Leksikon Tanja Ostojić

11.8.–7.9.2017., Studio Kamov

Pod naslovom Leksikon Tânja Ostojić, autorica objedinjuje šestogodišnji interdisciplinarni i participativni projekt usmjeren k istraživanju suvremenih post-jugoslavenskih migracijskih procesa kroz prizmu osobnih povijesti žena. Razvijajući ga prvenstveno kroz umjetničke alate, osobnu i kreativnu razmjenu  provodi unutar konkretnog uzorka – 33 imenjakinja i prezimenjakinja, Tânja Ostojić različitih nacionalnosti i godišta, stupnja obrazovanja, socijalnog statusa i životnih iskustava do kojih je umjetnica Tanja Ostojić došla tijekom dvogodišnje istraživačke stipendije na Graduate School Univerziteta umjetnosti u Berlinu (2012.-2014.) nastavljajući istraživanje putem društvenih mreža i interneta.

Otvarajući rodna, identitetska, etička, ekonomska i politička pitanja unutar konceptualno odabranog demografskog okvira od tridesetak žena koje komuniciraju na jezicima s teritorija nekadašnje Jugoslavije odakle potječu, projekt se bavi mapiranjem osobnih povijesti koje tradicionalnom sociološkom istraživanju  ne bi predstavljale čvrsto uporište, dok u suvremenoj historiografiji zadobiva status relevantne građe. Na izložbi će biti prikazan dio arhiva istraživanja, radovi nastali u kreativnim radionicama, kao i foto- i video dokumentacija susreta između Tânja  Ostojić.

Trodnevna kreativna radionica za učesnice projekata Leksikon Tânja Ostojić koju će voditi sama autorica Tanja Ostojić, održati će se od 11.- 13. 8.2017. u Studiju Kamov. Među polaznicama radionice biti će ovog puta neke od najaktivnijih sudionica projekta, a i poneka Tanja Ostojić koja se po prvi put susreće sa umjetnošću i s kreativnim radom. U prateći program ove radionice ulazi i stručno vođenje kroz izložbe MMSU Rijeka kao i jednodnevni izlet u Umjetnik na Odmoru / Valamar 2017 u Poreču.

U okviru projekta Leksikon Tânja Ostojić, umjetnice Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić ostvarile su suradnju, i u prethodne tri radionice koje su bile realizirane u tehnici dokumentarnog veza,  s grupom imenjakinja Tanje Ostojić realizirale su tapiseriju velikog formata koja će također biti prikazana na izložbi u Rijeci. Takav kompleksni participativni umjetnički i sociološki projekt otvorio je i brojna društvena pitanja. Tako se kroz zajednički rad na tapiseriji postavilo  pitanje identiteta i pozicije žena u današnjim društvima i promišljala se njihova pozicija u procesu rada. Sve učesnice radionica dele zajedničko autorstvo i vlasništvo nad finalnom tapiserijom.
U pripremi je i knjiga na engleskom jeziku Lexicon of Tanjas Ostojić u kojoj će se između ostalog objaviti intervjui s Tanjama Ostojić i njihovim omiljenim receptima (u izdanju LADA -Live Arts Development Agency London i MSU Beograd).
Radionica i izložba u Rijeci predstavljaju zadnju postaju tijekom realizacije u 2017., nakon predstavljanja u Goethe-Institutu u Beogradu, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske Banjaluka, Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb i Muzeju savremene umetnosti Beograd .

 

Iz životopisa
Tanja Ostojić (1972., Užice, Jugoslavija, Srbija) se bavi performansom, istraživačkim i interdisciplinarnim projektima. Studirala je umjetnost u Beogradu, Francuskoj i Njemačkoj. Djeluje uglavnom iz perspektive žene migrantice, dok političko pozicioniranje, humor i integracija gledalaca određuju njen pristup radu. Od 1994. godine predstavila je svoj rad na velikom broju izložbi i festivala, uključujući Feminism is Politics!, Pratt Manhattan Gallery New York (2016), Busan Biennale, Južna Koreja (2016), Homosexualität_en, Deutsches Historisches Museum Berlin (2015), Economy CCA Glasgow (2013), Tanja Ostojić: Body, Politics, Agency, Škuc Galerija, Ljubljana (2012), Call the Witness, Romski paviljon, Bijenale u Veneciji (2011), Global Feminisms, Brooklyn Museum, New York (2006), Plato of Humankind, Bijenale u Veneciji (2001). Ostojić  je izdala više knjiga, dok su njeni visoko referentni umjetnički radovi dio nekih značajnih muzejskih kolekcija. Živi u Berlinu.

Foto:
Vezeni Leksikon Tânja Ostojić, 2017., detalj
Dokumentarni vez / zidna tapiserija, vez na pamučnom platnu
200 X 160 cm

Autorice:  Jelena Dinić, Tanja Ostojić (Banja Luka), Tanja Ostojić (Berlin), Tanja Ostojić (Trn), Tanja Ostojić (Udine), Tanja Ostojić-Guteša, Tanja Ostojić-Petrović, Tanja Petar Ostojić, Tatjana Ostojić (Beograd), Tatjana Ostojić (Alabama), Sunčica Šido i Vahida Ramujkić

Stručna suradnica: Sabina Salamon

Fotografija: Nikola Radić-Lucati