Zoran Antonio Mušič – 100 radova za 100 godina

30.6.–27.8.2009., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Povodom stote godišnjice rođenja Zorana A. Mušiča, slikara i grafičara, riječki MMSU u suradnji s galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane priređuje prvu umjetnikovu samostalnu izložbu u Hrvatskoj.

Mušič je rođen 1909. u Bukovici blizu Gorizije, gimnaziju je završio u Mariboru, a 1935. godine diplomirao je slikarstvo kod prof. Babića na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu. Dio Mušičeva života vezan je uz Zagreb i Dalmaciju, gdje je živio do talijanske okupacije 1941., kada se preselio u Goriziju, a njegov umjetnički opus vezan je uglavnom uz Pariz i Veneciju, gdje je proveo većinu života. Dobio je mnogo međunarodnih nagrada i priznanja. Umire u Veneciji 2005. godine. Svjetska kritika opisuju ga kao profinjenog i senzibilnog kolorista i jednog od najvećih europskih slikara 20. stoljeća.

Umjetnika podjednako svojataju slovenski, talijanski i francuski kulturni prostori, a s obzirom na to što je Mušič bio zagrebačkim  studentom, da je duže vrijeme boravio u Dalmaciji, osobito u Korčuli, te da je svojim likovnim stvaralaštvom utjecao na brojne hrvatske umjetnike, uvrštavamo ga i u hrvatski povijesno umjetnički kontekst.

Predstavljena zbirka stotinu djela – grafika i originala na papiru – gotovo je potpuna kolekcija umjetnikova grafičkog opusa iz svih razdoblja. Zbirka je i izbor njegovih originala na papiru: crteža, gvaševa, ulja, akvarela i pastela koji obuhvaćaju prve dalmatinske motive, trajekt s kravama i konjićima iz 40-ih godina te djela iz svih njegovih ciklusa, uključujući najrjeđe crteže tušem Nismo posljednji.

Izložbom i prigodnim katalogom na hrvatskom i talijanskom jeziku prikazuje se, kroz 100 odabranih djela, cjelovito umjetnikovo stvaralaštvo, s osobitim naglaskom na „dalmatinske krajolike“, iz kojih se daju iščitati sve umjetnikove faze. Popratni dio izložbe sastoji se od nekoliko dokumentarnih filmova o umjetniku te pisama iz osobne arhive.

Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih umjetnika našega vremena Zoran Mušič, čiji likovni opus zbog srdačne dalmatinske motivike u ranome razdoblju i potresnoga sjećanja na strahote u koncentracijskom logoru u zrelim godinama postaje sveopća kulturna imovina čak i površnoga poznavatelja likovne umjetnosti, nedvojbeno je jedan od velikana umjetnosti 20. stoljeća. Velik je kolorist, profinjen i senzibilan stvaratelj likovne ispovijesti, koji i u najpotresnijem dijelu svoga stvaralaštva, u ciklusu Nismo posljednji, ne upada u pripovjednost, već je zna pretvoriti u vizualan potresni doživljaj. Mušič je slikar emocija, dojmova koji su zbog svoje energije uvijek dovoljno snažni i iznad svega iskreni da uspijevaju uvjeriti i privući i neškolovano oko slučajnoga promatrača

(Živa Škodlar Vujić, iz kataloga izložbe)

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Sloveniji i Grada Rijeke

Kustosi izložbe: Brane Kovič i Živa Škodlar Vujić

U suradnji s Visconti Fine Art, Ljubljana