90e: Ožiljci – paralelni program

3.9.2021. u 20h

Doplgenger

Predavanje-performans Doplgengera, Slike prošlosti kao slike za budućnost u sklopu rezidencijalnog programa Kamov, u organizaciji GSG / Građanke svome gradu. Predavanje-performans održat će se u petak, 3.9. u 20 sati u Križanićevoj 6a, uz izložbu dua Neimenovani fragmenti, koja se odvija u istom prostoru (2. 9. – 18. 9. 2021.).

Doplgenger: Slike prošlosti kao slike za budućnost, Predavanje-performans

Predavanje-performans “Slike prošlosti kao slike za budućnost” predstavlja peti rad u kontinuiranoj seriji “Neimenovani fragmenti” kroz koje Doplgenger istražuje politiku medijskih slika koje su sudjelovale u izgradnji povijesnih narativa o Jugoslaviji u razdoblju 1980. – 2000.

Predavanje-performans “Slike prošlosti kao slike za budućnost” temelji se na umjetničkom preispitivanju politike arhiva, eksperimentalnih metoda i samog autora i filmaša. Umjetnički dvojac Doplgenger svoja dosadašnja istraživanja u okviru projekta predstavlja na performativan način, obraćajući pažnju na složenost pamćenja, predstavljanja i iznošenja dalekih povijesti kroz medijske slike. Čitajući slike u kanonu arhivskog filmskog stvaralaštva i u kontekstu medijske mašinerije, umjetnici ukazuju na potrebu dekonstrukcije medijskog narativa i utjecaja koji medijski jezik ima na gledatelja, političke implikacije takvih postupaka i odgovornost filmaša / umjetnika.

 

————————
Doplgenger (www.doplgenger.org) umjetnički duo čine Isidora Ilić i Boško Prostran, film/video umjetnici koji žive i rade u Beogradu. Radovi Doplgengera bave se odnosom između umjetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger intervenira na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi proširenog filma. Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije. Radovi Doplgengera nalaze se u javnim kolekcijama, predstavljeni su na samostalnim i grupnim izložbama i na film/video festivalima u zemlji i inozemstvu. Urednici su publikacije Amateri za film (Beograd, 2017), a od 2018. su angažirani kao kustosi i selektori festivala Alternative film/video u Beogradu. Dobitnici su umjetničkih stipendija i rezidencijalnih boravaka, nagrada filmskih festivala i Politikine nagrade.

 

 

 

 

Foto: Bojan Mrđenović