo publiku da upozna zbirku koja joj pripada! Kustoska interpretacija predstavljenih djela poslužit će joj kao podloga aktivnog promišljanja umjetničkog i kulturološkog značaja predstavljenih djela i stvarnosti u kojoj su nastala.

Za vrijeme trajanja izložbe ULAZ JE BESPLATAN.

Realizacija izložbe omogućena je sredstvima Grada Rijeke i PGŽ

Koncepcija: Branko Franceschi

Kustosi: Ljubica Dujmović Kosovac, Milica Đilas, Daina Glavočić, Nataša Ivančević, Diana Zrilić

Moto izložbe: Otkrijte zbirku koja Vam pripada!