14.12.2023

Projekt “Nove priče o Benčiću” dobitnik godišnje nagrade HMD-a

Projekt “Nove priče o Benčiću” dobitnik je godišnje nagrade za 2022. godinu Hrvatskog muzejskog društva u kategoriji najboljeg realiziranog pedagoško-edukativnog programa.

Nove priče o Benčiću obuhvaćaju tri vrste radionica Priča o Muzeju grada Rijeke, Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka, koje su osmišljene i započele su s provedbom u 2022. godini, a glavni cilj im je razvoj publike za gradske kulturne ustanove kvarta Benčić u Rijeci.

Ovaj pedagoško  – edukativni program osmišljen je nakon uspješne trogodišnje provedbe radionice Priča o Benčiću koju je Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB započela provoditi 2019. godine u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti, a u sklopu programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice.

Učenicima i učiteljima tada je ponuđena radionica koja se temelji na interaktivnim aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanja komadića povijesti i budućnosti nekadašnjeg industrijskog, a danas kulturnog kompleksa Benčić. Ova osnovna verzija radionice namijenjena je učenicima osnovnih škola od 2. do 6. razreda u trajanju od dva školska sata.

Time je informiranje i sustavan razvoj publike budućeg art kvarta Benčić krenuo prije samog otvaranja svih ustanova u tom kompleksu te obnove svih zgrada i uređenja javnog prostora. Radionice su se održavale u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnost i muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić. Aktivnostima na lokaciji kvarta Benčić i prije njegova potpunog uređenja potaklo se učenike na razumijevanje i povezivanje s ovim mjestom te stvorila podloga za dugoročne procese aktiviranja njihova sudjelovanja u kulturnim programima.

Veliki broj učitelja i profesora spremno je uključio učenike u terensku nastavu i ovakav tip školskih aktivnosti te je od 2019. godine preko 900 učenika sudjelovalo u radionici “Priča o Benčiću“, a s obzirom na useljenje ostalih kulturnih ustanova i sadržaja u kvart Benčić, te izražen interes za radionicama za starije dobne skupine razvila se ideja o proširenju programa radionica te su tijekom 2022. godine nastale Nove priče o Benčiću.

Radionice ‘Nove priče o Benčiću‘ nastale su tako iz uspješnog interaktivnog formata radionice ‘Priča o Benčiću’, a tijekom prošle 2022. godine razvile su se u nove verzije koje uključuju različite uzraste te tematski obrađuju lokacije i sadržaje kulturnih institucija kompleksa Benčić.

Nove priče o Benčiću razvijane su kroz izradu novih ”priča” tj. radionica o zgradama odnosno institucijama i njihovim sadržajima u zoni kulturnog kvarta Benčić. Tako su nastale radionice Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Priča o Muzeju grada Rijeke te Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka te su one proširene na dobne skupine za više razrede osnovne te srednje škole. Sam sadržaj i aktivnosti Novih priča o Benčiću osmišljeni su u suradnji s predstavnicima svake institucije te uz podršku Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture i medija.

Radionica Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti sadržajem obuhvaća povijest lokacije H-objekta kompleksa Benčić u koji se 2017. godine uselio Muzej, zatim vrste zbirki i umjetničkih medija koji se nalaze u fundusu Muzeja, prezentira radove iz zbirki i tekućih izložbi (zadaci su prilagodljivi i mogu se povezati sa privremenim izložbama s obzrom da Muzej nema stalni postav) te umjetnost u javnom prostoru i street art.

Radionica Priča o Muzeju grada Rijeke prati stalni postav Muzeja u Palači šećerane te se time osvrće na teme povijesti rijeke, kao što su industrijska i lučka povijest, migracije, kronologija brojnih političkih i državnih promjena perioda 19. i 20. stoljeća na prostoru grada te riječka kulturna, glazbena i sportska dostignuća.

Radionica Priča o Gradskoj knjžnici Rijeka nastoji upoznati učenike s bogatstvom i raznolikošću knjižnog fonda i njegovih tema s naglaskom na literaturu za djecu i mlade. Radionica je osmišljena tako da se može provoditi u Dječjoj kući gdje se nalazi knjižnični Dječji odjel Stribor, gdje se trenutno odvija, ali s namjerom da se izvodi i u Odjelu za mlade koji će biti uskoro smješten u novoj zgradi Knjižnice u komplesu Benčić po obnovi T-objekta, jedne od zgrada nekadašnje tvornice.

Radionice se temelje na timskom radu, a zadaci su osmišljeni u formi asocijacija, prevođenja, pretraživanja postava, baza podataka i knjiga (knjižnice ili muzejskih kataloga), tematskih pisama sa zagonetkama, pogađanja i povezivanja pojmova, slagalica, snalaženja na karti, vremenskih kapsula te korišenja interktivnih računalnih aplikacija. Nakon svakog timski riješenog zadatka voditelji (muzejski pedagozi ili knjižničari) ispričaju kratku priču o temi i pojmovima koji su bili u zadatku i povedu kratki dijalog o tome s učenicima.

Radionice su prikladne za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih ili izbornih predmeta kao što su Povijest, Likovna umjetnost, Hrvatski jezik, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje te Sat razredne zajednice.

U 2022. godini provedene su po dvije pilot radionice za svaku ”Priču”, a u 2023. godini nastavlja se s njihovom provedbom u svim spomenutim institucijama; Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke i Gradskoj knjižnici Rijeka (odnosno u Dječjem odjelu Stribor smještenom u Dječjoj kući do faze potpunog preseljenja Gradske knjižnce u kvart Benčić).

Nove priče o Benčiću – tako predstavljaju program razvoja publike nekadašnjeg industrijskog, a danas kulturnog kvarta grada, a ujedno primjer su uspješne muđuinstitucijske suradnje, kao i suradnje javnih ustanova sa školama i organizacijama civilnog društva.

Autorice radionica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja (MMSU) i Ivana Golob Mihić, stručna suradnica (Udruga VMB)

Grafički dizajn i ilustracije: Sanjin Smajlović

Fotografije: Tanja Kanazir

Suradnici: Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, prof. Dajana Rosatti