Zbirka Faggian

11.10.–31.10.2012., MMSU

Izložba Zbirka Faggian nastala je suradnjom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i kolekcionara Alberta Faggiana, a na njoj predstavljamo 130 radova, većim dijelom slika te desetak skulptura, nastalih od kraja 19. stoljeća do danas.

A. Faggian jedan je od rijetkih kolekcionara u Hrvatskoj koji je odlučio cjelokupnu zbirku predstaviti javnosti držeći da kolekcionar nije samo sakupljač već i čuvar nacionalnog blaga, a jedna od njegovih uloga i zadaća je da izlaganjem pridonosi valorizaciji baštine.
Zbirka je nastajala tijekom tridesetogodišnjeg minucioznog sakupljanja. Prva umjetnina koju je A. Faggian dobio na poklon pobudila je njegov afinitet za likovnu umjetnost i otvorila put u kolekcionarstvo. Najraniji sakupljeni radovi bili su većim dijelom pulski ili istarski autori. Tijekom vremena predmet interesa usmjerio je i na antologijska imena hrvatske moderne umjetnosti sakupljajući ih paralelno sa suvremenim autorima. Na taj je način nastala zbirka u kojoj se nalazi oko 350 djela, većim dijelom slika, ali i crteža, grafika te skulptura.

Najstariji dio zbirke su radovi nastali u drugoj polovici 19. stoljeća, brojčano su najslabije zastupljeni, međutim obuhvaćaju najznačajnije autore koji su svojim djelovanjem obilježili kraj stoljeća (Karas, Mücke, Bukovac, Quiquerez, Medović, Mašić).
Hrvatska moderna umjetnost zastupljena je antologijskim autorima (Račić, Kraljević, Meštrović, Uzelac, Steiner, Rojc, Tartaglia, Gecan, Junek, Becić, Babić…), a neki od radova iz zbirke spadaju u sam vrh likovne produkcije pojedinog autora.

U zbirci se očituje sklonost i afinitet kolekcionara i za suvremenu umjetnost tako da su u njoj svoje mjesto našla i vrhunska ostvarenja Šimunovića, Glihe, Kulmera, Murtića, Stančića, Ivančića, Dogana, Kinerta, Price, Sedera, Šuteja, Bakića…. Početna naklonost prema regionalnim autorima vidljiva je sakupljanjem radova relevantnih istarskih umjetnika, ne samo starije generacije kao što su Crnobori ili Motika, već i suvremenika (Šumonja, Juričić, Ivančić, Bičić, Paliska, Milovan). Faggian prati suvremene trendove na hrvatskoj likovnoj sceni pa se u njegovoj zbirci nalaze i radovi afirmiranih autora poput Novaka, Stošića, Artukovića, Korkuta, Todorovića, ali i mladih umjetnika koje je likovna kritika zapazila već na najranijim izložbama (S. Tadić).
Tema portretnog slikarstva zauzima posebno mjesto u zbirci, vlasnik zbirke portret izdvaja kao osobni afinitet koji je ujedno i jedan od prioriteta kojim se povodi prilikom otkupa umjetnina.
Izložba je popraćena trojezičnim katalogom s tekstualnim osvrtima na zbirku te kataloškim pregledom i reprodukcijama cjelokupne zbirke.

Kustosica izložbe: Vilma Bartolić

Javna vodstva:
16. 10. 2012., 19 sati
18. 10. 2012., 13 sati
25. 10. 2012., 13 sati
30. 10. 2012., 18 sati