22.03.2019

Starija/i si od 54? Prijavi se na radionicu umjetničke fotografije!

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu projekta Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra u suradnji s Kreativnim kolektivom Kombinat i Centrom tehničke kulture Rijeka, poziva građane starije od 54 godine na sudjelovanje u ciklusu besplatnih radionica iz umjetničke fotografije.

Voditeljica radionice, fotografkinja Petra Mrša, s polaznicima će pokušati odgovoriti na pitanja je li fotografija objektivna, možemo li fotografijom izraziti vlastiti stav ili ideju, s kojim smo vlastitim fotografijama zadovoljni i zašto, te na sva druga pitanja koja se pojave po putu.

Tijekom ukupno 25 sati, 15 polaznika/ca (broj prijava je ograničen) u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s fotografijom će se družiti na sljedeće datume: 06., 07., 13., 14., 15. i 16. travnja, od 16:30 do 19:00 sati. Poželjno je da prijavljeni sudionici budu prisutni na svim navedenim terminima.

Ideja radionice umjetničke fotografije jest upoznati se s raznim mogućnostima fotografije: od fotografiranja pejzaža i portreta do bilježenja događaja te vlastitih ideja i stavova. Razgovarat će se o svijetu slika kojim smo okružen, o tome koje slike vrijedi napraviti i podijeliti te o mogućnosti odabira jedne zajedničke teme ili nekoliko tema kojima bi se bavili kroz fotografiju.

Teme po terminu:
1. Portret / Svjetlo
2. Pejzaž i Arhitektura / Ekspozicija
3. Mrtva priroda i Predmet / Planovi
4. Slobodna tema / Kompozicija
5. Autorska fotografija – razrada tema, gledanje fotografija / Fotografija u suvremenom društvu
6. Autorska fotografija – pregledavanje novih fotografija / Razrađivanje ideje prema nastalim fotografijama
7. Pregled nastalih fotografija, odabir fotografija, priprema za tisak i stvaranje grupne digitalne izložbe

Prijave se vrše radnim danom od 8:00 do 16:00 sati putem telefona na broj: +385 (0)51 492 617, elektronske pošte: katerina.jovanovic@mmsu.hr ili osobnim dolaskom u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Krešimirova 26c) od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Osoba za kontakt je Katerina Jovanović, koordinatorica projekta Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra za MMSU.

Prijave su otvorene do 3. travnja 2019. godine.

***

 Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra je projekt kojemu je jedan od glavnih ciljeva osnaživanje društvene uključenosti i doprinos unapređenju kvalitete života osoba starijih od 54 godine. Kako bi se on ostvario, kroz projekt je organizirano stručno osposobljavanje stručnjaka u kulturi i umjetnika za približavanje umjetnosti i kulture osobama starijim od 54 godine. Tijekom trajanja projekta deset umjetnika i stručnjaka u kulturi polaze edukaciju i stječu znanja o fenomenu dopolavora, psihološkim i kognitivnim osobinama ljudi starije dobi, primjerima dobre prakse projekata koji uključuju publiku dobne skupine iznad 54 godine i metodologiji rada s istom, s ciljem jačanja stručnih kapaciteta u području kulturne i umjetničke medijacije. Primjenom novostečenih znanja, umjetnici i stručnjaci u kulturi osmislili su kreativne radionice za građane dobne skupine iznad 54 godine, poput “Performansa”.
Projekt je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

*Fotografija je preuzeta prema pravilima Creative Commonsa.
Autor: Jim Simonson
Izvor: Flickr