Bakanalije – baka nije odavde

1.10.2016. u 00h, ispred hotela Continental

Kažu da je kuhinja mjesto dijeljenja kultura, razmjenjivanja iskustava i spajanja različitosti. Na toj ideji nastao je projekt “Bakanalije – baka nije odavde”.

Program će se održati 1. listopada 2016. godine u prostoru RiHub-a (ex Bernardi, Ivana Grohovca 1), a uključuje kuhanje tradicionalnih manjinskih jela te radionice za djecu i odrasle, interaktivno predavanje na temu ‘hrana i kultura’, predstavljanje udruga koje se bave radom s izbjeglicama, kviz ‘hrana i različitost’ i glazbeni program. Događaj će se zaokružiti after partyjem u klubu Tunel pod nazivom „Baka nije ovdje!“.

Na Kontu će se „Bakanalijama“ pridružiti i slovenska umjetnica Ana Pečar sa svojom video projekcijom “Oštrije nego ikad”, u trajanju od 20 do 24 sata, a od 21 sat nastupit će Pehlin Kings. Ovo je dio programa MMSU Spajalica # 4 – serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru.

 

U manifestaciji će sudjelovati Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Zajednica Roma „Romsko jedinstvo“, Slovenski dom „KPD Bazovica“, Češka Beseda Rijeka, Matica slovačka Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Bošnjačka nacionalna zajednica, Zajednica Albanaca, Demokratska zajednica Mađara te Ruski dom, kao i volonterska udruga „Are you Syrious?“ i magistrica kulturologije Ana Smokrović te još mnogi drugi. Projekt je osmišljen s ciljem približavanja manjinske kulture široj javnosti, posebno mladima, a podržali su ga Grad Rijeka, Odsjek za kulturalne studije, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i Studentski kulturni centar.

Bakanalije – baka nije odavde“ oživjet će poznato riječko okupljalište mladih ispred hotela Continental, podsjetiti sve prisutne na važnost uvažavanja različitosti, kao i potvrditi ono što kažu: ljubav ide kroz želudac.

Projekt su osmislile četiri studentice prve godine diplomskog studija kulturologije koje djeluju pri udruzi „Inicijativa kulturalnih studija“, a u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture Rijeka 2020.

 

PROGRAM
DJEČJI PAVILJON

10:00 -13:00 / 15:00 – 18:00 – crtanje, izrada nakita od pašte, kratki tečajevi matičnih jezika nacionalnih zajednica, radionice uvažavanja različitosti

13:00 – 15:00 – radionica u izvedbi Vijeća mladih Benčić, koja će se provesti u interakciji s manjinskim zajednicama

BAKINA KUHINJA

13:00 -18:00 – Uključuje sljedeće manjinske zajednice: Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Zajednica Roma „Romsko jedinstvo“, Slovenski dom „KPD Bezovica“, Češka Beseda Rijeka, Matica slovačka Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Bošnjačka nacionalna zajednica, Zajednica Albanaca, Demokratska zajednica Mađara te Ruski dom. Dio manjinskih zajednica, osim kuhinjom predstaviti će se i plesno-glazbenim točkama.  Bakina kuhinja osmišljena je s ciljem upoznavanja posjetitelja s tradicionalnom manjinskom kuhinjom kroz degustaciju jela koja će se pripremati tijekom cijelog popodneva. Također, kao simbol zajedništva te spajanja različitih kultura osmišljen je zajednički stol za kojim će svi posjetitelji moći sjediti, jesti i dijeliti iskustva.

CHILL ZONA

10:00 – 18:00 – Uz dobru glazbenu podlogu našeg DJ-a u chill out zoni tijekom cijelog dana volonterska udruga „Are You Syrious“ koja se bavi radom s izbjeglicama predstavljat će svoj rad i senzibilizirati javnost uz razgovor i kavu. Također, u opuštenoj atmosferi možete nešto i naučiti; magistrica kulturologije Ana Smokrović održat će interaktivno edukativno predavanje i radionicu na temu hrane i kulture u 14:00 sati. Chill zonu zatvaramo kvizom znanja na temu hrane i različitosti, organiziranu od strane pobjednika Sveučilišnog pub kviza, Ivana Ribarića Fisha.

AFTER PARTY

22:00 – 3:00 – Cijeli događaj zaokružit će se after partyjem u Tunel-u pod nazivom „Baka nije ovdje!“.