Upoznaj umjetnika u atriju MMSU – Dejan Kaludjerović predstavlja svoju umjetničku praksu

12.3.2024. u 18h

U utorak, 12. ožujka u 18 sati, u atriju Muzeja svoj će umjetnički rad zainteresiranoj publici predstaviti Dejan Kaludjerović.

Dejan Kaludjerović od 7. ožujka boravi u Rijeci u rezidenciji Kamov i radi na produkciji novog rada u seriji Conversations / Razgovori. Riječ je o umjetničkom projektu koji traje od 2013. godine i polazi od intevjua s djecom uzrasta između 6 i 10 godina. Do sada je umjetnik u 8 zemalja intervjuirao preko 50 djece različitih socijalno-ekonomskih i kulturnih pozadina koristeći pritom set jednostavnih, ali provokativnih pitanja. Intervjui se se odvijali u kontekstu umjetničkih rezidencija održanih u Ukrajini, Rusiji, Azerbejdžanu, Izraelu, Iranu, Sloveniji te u Austriji i Srbiji.

Na seriju Razgovori nadovezuju se dva rada o kojima će Kaludjerović govoriti tijekom predstavljanja u MMSU. Conversation WMW iz 2017. godine instalacija je sastavljena od elemenata već postojećih verzija radova iz Razgovora, a I Don’t  Know That Word…Yet (2022./2023.) je opera temeljena na dotadašnjim intervjuima i prenesena kao peterokanalana video i zvučna instalacija u galerijski prostor.

Kaludjerović će predstaviti i rad „1. maj, 1977.“ (2014.)  nagrađen na 55. Oktobarskom salonu u Beogradu u kojem razlaže mali čin nasilja u obiteljskom 8mm videu.

„Dejana Kaludjerovića zanimaju svakodnevni upisi moći, kulture, jezika, vjerovanja i zakona na tijelo i um. (…). On stoga istražuje uobičajene krivce poput masovnih medija, obrazovnog sistema i zapravo utjecaj obitelji i društva na psihu“.  (Seamus Kealy: Repositories of Unseen Impulses: A Few Notes on the Work of Dejan Kaludjerović).

Dejan Kaludjerović rođen je u Beogradu. Studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču u klasi Erwina Wurma i diplomirao na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu 2004. godine. Za postignuća u polju vizualne umjetnosti Kaludjerović je 2010. godine dobio počasno državljanstvo Republike Austrije. Kaludjerović je jedan od suosnivača umjetničke i kulturne organizacije Verein K, koja u Beču djeluje od 2017. godine. Član je umjetničkog savjeta KUNSTHALLE EXNERGASSE Vienna. Međunarodno je izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Europi, SAD-u, Južnoj Americi, Australiji, Africi i Aziji. Živi i radi u Beču.

Partner na projektu: Art-kino, Rijeka

Foto: Conversations-WMW-Weltmusuem-Wien

Projekt je dobitnik Grant for Culture Moves Europe.

The Mobility project was funded by the European Union and implemented by the Goethe-Institut.

This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.