U samoborskoj Galeriji Prica otvorena izložba radova Slavka Grčka

20.10.–15.11.2020., Galerija Prica, POU Samobor

U utorak, 20. listopada, u Maloj dvorani Galerije Prica pri Pučkom otvorenom učilištu Samobor otvorena je izložba Slavko Grčko – izbor iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

TRAGOVI PRISUSTVA

Osebujan likovni izričaj, eksperimentiranje različitim likovnim disciplinama, spajanje naizgled nespojivih elemenata i likovnih postupaka okarakteriziralo je umjetnički rad Slavka Grčka. Medij grafike je, međutim, ostao uvijek primaran u njegovu izričaju: razmišljao je poput grafičara kojemu u procesu izrade rada pogreške nisu dopuštene jer svaka nepreciznost rezultira neuspjehom. Kod Grčka vlada red, a tehnička preciznost u izradi svojstvena je svim njegovim radovima, bez obzira na to u kojem su mediju nastali.

Grčkov je opus slojevit, svaki je likovni ciklus promišljen, a njegovo se stvaralaštvo može okarakterizirati kao logičan slijed koji je rezultat umjetnikova sazrijevanja. Birajući ključne asocijativne slike, teme uz koje se u riječkom likovnom krugu može staviti znak jednakosti uz Grčkovo ime jesu: ruke, opušci, slike-objekti i objekti izrađeni od odbačenih predmeta. Iz teksta predgovora kataloga Vilma Bartolić, viša kustosica MMSU Rijeka

BIOGRAFIJA

Slavko Grčko rođen je 1934. u Rijeci, na Sušaku. Za vrijeme rata, uoči talijanske okupacije Sušaka 1941., prisiljen je napustiti rodni grad i otputovati s cijelom obitelji u Zagreb gdje je završio osnovnu školu i dva razreda gimnazije te Grafičku školu i stekao zanimanje – litocrtač. Srednju školu primijenjene umjetnosti, Odjel za primijenjenu grafiku, završio je 1956. s izvrsnim uspjehom. Potom upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u klasi profesorâ Frane Baće i Krste Hegedušića, a diplomirao je 1962. Na Akademiji  stječe 1975. akademski naziv – magistar za područje grafičkih izraza kod profesora Alberta Kinerta. Za vrijeme studija radio je kao grafički dizajner, ponajviše na uređenju revija i novina. Povratkom u Rijeku, godinama izrađuje ilustracije i grafičku opremu, između ostalog za publikaciju Galeb, list za djecu i omladinu.

Jedan je od prvih profesora koji predaje na novoosnovanom Odsjeku za likovni odgoj pri Pedagoškoj akademiji u Rijeci, gdje započinje raditi već 1964. Prerastanjem Pedagoške akademije 1978. u četverogodišnji studij, prelazi na Pedagoški fakultet, Odsjek za likovne umjetnosti, gdje radi kao redovni profesor do 1997., zapravo do odlaska u mirovinu.

Bio je član Društva likovnih pedagoga Istre i Hrvatskog primorja, član HDLU-a Zagreb te dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci. Preminuo je 2007. u Rijeci.

Više o izložbi: https://www.samobor.hr/galerija-prica/slavko-grcko-izbor-iz-fundusa-mmsu-rijeka-n6350