Carmelo Zotti i njegova klasa – U umjetnosti i životu

5.9.–1.10.2008., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Serija izložbi – hommage Carmelu Zottiju u Rijeci, Piranu, Kopru i Veneciji

Međunarodni i međuinstitucionalni projekt – važan trilateralni hommage Carmelu Zottiju koji mu odaju njegovi učenici iz Hrvatske, Slovenije i Italije započinje izložbom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Inicijativa, osim riječkog Muzeja, uključuje i Obalne galerije Piran (Slovenija) i Akademiju lijepih umjetnosti u Veneciji (Italija).
Pokretačka snaga cijelog projekta je umjetnica Brigitte Brand, Zottijeva supruga, koja je u projekt bila uključena od njegovih početaka 2006. godine, kada je iniciran iz razgovora između Branka Franceschija, Giuliane Carbi, Franca Jesuruna iz Trieste Contemporanea i maestra Zottija. Nažalost, Carmelo Zotti je preminuo u svibnju 2007. godine, ne vidjevši realizaciju ideje do koje je jako držao, da oko sebe okupi svoje najdraže učenike. Cijeli je događaj zamišljen prema njegovim inicijalnim uputama i uključuje dva Ministarstva kulture, četiri Grada, tri institucije, pet izložbenih prostora, šest kustosa i dvadeset umjetnika-učenika.

Okosnica izložbe je predstavljanje bogatog slikarskog i crtačkog opusa proslavljenog talijanskog umjetnika grčkog porijekla Carmela Zottija (Trst, 1933 – 2007), a po prvi puta će biti izložen dio crtačkog opusa velikog formata. Zotti je na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji vodio slikarsku klasu od 1973. do 1990. godine. U internacionalnom okruženju venecijanske akademije, u Zottijevoj slikarskoj klasi uz najveći broj talijanskih umjetnika, usavršavali su se i mnogobrojni umjetnici iz Slovenije i Hrvatske – posebno iz Rijeke i Istre. Unatoč Zottijevoj sklonosti figurativnom slikarstvu, bogatom simboličkim, mitološkim i ritualnim sadržajima, umjetnički se radovi njegovih đaka odlikuju multidisciplinarnošću i suvremenim problematiziranjem vizualnog izraza. To govori u prilog tezi o toleratnom i otvorenom pristupu koji je učitelj gajio prema studentima, čime je stvarao izrazito poticajno okruženje za istraživanje njihovih osobnih umjetničkih poriva i interesa.
Kustosi izložbe Zotti i njegova klasa – Dino Marangon za Zottijeva djela, Nataša Ivančević za hrvatske, Dejan Mehmedovič za slovenske i Franco Tagliapietra za talijanske Zottijeve studente – zamislili su tri dionice izložbe, koje će se nakon premijere u MMSU u Rijeci, predstaviti u Obalnim Galerijama u Piranu i Gradskoj loži u Kopru da bi u završnici bila predstavljena u prostorima povijesnih Skladišta soli (Magazzini del Sale) i u Muzej Correr u Veneciji. U spomen na sjajne ljudske kvalitete svoga učitelja, s entuzijazmom su sudjelovanje u projektu prihvatili hrvatski umjetnici: Zlatko Kopljar, Zdravko Milić, Miljenka Šepić, Robert Sošić, Mauro Stipanov i Vlado Zrnić, slovenski umjetnici Toni Biloslav, Bojan Bole, Slavko Furlan, Živko I. Marušič i Ljubo Radovac i Talijani Mirella Brugnerotto, Diana Ferrara, Sergej Glinkov, Pope Galli, Daniela Rizzetto, Mauro Sambo, Paolo Sandano, Davide Skerlj i Giorgio Valvassori.
Višejezični katalog, koji prati projekt, otvara bogati esej Dina Marangona koji govori o Mitskom slikarstvu Carmela Zottija, a slijede kritički komentari kustosa triju dionica izložbe. Poseban je akcent stavljen na podučavanje Carmela Zottija, koji je naglašeno posvećivao pažnju ostavljanju obilja kreativne slobode svojim učenicima. Njihova izložena djela svjedoče o tome upravo svojom raznolikošću koja varira – kako naslovljuje svoj tekst Nataša Ivančević – “…od dvodimenzionalne do digitalne slike”. O životnosti trajnog eksperimentiranja koje se odvija na Akademiji i o povijesnom doprinosu Zottijeve klase-laboratorija, govori razgovor Carla Montanara, ravnatelja venecijanske Akademije s Giulianom Carbi, koji otvara katalog.
Izdavači kataloga: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Obalne galerije Piran, Accademia di Belle Arti, Venezia
Autori tekstova: Brigitte Brand, Carlo Montanaro, Giuliana Carbi, Dino Marangon, Franco Tagliapietra, Nataša Ivančević, Dejan Mehmedovič
Urednica kataloga: Nataša Ivančević
Postav izložbe: Brigitte Brand, Nataša Ivančević, Milica Đilas

Svečana otvorenja

Rijeka – Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci: petak 5. rujna 2008., 20h
Piran – Obalne Galerije: petak 10. listopada 2008., 18h
Koper – Galerija Loža Koper: petak 10. listopada 2008., 20h
Venecija – Muzej Correr: petak 30. siječnja 2009., 17h
Venecija – Magazzini del sale: petak 30. siječnja 2009., 19h

Edukativni program uz izložbu  Zotti i njegova klasa: Slikarske radionice Miljenka Šepić, akademske slikarice iz Zottijeve klase

Obiteljska likovna radionica SPEKTAR

12. rujna  2008. MMSU, 17 – 19 sati
Sudionici: djeca predškolskog uzrasta (4 -7 godina)  u pratnji roditelja,  broj sudionika ograničen
Nakon obilaska izložbe slika C. Zottija i njegovih učenika, djeca i njihovi roditelji, svaki zasebno, na zabavan način kroz igru, rješavaju jednostavne zadatke kistom i osnovnim bojama, stječući tako osnovna znanja o spektru i osnovnim bojama.
Radionica završava improviziranom izložbom nastalih radova.

SPEKTAR, likovna radionica za odrasle
17. i 18. rujna 2008, MMSU, 17 – 19 sati
Radionica započinje obilaskom izložbe   Carmela  Zottija i njegovih učenika, te razgovorom o izloženim slikama. Nakon toga polaznici postupno rješavaju likovne zadatke, od jednostavnijih ka složenijima. Tijekom trajanja radionice  stječu izravna iskustva o karakteristikama spektra boja, međusobnim odnosima boja i njihovim  učincima.
Radionica završava razgovorom na improviziranoj izložbi nastalih radova.

Ograničen broj sudionika radionica. Prijave na tel. 492 615

– Vodstva, razgovori, radionice i igraonice za grupe  koje najavljeno i organizirano dolaze iz  vrtića, osnovnih i srednjih škola, osmišljene  u skladu s uzrastom i predznanjem korisnika.
– Otvorena vodstva za građanstvo u terminima koji će se najaviti u medijima.

Autori izložbe: Brigitte Brand, Nataša Ivančević, Dejan Mehmedovič