Struggling Cities: japanski urbanistički projekti iz šezdesetih

23.7.–3.8.2014., MMSU

Koristeći modele i različite medije poput animacije, fotografije i video snimaka, izložba prikazuje eksperimentalne prijedloge arhitekata 1960.-tih kao ishodište, situacije i okolnosti koje okružju gradove do sada, kao i specifičnosti današnjeg Tokyja.

Izložba je posvećena urbanizmu te je podijeljena u 4 osnovne jedinice: Povijest idealnog grada, Urbanistički projekti u Japanu, Urbanizam svjetskih gradova i Problematika gradova današnjeg vremena.

Izložba će biti otvorena od 22. 7. od 20 sati, službeno otvorenje je u srijedu 23. 7. u 12 sati a trajat će do 2. kolovoza 2014.. Izložba se organizira uz doprinos Japanske fondacija te je u Rijeci zajedno predstavljaju Veleposlanstvo Japana u RH, MMSU i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Povijest idealnog grada predstavlja urbanističke planove Dadu (Bejing) iz doba  Kineske dinastije iz 10.stoljeća, koje je Marco Polo predstavio Europi u 13. stoljeću; plan Palmanove iz doba Renesanse, koji je poštivao prirodu u svojoj religijskoj formi te plan Pariza Voisin iz 1925., arhitekta Le Corbusiera, koji je  promovirao grad na strogo racionalnom konceptu bez naglašavanja centra.

Urbanistički projekti u Japanu govore o pokretu Metabolizam iz kojega je potekao urbanistički plan Tokya 1960-ih., arhitekta Kenza Tange, gdje se pristup projektiranju urbanističkih projekata i objekata bazirao na rastu jedinica i dijelova jedinica koji su, kao i društvo, podložni promjenama poput organizma i prirode, stvarajući tako grad budućnosti, koji će se rastući i „u hodu“ moći prilagođavati trenutnim zahtjevima društva i pojedinaca. Ovaj dio izložbe donosi temu gradova kao megastruktura baziranih na metabolističkom rastu te rješenja, vizije, planove i realizacije nekoliko arhitekata osnivača pokreta Metabolizam.

Urbanizam svjetskih gradova proučava gradove poput Brasilije (Brazil), Abuje (Nigerija), Skopja (Makedonija) i ostalih, koji su bili građeni i realizirani kao simboli modernog društva, odnosno temu grada koji nekontrolirano buja i ekspandira u funkciji bio-snage, i njegovu kontradikciju između utopije i stvarnosti.

Problematika gradova današnjeg vremena postavlja pitanja o najvećim urbanim konglomeracijama u svijetu. Danas polovica svjetske populacije živi u gradovima, kompleksnost  gradova postaje sve veća dok gradovi gube svoju individualnost. Ta borba za preživljavanje i budućnost u eri globalizacije, neoliberalnog kapitalizam i univerzalnosti
rezultira buđenjem izvjesne nostalgije i gubitka realnosti, stavljajući naglasak na kulturni kontekst. Sa tog stanovišta razvija se neki novi stav, realitet i kontekst prema gradovima budućnosti. Najbolji primjer je Tokyo danas.

 

Izložba je otvorena do 2. kolovoza 2014., a omogućila ju je Japanska fondacija te je u Rijeci zajedno predstavljaju Veleposlanstvo Japana u RH, MMSU i Odjel za kulturu Grada Rijeke.