13. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana

25.9.–12.1.2008., Mali Salon

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, jedini član međunarodne asocijacije BJCEM iz Hrvatske, redovito od 1990. organizira  sudjelovanje mladih hrvatskih umjetnika na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana (BJCEM).

 

U četvrtak, 02.10. 2008. u 19 sati održat će se prezentacija projekta Pulske grupe (Emil Jurcan, Jerolim Mladinov, Marko Perčić i Edna Strenja), Projekt Katarina – otvaranje pulskog zaljeva

U ponedjeljak, 06. 10. 2008. u 19 sati održat će se predstavljanje projekata i rezultata radionica festivala EKOSUSAK 2008.

Domaćin 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana bila je Regija Puglia u Italiji, a programi su se odvijali u prostoru Fiere del Levante u Bariju od 22. do 31. svibnja 2008. Sudjelovalo je oko 700 mladih umjetnika iz 46 zemalja, a brojna događanja pratilo je 130 novinara, 250 internacionalnih gostiju te više od 100.000 posjetitelja. U organizaciji MMSU, Hrvatsku je predstavljalo 20 umjetnika u raznovrsnim disciplinama umjetničkog stvaralaštva. Aktivno su doprinijeli realizaciji cjelokupnog programa te ostvarili zapažen nastup, a dio hrvatske selekcije predstaviti će se izložbom u Malom salonu u Rijeci.
Slikarskim kompozicijama monumentalnog formata Zlatan Vehabović, u klasičnom mediju, suvremeno rješava figurativni predložak, stvarajući slike simboličkog i metafizičkog ugođaja. Dječji likovi zatečeni u tek naznačenim situacijama evociraju trenutke djetinjstva, neizvjesnosti i iščekivanja otvorenog, ali i ograničenog imaginarnog prostora budućnosti.
Video rad Damira Očka, The End of the World, izrazito uspješno stapa evokaciju stvarne društveno-političke situacije određenog mjesta i njezinu transformaciju u poetičan igrokaz s univerzalnom temom apsurdnosti potrage za rješenjem koje bi proizvelo trenutak transformacije i razrješenja bezizlazne situacije.
Video rad Cycle, Branka Pašića odlikuje se sažetošću likovnog jezika kojim na dojmljiv način, ritmičkim ponavljanjem zvukovnih i vizualnih senzacija problematizira egzistencijalna i emocionalna stanja. Jednostavnim kontrastiranjem crvene i plave boje, toplog i hladnog, uz stalnu interakciju sa zvukom kiše i govorenim sadržajem, video istražuje mogućnosti generiranja osjetilnog doživljaja i stvaranja naracije uz pomoć osnovnih elemenata filmskog jezika.
Rad performativnog i prezentacijskog karaktera Jebeno, Ane Lozice, ironizira konzumerizam trivijalnih sadržaja i općeprihvaćene modele prezentacije instant zvijezda u popularnim časopisima. Po uzoru na slične tiskovine, izdaje vlastiti časopis, pod nazivom „Jebeno“ u kojoj je ona jedina protagonistica. Na duhovit i nadahnuto satiričan način, u prvom licu simulira i trivijalizira životne situacije u kojima se nalaze medijski eksponirane osobe.
Lina Rica instalacijom Collective Mix transformira anonimne poštanske sandučiće u kojima svakodnevno nalazimo reklamne poruke, u osobni, minijaturni muzej predmeta, uspomena, slika i poruka koje sakuplja od prijatelja i poznanika i koji izložen, iznova postaje javan, omogućujući publici aktivno sudjelovanje u oblikovanju njegova sadržaja.
U disciplini arhitektura, predstaviti će se Pulska Grupa (Emil Jurcan, Jerolim Mladinov, Marko Perčić i Edna Strenja) Projektom Katarina temeljenoj na strategiji stvaranja uvjeta za oživotvorenje prostora napuštene vojne zone u Puli. Naseljavanje, infrastrukturno prepariranje kroz kolonizaciju, pulsiranje programa i korisnika, vaninstitucionalna egzistencija itd. dijelovi su procesa kojim se razvija vizija drugačije budućnosti gradske obale.
Vančo Rebac autor je stripova naglašenog ritma, strukturiranog jakim crno-bijelim kontrastima. Groteska i oštre montaže izražavaju bizarne scenarije koji često graniče s apsurdom.
Potaknuti temom Biennala KAIROS, kao idejom o sretnom trenutku, članovi Atrtuška.Grupe (Mirjana Batinić, Marko Bjedov), osmislili su web sajt. Rad aktualizira temu Kairosa kao ideje o trenutku i to u mediju web sajta kao prostora za interaktivno odnošenje korisnika. Drevna antička ideja aktualizira se kroz donekle ironijski odnos prema negativnim aspektima suvremenog svijeta, a dodatno kroz elaboraciju u formatu “internet arta”.
Nikica Klobučar i Tomislav Šoban autori su kratkog dokumentarnog filma Zelena granica, koji tematizira neslužbeni granični prijelaz kod mjesta Brič u općini Buje na Hrvatsko-Slovenskoj granici. Kreativnim korištenjem nove medijske tehnologije autori pomiču granice koje su definirale tradicionalnu filmsku vrstu/žanr – dokumentarni film. Konkretno, za snimanje pokretnih slika u kontinuiranom vremenskom tijeku, autori koriste fotoaparat koji se u prošlosti koristio za snimanje statičnih slika. Digitalna slika snimljena fotoaparatom osjetno de-konstruira prostor i vrijeme i otvara novu perspektivu pojma ‘dokumentarnog’.
Uz navedene umjetnike, Hrvatsku su u Bariju predstavljali i Đorđe Smajlović (moda), Marko Pogačar(poezija), te Maja Kovač i Kristina Bajza (ples).

Predstavljanje hrvatske selekcije

Kustosica: Nataša Ivančević