Zdravko Milić, Radovi 1981. – 2017.

31.8.–21.9.2017., MMSU

Samostalna izložba značajnog labinskog i hrvatskog suvremenog umjetnika visoke slikarske  tankoćutnosti  Zdravka Milića, koji inspiraciju već dugo vremena nalazi upravo u temama drugačije stvarnosti,  predstavit će 36 godina stvaralaštva ovog autora u prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti pod nazivom Radovi 1981. – 2017.

Pejzaž, ta metaforička odrednica Milićeva slikarstva sve više osnažuje svoj metafizički karakter, te sada postaje naznakom nekog drugog svijeta, odnosno pozornicom novih prostornih i vremenskih dimenzija posljedično proizašlih iz sfere kozmičkih ili božanskih energija. Stvaralaštvo Zdravka Milića oduvijek je upozoravalo na ekološku i duhovnu kontaminaciju današnjeg čovjeka, ali sada je učinilo i korak više donoseći vizije neke druge stvarnosti i slutnje bliske budućnosti. Promatrajući svijet oko sebe Milić ga vidi onakvim kakvog ga mi uporno ne želimo sagledati. Premda kritičan, ali ne nužno i pesimističan, te potaknut  teorijama Zacharia Sitchina i Davida Ickea, Milić svoje umjetničko djelovanje tretira kao svojevrsnu opomenu, ali i kao polazište za diskusiju te zalazi u sfere paralelnih svjetova koji levitiraju na rubu fikcije i realnosti. Sam o tome kaže: Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko; gdje se preklapaju daleke prošlosti i daleke budućnosti; gdje su vidljiva svjetlosna isijavanja i zgusnute energije; gdje se otkrivaju skrivene istine, vezane uz naš prepoznatljivi istarski pejzaž nad kojim se postepeno otkrivaju novi – stari  svjetovi u čijem dijelu  i mi sudjelujemo.

iz teksta Mladena Lučića, kustosa izložbe

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973.  Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zotti-a. Stručno je usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux – Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate.  Od 1978.- 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka, HDLU Zagreb i Le Venezie, Treviso (I) Stalno je zaposlen kao docent od 2006. na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te sada u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Intenzivno izlaže od početka ’70 godina. Izlagao je na 85 samostalnih izložbe i sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu ( Italija, Austrija, Slovenija, Njemačka, Holandija, Francuska, Portugal, Mađarska, Poljska, Velika Britanija,Australija…) Dobitnik je 55 nagrada u zemlji i inozemstvu od kojih odvajamo nagrade na  5. međunarodnom Festivalu likovne umjetnosti u Kranju 2016.,  Zaklade Sveučilišta u Rijeci 2012. i 2009., nagrade HDLU za crtež na izložbi Crtež-grafika 2011. I 1999., otkupnu nagradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice na  4. Hrvatskom trijenalu crteža u Zagrebu 2008.,otkupne nagrade Grada Labina na Labinskim uzletima likovnosti 2011. I 2006., nagradu Polinago art u Polinagu kraj Modene 2011., otkupna nagrada Luigi Serena na IV concorso internazionale di pittura  u Montebelluni 1985., nagrada za crtež na II. Internacionalnom biennalu portreta u Tuzli 1982., otkupna nagrada na VII.Međunarodnoj izložbi originalnog crteža u Rijeci 1980., nagradna stipendija na 61a mostra collettiva dell´opera Bevilacqua la Masa u Veneciji 1977., otkupna nagrada na 9. Biennalu mladih u Rijeci 1977., I nagrada Ars Histriae u Labinu 1976. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija  u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u nalaze u značajnim privatnim i muzejskim zbirkama u zemlji i inozemstvu.