P L A T E AU R E S I D U E: Subpersona / Terra Ignota

14.10.–2.11.2021.

Slovenski umjetnički dvojac P L A T E AU R E S I D U E izlaže dvije video instalacije u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

P L A T E AU R E S I D U E (hrv. Ostatak platoa) je zamišljeni identitet Aljaža Celarca (1989.) i Eve Pavlič Seifert (1989.). Njihova umjetnička produkcija temelji se na istraživanju ekologije, koju predstavljaju u obliku video instalacija kako bi podigli svijest javnosti. U svojim radovima daju glas sudionicima projekta, prirodnim formacijama poput stijena, zraka, organizama i drugih skupina tvari, koje reorganiziraju u nove neobične oblike i medijske sustave. Kao tandem djeluju od 2017. kada su bili na rezidenciji na Institutu V2 za nestabilne medije u Rotterdamu, a godinu dana kasnije rezidenciju u Kreativnom centru MGLC Švicarija u Ljubljani. Godine 2017. dobili su nagradu TESLA od Muzeja prijelazne umjetnosti – MoTA. Njihovi su radovi izlagani na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Sloveniji i inozemstvu. Žive i rade u Novom Kotu, zaleđu šuma Goteniške Gore i Snežnika.

U MMSU izlažu dvije video instalacije.

Istraživački projekt Sub Persona (2019) usmjeren je na važnost i etiku gospodarenja šumama. Od prvih naseljavanja ljudi do suvremenog industrijskog iskorištavanja i krčenja šuma, ljudski je utjecaj doveo do smanjenja opsega, kvalitete i mogućnost samoregulacije šumskih ekosustava.

Kroz povijest su odnosi među vrstama i energetski tokovi omogućavali šumskim ekosustavima da se uspješno prilagode učincima klimatskih promjena kao što su prirodne katastrofe. Danas znanstvenici proučavaju funkcioniranje mehanizama samoregulacije u preostalim rezervatima prašume. Njihova nova otkrića pomažu u upravljanju drugim šumama jer su one osjetljivije na učinke klimatskih promjena od prašuma.

Sub Persona naglašava zajedničku odgovornost čovječanstva u korištenju suvremene metode za razumijevanje i prepoznavanje složenosti šumskih ekosustava i razvoja održivih tehnika gospodarenja koje se temelje na konvergenciji ekosustavnih, gospodarskih, rekreacijskih i kulturnih funkcija koje se prečesto uzimaju zdravo za gotovo.
Uloge u filmu: Tomaž Hartman iz Zavoda za šume, drvosječa Nevenka Gregorčič, SiDG Slovenski državni gozdovi, d. o. o., Žaga Bela Voda iz Loškog Potoka te šumar i lovac Brane Poje.

Autor glazbe: Domen Učakar alias Lifecutter koji se koristi raznim gitarskim efektima i sintetizatorima zvuka. Naslanja se na noise i crpi iz različitih grana elektroničke glazbe, osobito tehnoidnih zvukova.

 

Njihova najnovija senzorna video instalacija, Terra Ignota, bavi se osjetilnim iskustvom gubitka biološke raznolikosti. Sastoji se od video projekcije i vitrina inspiriranih dioramama iz povijesnog muzeja (u MMSU je na ogled samo video projekcija). Njihovi izlozi, za razliku od onih u muzejima koji služe kao spekulativni prikaz funkcioniranja ekosustava kako ih vidi čovječanstvo, prikazuju propadanje vrsta u šestom holocenskom izumiranju. Ovo posljednje postalo je neizbježno zbog globalnog uništavanja ekosustava, antropogenih klimatskih promjena i održavanja stalne društvene nepravde. Unatoč činjenici da smo na civilizacijskoj razini svjesni što izumiranje donosi, da to kvantitativno pratimo i pokušavamo vizualizirati računalnim simulacijama, ne možemo to shvatiti, jer je to nezamislivo i predaleko u budućnosti za naše razumijevanje. Projekt nastoji ambiciozno smanjiti ljudsku kognitivnu predrasudu o budućnosti koja nas spriječava u donošenju boljih osobnih i kolektivnih odluka za prihvatljivije sutra. Umjetničkom obradom trenutnih znanstvenih i tehnoloških procesa, proizvoda i srodnih praksi, projekt se bavi društveno i ekološki relevantnim temama, uključujući pitanja očuvanja prirode i okoliša. Nastoji približiti i prihvatiti hiperobjektivnost već postojećeg izumiranja, podcrtano sveobuhvatnim i sporim izumiranjem životinjskih vrsta, uključujući ljude, koje će biti među posljednjim pogođenim zbog djelovanja u široj ekološkoj niši.

Snažnu vizualnu komponentu njihovih instalacija nadopunjuje zvuk, najčešće djelo mlađih umjetnika. Autori glazbe su Ana Kravanja i Samo Kutin, poznati eksperimentalni multiinstrumentalisti i članovi grupe Širom. Projekt je okupio i široku kustosku i produkcijsku skupinu, koju čine pojedinci koji rade u Centru za suvremenu umjetnost SCCA-Ljubljana (Vesna Bukovec, Miha Kelemina), Centru za urbanu kulturu Kino Šiška (Anja Zver), Galerija Miklova hiša (Ana Pucelj) i KUD Mreža (Ana Grobler, Sebastian Krawczyk).

*Terra ignota (incognita) izraz je koji se koristi u kartografiji za regije koje nisu mapirane ili dokumentirane. Vjeruje se da je izraz prvi put viđen u Ptolomejevoj geografiji oko 150. godine n.e. ponovno uveden u 15. stoljeću nakon otkrića Ptolomejevog djela.

Izložba je nastala u suradnji s KID Kibla, Maribor.

Stručna suradnica MMSU: Sabina Salamon

Događaj će se održati u skladu s antipandemijskim mjerama zaštite zdravlja građana.

Foto: PLATEAURESIDUE. Sub Persona, 2019., video still

 

 

 

 

 

Otvorenje, 14.10. u 19.30 sati