18 videa – Lemm & Barkey

29.2.–6.3.2020., Ivex - DeltaLab 001

U sklopu Needcompany festivala, u novom gradskom izložbenom prostoru, u zgradi bivšeg Ivexa na adresi Delta 5, postavljena je izložba pod nazivom 18 videa – Lemm & Barkey, u organizaciji čijeg je postavljanja sudjelovao i MMSU.

Izložba u sedam videoinstalacija objedinjuje rad poznate belgijske skupine Needcompany i ujedno služi kao poveznica predstava i popratnih događaja koje čine program Needcompany festivala.

Grace Ellen Barkey suosnivačica je umjetničke skupine Needcompany, a područje njezina djelovanja na granici je kazališta, plesa, performansa i umjetnosti. Lot Lemm članica je skupine Needcompany od 1993., djeluje kao umjetnica, scenografkinja i kostimografkinja. Ovaj umjetnički dvojac poznat je pod imenom Lemm & Barkey.

Zanati – izrađivanje porculana, pletenje i kukičanje – imaju važnu ulogu u njihovu umjetničkom radu. Materijali koji prolaze kroz ruke Lemm & Barkey obrađivani su na gotovo nemilosrdno histeričan način i pretvoreni u nešto monumentalno. Priča koja je započela s materijalima popucala je po šavovima i oblikovala nešto veće. Porculanski predmeti postaju dijelovi tijela, pa čak i poveznica među tijelima.

Što je besmislenije od rukom izrađenog čajnika – iz kojega se ne može piti čaj? Grudnjak od porculana je nepodnošljivo krut. I je li detaljno izrađen medvjed dječja igra ili tek transgresivan san? Da znaju odgovore, ne bi stvarale ove predmete.

 

Radno vrijeme: od 14 do 20 sati

Radno vrijeme: od 14 do 20 sati