05.07.2021

Međunarodna konferencija: OŽILJCI: Refleksije o umjetnosti i društvu u Srednjoj i Istočnoj Europi tijekom 1990-ih

Ususret velikoj međunarodnoj izložbi koja se u srpnju otvara u MMSU, Institut za suvremenu umjetnost i Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba organiziraju međunarodnu konferenciju Ožiljci: Refleksije o umjetnosti i društvu u Srednjoj i Istočnoj Europi tijekom 1990-ih.

Konferencija će se 9. i 10. srpnja održati online, a za registraciju i ZOOM link potrebno je poslati e-mail s imenom i prezimenom do srijede 7. srpnja 2021. godine na: ssekelj@ipu.hr. Konferenciju će se moći pratiti i u izravnom prijenosu na Facebook stranicama Instituta za povijest umjetnosti i Instituta za suvremenu umjetnost.

Sudionici simpozija bave se širokim spektrom različitih tema, koje sežu od izazova pri definiranju regije Srednjoistočne Europe i pratećih terminoloških problema, odnosima moći nakon pada Berlinskog zida, međuodnosima nacionalnog, internacionalnog i transnacionalnog društvenog i kulturalnog prostora u novonastalim zemljama, kao i samoorganizacijskim i samo-institucionalizirajućim praksama aktera u kulturnom polju. Uz propitivanje relacija između umjetnosti i političkog aktivizma, konferencija se također dotiče uloge novih mreža nastalih u devedesetima, poput Syndicate mailing liste ili mreže Soros centara za suvremenu umjetnost, kao i umjetničkih fenomena koji su se u tom desetljeću pojavili ili zadobili veću vidljivost, poput društveno angažirane umjetnosti, internetske umjetnosti ili javne umjetnosti.

Za više detalja kliknite na link.

PLENARNA IZLAGANJA:

Konstantin Akinsha (samostalni istraživač i kustos, SAD/Ukrajina)
Andreas Broeckmann (povjesničar umjetnosti i kustos, Berlin. Radi na Sveučilištu Leuphana, Lüneburg, Njemačka)

SUDIONICI (abecednim redom):

Jon Blackwood & Bojan Ivanov, UK/MK; Sandra Bradvić, BiH;
Miha Colner, SLO; Milena Dragičević Šešić, RS;
Barbora Hájková, CZ; Jasna Jakšić & Tihana Puc, HR;
Kaja Kraner, SLO; Cristina Moraru, RO; Christian Nae, RO;
Stella Pelše, LV; Anne Pfautsch, DE; Dijana Protić, HR;
Sanja Sekelj & Željka Tonković, HR; Keiko Sei, TH/JP;
Anya Smirnova, UA; Darko Šimičić, HR; Jadranka Vinterhalter, HR.

Koncepcija konferencije:
Sanja Sekelj, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb