Lada Sega goGLOBAL

18.6.–5.7.2009., Mali Salon

Lada Sega pripada mlađem naraštaju hrvatskih umjetnica, a u svom umjetničkom stvaralaštvu dosljedno propituje teme ekologije i eko arta.

Prvom većom samostalnom izložbom u Rijeci, pod nazivom goGLOBAL, radovima u formi multimedijalne ambijentalne instalacije autorica predstavlja osobni pogled na aktualne teme globalizacijskih procesa: globalno tržište, globalna ekonomija, globalno zatopljenje, globalni terorizam… Sega problematizira globalno stanje antropocentrične prakse, kojom se etička načela ne primjenjuju na čovjekovo okruženje, te biljne i životinjske vrste. Čovjek je odvojen od prirode koju ne poima kao dio univerzuma. Odatle nastaju brojne anomalije u ljudskom ponašanju, zagađenja prirode, mučenje i ubijanje životinja – do istrebljenja vrsta, prirodna neravnoteža koja završava elementarnim nepogodama i uništenjem ekološke ravnoteže.
Izložba će ponuditi šetnju planetom Zemljom, kritički i konstruktivni pogled na aktualna zbivanja i suživot prirode i čovjeka. Tri ambijentalno – prostorne – tematske cjeline nas vode kroz priču u formi naracije: uvod, kulminacija i prijedlog mogućeg razrješenje. Prva cjelina, GLOBAL WARMING, upozorava na kobne posljedice klimatske neravnoteže uvjetovane globalnim zatopljenjem.
Slijedeću prostorno-tematsku cjelinu čini LA CAMERA DEI MIRACOLI u kojoj su izloženi primjerci živog i neživog svijeta, uzorci kamenja i pijeska prikupljeni u raznim pustinjama, veliki globus, a sve u službi prikaza bioraznolikosti koja je ozbiljno narušena.
Izložbu zaokružuje THE CHILLOUT ROOM, koja nam pruža prostor za odmor, kontemplaciju, mir i sabiranje stečenih dojmova. To je prikaz onoga što smo, čini se, izgubili – rajski vrt, vrt spoznaje, ljepote i ljubavi. Zvukovi, mirisi, oblici i boje savršeno uravnotežene prirode potiču sva čula na doživljaj i ugodu.
Lada Sega etičke stavove ne iskazuje samo posredstvom umjetničkih radova koji propituju globalne teme, već i njihovim implementiranjem u svakodnevni život na lokalnoj razini. Godinama djeluje na očuvanju autentičnog ambijenta, te kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Suska, na kojemu boravi veći dio godine. Inicijatorica je brojnih akcija za njegovo očuvanje i revitalizaciju (SUSAK EXPO 2006, EKO SUSAK 2008, pošumljavanje otoka, revitalizacija autentičnog graditeljstva, projekt FRAGILE…). Za nju je umjetničko djelovanje ne samo pitanje forme i estetike, već i odgovornosti, što zorno pokazuje svojim aktivnim angažmanom u očuvanju lokalnih posebnosti.

LADA SEGA
Rođena je 1970. u Rijeci. Diplomirala je iz slikarstva 1996. na venecijanskoj Accademia di Belle Arti. Od početaka umjetničkog stvaralaštva krajem 90-ih, bavi se problematikom ekologije i ekoarta. Dobitnica je stipendije Arts Link, USA 1999. Jedna je od osnivačica udruge Ekos, koja organizira međunarodni festival ekokulture na otoku Susku. Živi i radi u Barceloni i na otoku Susku.
www.lada-sega.com

Samostalne izložbe – izbor:
– 1998., Desert – Sahara 01, Douz, Tunis
– 1999., Drawing by the Ocean, San Francisco
– 2002., FRAGILE, s Damjanom Kracina, Galerija Juraj Klović, Rijeka

Skupne izložbe – izbor:
– 1999., Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Rim
– 2000., Break 21, Ljubljana
Fondacija Juan Miro, Barcelona
– 2002., Inovacije – akvizicije, Suvremeni hrvatski umjetnici, 2002., MGR-MMSU
– 2003., 33 Splitski salon, HULU, Dioklecijanovi podrumi, Split
– 2005., Nova riječka scena, MMSU, Umjetnička galerija Dubrovnik
– 2006., Nova riječka scena, MMSU, Galerija umjetnina Split
– 2007., Susak Expo
Up Close and Personal, Croatian film festival, Doors Art Foundation, Museum of the Moving Image, New York
Godišnja izložba 60 + 1, Prošireni mediji, Galerija Kortil, HDLU, Rijeka
– 2008., EKOSUSAK

Izložba realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske
Zahvale: Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatski prirodoslovni muzej

Organizacija: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Kustosica: Nataša Ivančević