Toni Meštrović: Umetanje, zvučna instalacija zatvorenog kruga

2.9.–24.9.2022., MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Izložbom Umetanje Toni Meštrović nastavlja umjetničko istraživanje nadzornog sistema započetog unazad pet godina, preispitujući njegove kreativne potencijale u kontekstu rastuće društvene kontrole. Prisvajanje strukture zatvorenog kruga karakteristične za videonadzor omogućuje mu istraživati odnos zvuka i slike što predstavlja njegovu trajnu preokupaciju. Za razliku od prethodnih radova, u kojima je koristio nadzorne kamere, u Mariboru će raditi isključivo s medijem zvuka. Sedam usmjerenih zvučnika raspoređena u dva zatvorena kruga od kojih je jedan umetnut u drugi, odašilju zvuk koji preko mikrofona primaju iz okolnog prostora, stvarajući uvjete za zvučno iskustvo koje održava zvučni feedback. Rad spada u red eksperimenata u kojima je rezultat nepredvidiv usprkos tehničkoj stabilnosti instalacije.

 

Izjava umjetnika: “Bazirajući se na prethodni rad Nadziranje nadzora (Salon Galić, Split, 2020.) u kojem propitujem temu općeg nadzora kojim se žrtvuje privatnost da bi se postigla viša razina ‘sigurnosti’ građana, nastavljam eksperimentirati s analognim video/audio tehnologijama korištenim za nadzor i kontrolu građana u umjetničke svrhe. Sada apstrahiram video i zadržavam se samo na zvučnom aspektu. Za razliku od prethodnog rada gdje su korištena četiri usmjerena mikrofona i zvučnika u jednom zatvorenom krugu ovdje se koristi šest usmjerenih mikrofona i sedam usmjerenih ultrazvučnih panela u dva zatvorena kruga. Krugovi se preklapaju te čine umetnuti krug unutar kruga. Sustav je samodostatan i ne ovisi o interakciji s publikom. Zvučna manifestacija zatvorenih krugova je neizvjesna i nepoznata dok se mikrofonsko zvučnički sklop ne postavi u specifični prostor. Pretpostavka je da će se pojaviti ultrazvučna mikrofonija koja će biti neutralizirana provociranim zvukovima izvan postavljenog sustava. Neizvjesno je kako će se manifestirati interakcija između publike i sustava. Prostor ostaje vizualno ogoljen, u njemu se nalaze samo mikrofoni na stalcima, audio mikseri, zvučnički paneli na zidovima i kablovi razvučeni po prostoru. Ono što ispunjava prostor je nevidljivo, a to je zvuk. Zvuk u snopovima koji čine geometrijski crtež. Crtež od zvuka posjetitelj doživljava različitim intenzitetom ovisno o svom kretanju, ulascima i izlascima iz nevidljivih snopova ultrazvučnog feedbacka. Svjetlo u prostoru se sastoji od usmjerenih reflektora koji su jedina vizualna ilustracija smjera kretanja zvuka.“

 

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, je multimedijski umjetnik koji najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Diplomirao je 1999. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging u klasi prof. Valie Export na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji poslijediplomski studij Medienkunst kod prof. David Larchera i prof. Anthony Moorea na Kunsthochschule für Medien, Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Povratkom u Hrvatsku 2004. godine nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Neke od kontinuiranih preokupacija Meštrovićeva rada su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije na koju smo naviknuli te tema promjene, u širokom rasponu, od bilježenja isparavanja vode u closed circuit video instalaciji, do komentara društvenog konteksta.

Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada, poput nagrade za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2007., i druge nagrade na izložbi T-HTnagrada@MSU.hr 2013. godine. Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima, a predaje u zvanju izvanrednog profesora na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Kustosica: Sabina Salamon

Link na kustoski tekst: Umetanje_HR Mestrovic_Sabina Salamon

Više: https://bit.ly/3pK6DJ5

 

Ulaz slobodan.

Otvoreno: od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati, subotom od 10 do 14 sati.

Organizatori: MMSU, Rijeka; KIBLA, Maribor

Foto: Toni Meštrović