David Maljković: “S kolekcijom”

31.1.–15.6.2020., MMSU

Izložba koja transformira Muzej moderne i suvremene umjetnosti u živo kolektivno tijelo izlažući ga brojnim interakcijama, s ljudima i događajima

U petak 31. siječnja, dan prije službenog otvorenja programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će otvorena prva velika EPK izložba – „S kolekcijom“ vizualnog umjetnika Davida Maljkovića.

„S kolekcijom“ je izložbeni format otvorenog tipa koji se gradi kroz niz suradnji, u nekoliko vremenskih sekvenci i na više lokacija, a njenu jezgru čini autorova markantna prostorno-specifična intervencija. Ona na atipičan način predstavlja MMSU-ovu kolekciju koja od osnutka Muzeja 1948. godine nikada nije zadobila prezentaciju kroz stalni postav, ponajprije zbog ograničenih prostornih resursa. Muzej ni danas nema stalni izložbeni postav pa kroz ovu autorovu prostornu rekonfiguraciju muzejska kolekcija postaje prisutna, dobiva novu pojavnost, a i sami radovi iz kolekcije postaju više od običnih artefakata – dobivaju novo značenje, novu aktualnost i društvenu relevantnost. Dok gradi odnos s muzejskom kolekcijom, autor se ne pridržava taksonomije i linearnih muzeoloških narativa već primjenjuje svoje uvriježene umjetničke metode: kolažistički pristup, korištenje postava i postojećih artefakata kao materijala, poigravanje s načinima gledanja i izložbom kao zaokruženim doživljajnim iskustvom.

Osim što će izložiti MMSU-ovu kolekciju, autor će interakciju s njom otvoriti i za troje autora/ica mlađe generacije. Dora Budor izvest će intervenciju na fasadi zgrade MMSU-a naslovljenu „There’s something terrible about reality and I do not know what it is. No one will tell me“, kao nastavak rada koji je izvela u sklopu izložbe Casa Tomada u Mexico Cityju 2018. godine. Niko Mihaljević, potaknut fenomenom mitomanske pop-kulturne eksploatacije predkolumbovskih kristalnih lubanja, „Muzejom kristalne lubanje“ proučava tranziciju mitoloških narativa u popularnu kulturu i digitalnih obrata u muzealno. Vizualna umjetnica s amsterdamskom adresom Nora Turato krajem ožujka 2020. kroz svoju će specifičnu praksu interpretirati fenomen građanske kolekcije – zbirku Ivane Brlić Mažuranić u Vili Ružić – u suradnji s Theodorom de Canzianijem, skrbnikom zbirke.

Tijekom dinamična tri mjeseca, u izložbenom prostoru MMSU-a uspostavit će se i djelovat će različiti prostori društvenosti. To će naznačiti već i samo otvorenje izložbe koje će pratiti community internet radio Radio Roža, privremeni MMSU-ov „podstanar“ u nadolazećim mjesecima. Glazbeni program otvorenja kurira TIPSY a pop up bar za vrijeme izložbe u MMSU-u vodi Damir Čargonja Čarli. Krajem veljače MMSU će ugostiti i večeru s Klasom Grdićem, Igorom Rukavinom, Žarkom Violićem, Branko Cerovcem i Damirom Čargonjom Čarlijem, pripadnicima riječke umjetničke scene koji su bili značajni za Maljkovićevo umjetničko formiranje tijekom devedesetih godina u Rijeci.

Sastavni dio izložbe čini i suradnja s nizozemskim poslijediplomskim programom iz grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Werkplaats Typografie – WT čiji su studenti izradili njen vizualni identitet. Oni će krajem ožujka u Rijeci sudjelovati i na radionici koja će okupiti polaznike WHW Akademije te nekoliko diplomanata i studenata riječke Akademije primijenjenih umjetnosti pod mentorstvom Petre Mrše. Njihovi će radovi, motivirani MMSU-ovom kolekcijom, postati i integralnim dijelom izložbe „S kolekcijom“.

Pozivamo vas da nam se pridružite na otvorenju izložbe, u petak 31. siječnja 2020. godine u 20 sati! Izložba ostaje otvorena do 20. travnja 2020.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Kustosica izložbe je Ivana Meštrov. Asistentica kustosice je Katerina Jovanović.

“S kolekcijom” nastaje u suradnji s Dorom Budor, Nikom Mihaljevićem, Norom Turato, Petrom Mršom, Radio Rožom, Damirom Čargonjom Čarlijem, Brankom Cerovcem, Klasom Grdićem, Igorom Rukavinom, Žarkom Violićem, Theodorom de Canzianijem, WHW Akademijom, Werkplaats Typografie te Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Foto: Damir Žižić

Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture

Izložbu podržava: