90e: Ožiljci

14.5.2020. u 12h

Javno Tijelo, 1997.

’90e: Ožiljci’ međunarodna je izložba koju je privremeno spriječila virusna situacija, no kako bismo vam omogućili uvid u ono što je izložba, između ostaloga, trebala tematizirati počevši s današnjim datumom, 14. svibnja 2020., predstavljamo vam digitalni arhiv tekstova i VHS videa.

Uživajte!

Danas, u četvrtak, 14. svibnja 2020. godine, trebao je u prostorima MMSU-a započeti projekt 90e: Ožiljci, međunarodna izložba, istoimeni simpozij i popratni programi o umjetničkim praksama, društvenom i političkom kontekstu 1990-ih godina u Srednjoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Europi, kao i dijelovima Srednje Azije u suorganizaciji s Institutom za suvremenu umjetnost (Zagreb). Program otvorenja je trebao trajati od 14. do 16. svibnja 2020., a sveukupni projekt do sredine srpnja 2020.

 

Umjesto susreta u Rijeci i svečanog početka projekta kojemu smo se nadali, upućujemo vas na web stranicu našeg partnera, Instituta za suvremenu umjetnost, na kojoj se nalaze informacije o projektu, kao i na digitaliziranu VHS video dokumentaciju i digitalnu arhivu ukupno 90 tekstova iz 1990-ih godina koje je pisalo više od 70 autora i autorica. Stranica će se kontinuirano ažurirati, jer proces digitalizacije videa traje i dalje.

Projekt je organiziran u suradnji Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u sklopu programa Doba moći, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. 

 

Iako je cjelokupni projekt odgođen zbog globalne COVID-19 krize, ostajemo s vama u kontaktu online kako bismo vas obavijestili o novostima vezanim uz nove datume trajanja izložbenog programa, te o mogućnostima nastavka rada na projektu.

 

Umjetnici:

Alban Hajdinaj, Al; Albert Heta, KS; Alexandr Roitburd,UA;
Antun Maračić, HR; Arsen Savadov, UA; Boris Cvjetanović, HR;
Catalina Bucos, MD; Dan Perjovschi, RO; Emese Benczur, HU;
Gentian Shkyrti, AL; Gyula Varnai, HU; Igor Toševski, MK;
Ilona Nemeth, SK; Ivan Faktor, HR; Lukaš Jasanki & Martin Polak, CZ;
Jiry Černicky, CZ; Kai Kaljo, EE; Kiril Prashkov, BG; LED Art, RS;
Luchezar Boyadiev, BG; Maja Bajević, BiH; Nebojša Šerić Šoba, BiH;
Oleg Kulik, RU; Pawel Althamer, PL; Raziskovalni inštitut za geo-umetniško statistiko Republike Slovenije – RIGUSRS: Alenka Pirman, Vuk Ćosić, Irena Woelle, SI; Škart, RS; Slaven Tolj, HR; Tadej Pogačar, SI;  Vadim Zakharov, RU; Vlasta Delimar, HR; Yerbossyn Meldibekov, KZ…

 

Kustosica: Janka Vukmir
Suradnici/e: Kora Girin, Jadranka Vinterhalter, Darko Šimičić, Boris Cvjetanović, Igor Kuduz, Mihael Giba…