Andreja Kulunčić: Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

22.2.–20.3.2022.

U utorak, 22. veljače 2022., otvara se izložba Andreje Kulunčić Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete. Kustosice izložbe su Irena Bekić i Anca Verona Mihuleț, a glavne suradnice na projektu Renata Jambrešić Kirin, antropologinja i Dubravka Stijačić, psihoterapeutkinja.

Umjetničko-istraživačko-aktivističkim projektom Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete, vizualna umjetnica Andreja Kulunčić reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti  zanemarene specifičnosti ženskog iskustva traume. Režim u logorima za političke zatvorenice sustavno je ugrožavao njihovo reproduktivno zdravlje, osjećaj etičke odgovornosti i skrbi za druge te isključivao njihove spolne specifičnosti. Kažnjenice su prisiljavane da kažnjavaju, nadziru i isljeđuju jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom žena. U suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, Andreja Kulunčić zahvaća ovaj kompleksni problem strateški razvijajući projekt kroz nekoliko dionica i smjerova.

Kroz prostorne umjetničke intervencije na lokalitetima Golog otoka i Svetog Grgura, izložbe, web stranicu, publikacije te nizom radionica, čitateljskih grupa i razgovora, nastoji dekonstruirati hotimičnu amneziju ženske povijesti Golog otoka i Svetog Grgura te otvoriti prolaz pamćenju.

Izložba u MMSU-u proizišla je iz projekta i fokusira se na transformaciju ženskog tijela podvrgnutog ugnjetavanju ili traumi. Osmišljena da generira proces koji se razvija kao iskustvo posjetitelja, ne zaokružuje se u rekonstrukciji represije nad logorašicama, već se rizomatski širi i grana i izvan prostora i vremena izložbe, pri čemu su upravo sjećanja bivših zatvorenica krhka baza za konsolidaciju osporene povijesti.

Izložba će na dan otvorenja 22. veljače biti otvorena od 14 sati, a tijekom popodneva održat će se program prema sljedećem rasporedu:
15 – 16:30 sati: radionica 850 žena za 850 žena (radionica je namijenjena ženama)
18 sati: okrugli stol Ženska strana Golog otoka (sudionice: Irena Bekić, Renata Jambrešić Kirin, Andreja Kulunčić, Anca Verona Mihuleț, Dubravka Stijačić)
19 sati: otvorenje

U MMSU (Dvorana Jaslice) tijekom izložbe održavat će se:
radionice 850 žena za 850 žena
srijedom i petkom u 16 sati; četvrtkom, subotom i nedjeljom u 12 sati.
Radionice vodi Andreja Kulunčić, a namijenjene su ženama.

-čitateljske večeri
srijeda, 23. veljače u 18 sati, Što je logor?, moderatorica Renata Jambrešić Kirin
petak, 4. ožujka u 17 sati, Moći užasa i granice solidarnosti, moderatorica Sarah Czerny
petak, 11. ožujka u 17 sati, Granice tijela: tragom nevolja s rodom, moderatorica Brigita Miloš
Zbog ograničenog broja sudionika/ca na čitateljskim večerima, molimo vas da se prijavite na mail 850zena@gmail.com

Sudionice radionica i čitateljskih večeri ne plaćaju ulaznicu na izložbu.

Vodstva kroz izložbu kustosice Irene Bekić održat će se u subotu 12. i 19. 3. te nedjelju 13. i 20. 3. od 12 sati.

Otvorenje i program izložbe odvijat će se sukladno uputama o epidemiološkim mjerama. Za ulazak u Muzej potrebna je COVID potvrda.

Website projekta: http://www.zene-arhipelag-goli.info/
Grafički dizajn izložbe i publikacije projekta: Negra Nigoević
Suradnica na izložbi, MMSU Rijeka: Sabina Salamon
Produkcija projekta: Udruga MAPA/Maja Marković i Udruga Goli otok „Ante Zemljar“/Darko Bavoljak

IMPRESSUM IZLOŽBE

Projekt Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete podržali su Neda Young, Zaklada Kultura nova, EPK Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Friedrich Ebert fondacija ured za jugoistočnu Europu i Rumunjski kulturni institut.

Foto: Andreja Kulunčić “Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete”, in situ umjetnička intervencija, Goli Otok, 2021. Fotografija: Ivo Martinović