Contesting / Contexting SPORT: Sweat Dreams i QueerSport.LAB

12.7.–13.7.2016., Mali salon

U tjednu otvaranja Europske Univerzijade u Rijeci i Zagrebu (12.-25.7.2016.), a po završetku EURA i mjesec prije Olimpijade u Brazilu, skupina organizacija i inicijativa iz kulture i aktivizma osvrće se na polje sporta kroz kritičke i kreativne prakse umjetnika, aktivista, akademskih istraživača, organizatora, fanova. Inicijativa ccSPORT nastala oko projekta Contesting/Contexting SPORT započetog u Berlinu u organizaciji nGbK gostovati će u Rijeci i Splitu.

Unutar teme o sportskim spektaklima istražuje se raznolikost i inkluzivnost u sportu, nametanje normativnosti, muškost / ženskost, hetero / homo-normativnost, socijalno nezadovoljstvo, politiziranja, kompetitivnost i mehanizmi konformizma.
Program u Rijeci sastojati će se od performansa, predavanja i prikazivanja filmova u Malom salonu okupljajući radove inozemnih i domaćih autora. Sudionici su se birali putem otvorenog javnog natječaja uz nekoliko pozvanih umjetnika.

 

Sudionici programa:

Caitlin Davis Fisher queer je aktivistica, istraživačica i suosnivačica Guerreiras Projekta. Njen rada vezan uz umjetnost se fokusira na rod, tijelo, kapitalizam i futebol, te se temelji na njenom prethodnom iskustvu profesionalne nogometašice u Brazilu, Švedskoj i SAD-u.
Guerreiras projekt (www.guerreiras.org) međunarodni je projekt za rodnu ravnopravnost. Tim sportaša, umjetnika, znanstvenika i aktivista okupljen oko projekta organizira radionice, treninge, izložbe, istraživanja, performanse i prezentacije kojima potiče kritičku svijest o rodu. Iskustva s terena prebacuju u alate za akciju kojima otvaraju nove prostore za debate o rodu i pravima.

Carmen Grimm osnivačica je djevojačkih uličnih nogometnih timova i trenerica izbjegličkih ženskih timova, organizatorica je festivala i urbane sportsko-umjetničke inicijative Discover Football.
Discover Footbal (www.discoverfootball.de) osnovan je 2009. godine u Berlinu od strane entuzijastica koje koriste sport kao alat za osnaživanje žena i promociju interkulturalnog razumijevanja. Rad organizacije temelji se uglavnom na volonterskom radu žena, a turniri i konferencije koje provode lokalno i međunarodno omogućuju ženama i djevojkama da steknu vještine i izmjene znanja koja će im donijeti autonomiju, mobilnost i moć.

Rafael Puetter aka Rafucko (rafucko.com) umjetnik je i aktivist koji se bavi političkom satirom kroz YouTube videa i performanse. Na brazilskim društvenim mrežama njegovi radovi otvaraju važne rasprave o policijskom nasilju, manipulativnosti medija, nedostatku dijaloga između političara i naroda, homofobiji, te nasilnim raseljavanjima vezanim uz Svjetski kup i Olimpijadu.

Željko Blaće (QueerSport.info) djeluje u polju suvremene kulture i umjetnosti, tehnologija i medija te aktivizma u području sporta, društva i queera. Suosnivač je Multimedijalnog instituta – kluba Mama i pokretač queer sport zajednica, inicijativa i projekata. QueerSport je trans-lokalna zajednica pokrenuta kao sportska inicijativa koja je s vremenom prerasla u kreativnu i kritičku praksu koja propituje hetero/homo normativnosti te emancipira manjine, presijecajući kulturne, etičke, klasne i generacijske različitosti.

Helena Janečić (http://helenajanecic.tumblr.com)
Diplomirala 2003. na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti (pastoralne slike slavonskih snaša). Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.).

Ana Opalić (www.anaopalic.com)
Diplomirala Tv i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Samostalno izlaže od 1991.
1997. nagrađena je na godišnjoj izložbi Hrvatskog fotosaveza kao najbolja mlada fotografkinja. 2003. predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno sa Borisom Cvjetanovićem). Osnivačica je i urednica web portala Suvremena hrvatska fotografija.

Nika Rukavina
Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse. Diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji. Izlagala je u: Kunsthaus, Graz, Magazzino del Sale, Venecija; MMSU, Rijeka; Pyramida, Tirana; Kulturni Centar, Beograd; Blaenau Ffestiniog, Wales; Gallery A + A, Galleria Bevilacqua La Masa, Galleria Nuova Icona, Venecija.

 

PROGRAM

Otvorenje
Utorak, 12.7. u 19 sati
19,30
Rafucko, Brasil:
Predavanje o humoru, politici i demokraciji
20,30
Caitlin D. Fisher, SAD: Tembere, performans
Srijeda/Wednesday
13.7. u 19,30 sati
Helena Janečić, Hrvatska: predavanje o sportskim, umjetničkim i glazbenim intervencijama
Nika Rukavina, Hrvatska: Straightforward, performans

*************

Video i filmska prikazivanja
Utorak – srijeda, 12.- 13.7. od 18-22,
Ana Opalić& Helena Janečić, Skejtanje ispred MSU (Zaokret za 180°)
Dana Budisavljević i Noah Pintarić, Bura u Ljubljani, video, 2007, 23′
Rafucko
MonstruáRIO 2016 – the anti-souvenir shop, 2016
Military News: How to Survive the Police, 2016
Eike Batista’s Birthday Bash (World Cup 2014), video, 2014
Vandal Fitness (World Cup 2014), video, 2014
Tanja Ostojić: Školice , 1996, video, 30′

 

stručna suradnica: Sabina Salamon

organizatori: MMSU i ccSPORT
u suradnji sa: qSPORT/QueerSport Split & Zagreb

Podrška: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

 

Mali salon, 12.-13.7. 2016.


Tagovi