Čitateljska večer: “Što je logor?”

23.2.2022. u 18h

Na čitateljskim večerima u sklopu izložbe Andreja Kulunčić: Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete raspravljamo o odlomcima iz teorijskih knjiga, koji čitateljima omogućuju razumijevanje svjedočanstava logorašica unutar tema logora, traume i rodne specifičnosti.

U prvom suočavanju glasova zatvorenica s teorijskim glasom Giorgia Agambena iz eseja „Što je logor?“ (1996.) pokušat ćemo razumjeti singularnost i univerzalnost povijesnog iskustva političkih zatvorenica na Golom otoku i Sv. Grguru (1950. – 1956.). Pročitat ćemo dio svjedočenja jedne kažnjenice i omjeriti ga s Agambenovim tezama o logoru kao dislociranoj lokaciji, prostoru koji se otvara kada izvanredno stanje postaje pravilo, o povezanosti državne suverenosti i negiranja vrijednosti ljudskog života po sebi, o logorskom uključivanju u poredak kroz vlastito isključivanje, o „nevjerojatnim stvarima koje se dešavaju kad su zakoni u potpunosti suspendirani“, a policijski aparat postaje jamac državne sigurnosti. Kustosica Anca Verona Mihuleţ smatra da je tek postavljanjem info ploča na lokalitete ženskih logora, u sklopu ovog umjetničkog projekta, završilo izvanredno stanje i uspostavljen novi režim značenja. Zahvaljujući njemu nadajmo se da će ideali, uvjerenja i bolna razočarenja „političkih kriminalki“  i „partijskih izdajica“ ostati upisana u matricu političkih (ženskih) borbi i postignuća ekstremnog XX. stoljeća.

Čitateljsku večer moderira antropologinja Renata Jambrešić Kirin.

Zbog ograničenog broja sudionika/ca na čitateljskim večerima, molimo vas da se prijavite na mail 850zena@gmail.com

Sudionice radionica i čitateljskih večeri ne plaćaju ulaznicu na izložbu.

Foto: Andreja Kulunčić “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete”, informativna ploča, Goli Otok, 2020. Fotografija: Ivo Martinović