Toni Meštrović: Prisluškivanje

14.4.–26.6.2022., Dvorana Jaslice, MMSU

Iste večeri u istom terminu, u 19 sati, u dvorani Jaslice MMSU-a paralelno s izložbom Riječi za gledanje otvara se samostalna izložba Tonija Meštrovića, Prisluškivanje.

Toni Meštrović je u posljednjih nekoliko godina temu nadziranja učinio svojom omiljenom temom. U seriji od nekoliko izložbi razvijao je mogućnosti zatvorenog kruga, najprije kroz interaktivnost s posjetiteljima u splitskoj Galeriji umjetnina, zatim u Salonu Galić, gdje proučava tehnologiju nadzora kroz situaciju gdje ona nadzire samu sebe.

U aktualnom postavu u MMSU Meštrović predstavlja novu audiovizualnu instalaciju u kojoj središnje mjesto pripada uzajamnom djelovanju slike i zvuka, proizvodeći zvučni okoliš u kojem opažajnu ulogu umjesto oka preuzima sluh, na što navodi i sam naslov Prisluškivanje. Instalacija uključuje komponentu greške kao sustavne mogućnosti koja drastično mijenja ishod – videoslika postaje zvuk i, obrnuto, zvučna informacija (u TV monitoru) proizvodi sliku. „Greška“ u ovom slučaju podrazumijeva nestandardno spajanje video i audio signala, koji su nekompatibilni i time nefunkcionalni za primarnu namjenu, no upravo je to prostor umjetnikova interesa. Postaviti sustavni okvir unutar kojeg se razvija poetika prevođenja signala na principima slučajnosti i greške.

U zamračenoj dvorani jedini izvor vidljivosti dolazi s TV ekrana koji prenose nesugestivne crno-bijele apstraktne slike, dok se multikanalno zvučničko okruženje pokazuje u punoj kompozicijskoj punoći zahvaljujući procesuiranju računalnog algoritma kojim kontrolira kretanje zvuka i tu Meštrović nastupa kao autor, nadilazeći suhoparnost tehnološke datosti. VIŠE

Projekt je razvijan u suradnji s Hannesom Hölzlom, SuperCollider sofverskim programerom.

Kustosica: Sabina Salamon

O umjetniku:

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, je multimedijski umjetnik koji najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Diplomirao je 1999. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektroničke audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging u klasi prof. Valie Export na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji poslijediplomski studij Medienkunst kod prof. David Larchera i prof. Anthony Moorea na Kunsthochschule für Medien, Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Svojim povratkom u Hrvatsku 2004. godine nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Neke od kontinuiranih preokupacija Meštrovićeva rada su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije na koju smo naviknuli te tema promjene, u širokom rasponu, od bilježenja isparavanja vode u close circuit video instalaciji, do komentara društvenog konteksta.

Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada, poput nagrade za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2007., i druge nagrade na izložbi T-HTnagrada@MSU.hr 2013. godine. Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima, a predaje u zvanju izvanrednog profesora na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Foto: Toni Meštrović