18. međunarodna izložba crteža

25.1.–16.3.2013., MMSU, Mali Salon

Međunarodna izložba crteža tradicionalna je manifestacija koja spada u red prepoznatljivih programa, priznatih od strane stručne javnosti, koji su pridonijeli izgradnji reputacije riječkog Muzeja kao jednog od vodećih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj.

Ideja o pokretanju relevantne međunarodne manifestacije nastala je 1968. Sudjelovanje svjetski poznatih umjetnika na sedamnaest održanih manifestacija (DC-a) potvrdilo je međunarodni ugled ove izložbe koja je postala mjestom sraza ideja i upoznavanja s aktualnim likovnim stvaralaštvom u crtežu iz najrazličitijih krajeva svijeta. Revijalne izložbe bienalnog karaktera održavale su se do 1990. kada su zamijenjene tematsko-problemskim izložbama čiji je koncept određivao pozvani selektor. Prva takva izložba bila je 12. DC s temom skulptorski crtež. Slijedi dizajnerski crtež, strip-crtež, crtež na zidu te posljednja, 17. izložba, s temom crtež i animacija. Ovom se izložbom, nakon koje je slijedila retrospektivna izložba Sav taj crtež na kojoj su izloženi radovi koji su nakon svake održane izložbe crteža ostali u fundusu Muzeja, obilježilo 40 godina trajanja važne međunarodne manifestacije čija je uloga na riječkoj i nacionalnoj likovnoj sceni neprijeporna.

U velikoj raznolikosti i mnogostrukosti, crtež je pokazao nastavak tradicionalnog shvaćanja, ali i velik konceptualni raspon, prelaženje i prožimanje s drugim medijima pa i aktivan odnos prema promatraču. U svom punoljetnom izdanju, nakon više od četrdeset godina postojanja, rasta, transformacija i kriza, Međunarodna izložba crteža suočava se s novim izazovom samoobnavljanja.
Iz tog je razloga odlučeno da je središnja tema 18. DC tradicionalni crtački izrazi. Postavlja se pitanje gdje je danas crtež koji je izražen standardnim crtačkim tehnikama na tradicionalnoj podlozi, da li on još uvijek postoji, da li su ga suvremene tendencije nadvladale ili je i dalje aktualan, živ, zanimljiv.  Po svom formatu, 18. DC aktualizirat će ishodišne postavke.

Odabir crteža za sljedeću izložbu proveo je Organizacijski odbor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u suradnji sa Stručnim povjerenstvom koje sačinjavaju stručnjaci iz područja likovne umjetnosti, dobri poznavatelji suvremenog crteža koji se s crtežom bave teorijski ili koji se crtežom kreativno izražavaju, u sastavu: akademik Vladimir Veličković, mr. sc. Slavica Marković, likovni kritičar Henri François Debailleux, dr. sc. Frano Dulibić te crtači Davor Vrankić i Tomislav Čeranić.
Izložba će se na Noć muzeja, 25. siječnja 2013. realizirati kao dinamičan splet glavne, selektirane izložbe međunarodnih i hrvatskih autora. E. Pignon, N. Devereux, J. Zonder, M. Carrasquer, R. Lanzarini, M. Oosterbaan, T. Jonsbu, H. Linck, J. Zanki, Z. Keser, N. Kavurić Kurtović, T. Buntak, R. Šimrak, I. Rončević, T. Gverović, E. SantiniD. PorchyM. Tadić samo su neki od 39 vrsnih crtača koje predstavljamo na izložbi. Istovremeno, u prostoru Malog salona prikazujemo crteže V. Veličkovića, D. Vrankića i T. Čeranića koji su, kao selektori, vršili i odabir radova za skupnu izložbu.

Umjetnici koji će biti predstavljeni na 18. Međunarodnoj izložbi crteža:

Mrđan Bajić
Gordana Bakić
Pascal Bazilé
Tomislav Buntak
Marcos Carrasquer
Leah Clough
Tomislav Čeranić
Nick Devereux
Nicolaj Dudek
Nemanja Đorđević
Milan Erič
Ana Feiner Žalac
Tina Gverović
Velibor Janković
Tina Jonsbu
Nives Kavurić Kurtović
Zlatko Keser
Damjan Kovačević
Kosta Kulundzic
Ricardo Lanzarini
Bae Lee
Frédéric Léglise
Heidi Linck
Ruth Martindale
Marlène Mocquet
Michelle Oosterbaan
Ernest Pignon
Stéphane Pencreac’h
David Porchy
Igor Rončević
Emanuela Santini
Robert Šimrak
Marko Tadić
Petra Varl
Vladimir Veličković
Marko Velk
Fabien Verschaere
Davor Vrankić
Xiao Fan
Josip Zanki
Jerome Zonder

Otvorenje 25. siječnja u 20 sati, MMSU
MMSU, 25. 1. – 16. 3. 2013.

Otvorenje u 19 sati, Mali salon
Mali salon, 25. 1. – 16. 2. 2013.

Vodstva kroz 18. Međunarodnu izložbu crteža
Utorak, 5. veljače u 12 i 18 sati
Utorak, 19. veljače u 12 i 18 sati
Utorak, 5. ožujka u 12 i 18 sati
Utorak, 12. ožujka u 12 i 18 sati

Radionice u sklopu 18. Međunarodne izložbe crteža
Četvrtak, 7. veljače u 18 sati
Četvrtak, 14. veljače u 18 sati
Četvrtak, 21. veljače u 18 sati
Četvrtak, 28. veljače u 18 sati

Vodstva i radionice za grupe iz dječjih vrtića i osnovnih škola prema dogovoru.
Prijave na  e-mail:mmsu@mmsu.hr ili tel. 492 615, 492 611

  

Izložba: Vladimir Veličković, Davor Vrankić, Tomislav Čeranić


Tagovi