Yin Yang

6.8.–2.9.2014., MMSU, Mali Salon

Yin Yang je suvremeni slikar čiji je značaj davno prešao granice Kine, te je visoko pozicioniran na svjetskom atlasu suvremene umjetničke produkcije.

Posjeduje poseban umjetnički pečat, personalnost i autentičnost. Ying Yang na vrlo sugestivan način donosi priču o kineskim rudarima, što je i sam bio, a o tome progovara jezikom kroničara s bogatim vlastitim iskustvom. Njegove velike realistično – ekspresionističke kompozicije sa izrazitim autorskim pečatom zagasita su kolorita i izrazito snažne naracije, koja s profinjene distance progovara o teškom rudarskom životu i nesrećama koje ga prate.

Izložba je prethodno predstavljena u MSUI u sklopu programa Godine konja, zajedno s izložbama drugih značajnih kineskih umjetnika (Li Zhuo, Shi LiruZhou Yingchao) koji su, svaki svojim udjelom, bitni kreatori suvremene kineske likovne umjetnosti.

Izložbe je pripremio Ante Glibota, autor mnogih značajnih knjiga i studija o kineskim suvremenim umjetnicima primjerice o Zhangu Xiogangu, Wangu Guangyi, Yangu Shaobinu, Wangu Qingsongu, Yueu Minjunu i drugima.