Ana Hušman – Skoro ništa

15.6.–6.7.2016., Mali salon

Uživanje u pogledu, mirisima i zvukovima političko je pitanje još od rađanja Evrope, kaže J. L. Nancy. Ideja krajolika nema ništa s idejom netaknute prirode. Krajolik je oblikovan planiranim procesima krčenja šuma, pošumljavanja, kontrolom i planiranjem sadnje uvjetovanim ekonomskim, zdravstvenim i drugim politikama, koje su zabilježene u sistematiziranom i klasifikacijskom jeziku katastra. Mapirajući floru otoka, odnosno registrirajući otpor koji biljke pružaju vjetru i snimajući zvuk koji nastaje trenjem, bilježim zvučne signale koji govore o promjenama, modi ili ekonomskim prilikama određenog lokaliteta. Te se politike kultivacije poput vjetra vraćaju u naše kuće i apartmane, stvarajući složenu mapu feedbacka između unutarnjeg i vanjskog prostora.

Ana Hušman

 

Iz životopisa:

Ana Hušman radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, glasa i artikulacije, kao i rada s amaterima. Zanimaju je odnosi filmske slike, video slike, digitalnog fotografskog zapisa, odnosi između vremena i kvadrata. Nastoji analizirati postupak stvaranja filmskog kadra i njegovo raščlanjivanje.

Od 2008. radi kao docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Njezini su radovi prikazani na brojnim filmskim festivalima, samostalnim i grupnim izložbama, primjerice 9. Gwangju Biennale, 2012.; 22 i 56. Oktobarski Salon, Beograd, 2012. i 2016.; Nam June Paik Art Center, Yongin, 2013.; Ludwig Museum of Contemporary Arts, Budimpešta, 2010.; IFF Rotterdam, 2009.; DOK, Leipzig 2006. Za svoje radove Plac 2006., Ručak 2008., Nogomet 2011. dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada. Sudjelovala je u brojnim žirijima festivalskih i galerijskih programa u Hrvatskoj.

 

http://www.anahusman.net/

 

Foto: Ana Hušman, Skoro ništa, video, 2016.

Podrška:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Otvorenje: srijeda, 15. 6. 2016. u 20 sati, Mali salon

Kustosica: Ksenija Orelj

Radno vrijeme: utorak – petak 15 – 20 sati / subota i nedjelja 10 – 13 i 17 – 20 sati


Tagovi