Antun Maračić: Na duge staze

15.5.2020. u 00h, MMSU

U još tada staroj zgradi MMSU-a na Dolcu 1 održana je izložba Antuna Maračića – Na duge staze (15. svibnja do 4. lipnja 2017.), a kao epilog samoj izložbi nedavno smo izdali istoimenu knjigu koju možete i prelistati online.

Iz tiska je nedavno izašao i katalog Antuna Maračića koji nosi naslov Na duge staze, nadovezujući se na istoimenu izložbu održanu u MMSU-u prije tri godine prema kustoskoj koncepciji Eveline Turković. Vizualima bogato opremljen katalog, čije oblikovanje potpisuju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, potkrijepljen je autorovim uvodnim tekstom koji čitatelja uvodi u prirodu odabranih radova, naznačujući istodobno da nije riječ o retrospektivnom pregledu opusa, već o konceptualno postavljenom izboru, što naznačuje i sam naslov. Na duge staze sažima autorovu preokupaciju vremenom koja je započela interesom za proces stvaranja u ranoj fazi analitičkog slikarstva i sekvencijalne fotografije, a kasnije poprimala različite oblike svjedočenja vremenu kao neukidivom preduvjetu postojanja.

Odabir od tridesetak radova u rasponu od druge polovice sedamdesetih do danas, pokazuje da je Maračić najčešće promatrač i tihi svjedok ne samo prolaznosti, nego i trajanja. Postavljajući se na raskrižje objektivnog pritiska vremena i vlastitog subjektivnog doživljaja, često se odlučuje za bilježenje u etapama, vraćajući se istom mjestu u različito doba, čime sebi omogućuje slobodu da vrijeme proizvoljno produlji, ali i da zamijeti promjenu koja se dogodila u međuvremenu. U nepredvidivim modalitetima postojanja, kroz trajanje, iščeznuće ili rekreaciju, vrijeme ga zaokuplja i postaje prikrivena konstanta iz koje crpi razloge za stvaranje. Ni linearno ni cikličko, ono se pojavljuje u svakom njegovom radu, najčešće fotografiji i videu, što se kroz dvjestotinjak stranica kataloga ukazuje kao usputna i spontana aktivnost vođenja dnevnika.

“I ostali radovi ovdje pokazani, poput low tech video filmića Za stolom te onih koji su produkt uočavanja i afirmiranja elementarnog pokreta ili naprosto usvajanja tehničke greške, i koji traju tek nekoliko sekundi, pravo nazočnosti u dugim stazama opravdavaju dugotrajnim opstankom istih (ne)sadržaja u mojoj percepciji i (pod)svijesti”, zapisao je Maračić u uvodnom tekstu.

 

Katalog Na duge staze možete prelistati ovdje