Zaboravljeni prostor

21.11.–22.11.2014., Art kino Croatia

More je zaboravljeno dok se ne dogodi katastrofa. No, možda je ipak najveća pomorska katastrofa globalni lanac opskrbe koji više od financijske špekulacije – vodi svjetsku ekonomiju u ponor.
Zaboravljeni prostor slijedi kontejnerski teret na brodovima, barkama, vlakovima i kamionima, slušajući radnike, inženjere, političare i one koji su marginalizirani globalnim sustavom prijevoza. Posjećujemo raseljene poljoprivrednike i seljake u Nizozemskoj i Belgiji, potplaćene vozače kamiona u Los Angelesu, pomorce između Azije i Europe, tvorničke radnike u Kini čije su niske plaće krhki ključ cijele zagonetke. U Bilbau otkrivamo najsofisticiraniji iskaz uvjerenja da je pomorsko gospodarstvo, i samo more, nekako zastarjelo. Film obuhvaća široki raspon korištenih izvora materijala, od dokumentarnih eseja i intervjua, preko arhivskih fotografija i snimki do isječaka iz starih filmova.
Osnovica filma Zaboravljeni prostor je Fish Story Allana Sekule koji nastoji razumjeti i opisati suvremeni pomorski svijet u odnosu na složeno simboličko naslijeđe mora.

 

Venice Film Festival 2010. – Venice Horizons Award – Special Mention, Jihlava International Documentary Film Festival 2010.

www.theforgottenspace.net

 

Zahvala: Dražen Kovačić

 

Zaboravljeni prostor
Nizozemska / Austrija, 2010.
Žanr: dokumentarni esej; Trajanje: 112 min.
Režija i scenarij: Allan Sekula, Noël Burch
Fotografija: Attila Boa, Wolfgang Thaler
Montaža: Menno Boerema
Glazba: Riccardo Tesi, Louis Andriessen
Produkcija: Doc.Eye Film

Art kino, 21.11., 20 sati i 22. 11., 20:30 sati

https://www.art-kino.org/hr/film/zaboravljeni-prostor


Tagovi