Bik Van der Pol / artist talk

22.9.2021. u 19h

Umjetnički dvojac Bik Van der Pol boravi na istraživačkoj rezidenciji u Rijeci, a u srijedu, 22. rujna u 19 sati, predstavljaju svoju umjetničku praksu riječkoj publici.

U razdoblju od 18. do 28. rujna umjetnički dvojac Bik Van der Pol sudjeluje na istraživačkoj rezidenciji u sklopu rezidencijalnog programa Kamov. Za vrijeme svog boravka u Rijeci usmjerit će se na pozadinu muzejskog rada i kolekcije, kao i na neposredno susjedstvo Muzeja –  umjetnički kvart Benčić u nastajanju. Osim toga, zanima ih javni prostor grada koji upoznaju tijekom rezidencije razotkrivajući ‘tkivo’ Rijeke danas s idejom projekcije grada u budućnosti.

Liesbeth Bik i Jos van der Pol djeluju kao umjetnički dvojac Bik Van der Pol  još od 1995. godine. Žive i rade u Rotterdamu (NL). Umjetničku praksu baziraju se na site-specific i kolaborativnim projektima koji obuhvaćaju izdavaštvo, pisanje, kustoske koncepte…Njihovi različiti projekti, koje su izvodili u suradnji s institucijama, organizacijama i publikom diljem svijeta, uključuju rad s kolekcijama i arhivima (Far Too Many Stories to Fit into so Small a Box, Varšava, 2019.; Married by Powers, Seul, 2016.), radove u javnom prostoru i s lokalnom zajednicom (Public Sculpture -sous les pavés, la plage, Lyon, 2009.; Public Arena, Dublin, 2007.), participativne instalacije i stvaranje diskurzivnih platformi.
Otvaranje fizičkih prostora i prostora razmjene znanja u srži je njihova djelovanja.

U srijedu 22. rujna u 19 sati umjetnici sudjeluju na artist talku u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Svoju će umjetničku praksu i dojmove o Rijeci prenijeti na engleskom jeziku.  
Umjetnički dvojac Bik Van der Pol nastoji proniknuti u načine na koje umjetnost proizvodi javnu sferu i prostor za spekulaciju i maštu. Njihova praksa obuhvaća forme mišljenja kroz koje se „javno“ definira, ali i stvara, a naslanja se na istraživanje načina za aktivaciju različitih oblika komunikacijskih aktivnosti. Modus njihova rada sastoji se kreiranja uvjeta za susret u kojem proces omogućuje kontinuirane rekonfiguracije prostora, historija i javnosti. Riječ je o site-specific i kolaborativnoj praksi, gdje dijalog služi kao modus transfera odnosno „prolaska kroz“, u etimološkom smislu shvaćen kao „govor koji protječe kroz i između dvoje ili više ljudi, iz kojega proizlaze nova shvaćanja.“ Drugim riječima, Bik Van der Pol element „prolaska kroz“ smatra ključnim; taj element je temporalan te implicira akciju i razvoj novih oblika diskursa. Praksa ovog umjetničkog dvojca istodobno je i pokretač i rezultat ove metode.
www.bikvanderpol.net

Rezidencijalni program Kamov podržavaju Grad Rijeka i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Bik Van der Pol, TAKE PART – Is There Room For San Francisco In San Francisco?, 2018.-2020. (SFMOMA/San Francisco Public Library, San Francisco)