Tobogan 2023: MMSU-ov program jedinstvenog festivala Dječje kuće

28.6.–8.7.2023., Art kvart Benčić

Čeka nas novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije u Dječjoj kući i art-kvartu “Benčić” koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi u oživljeni dio grada posebnu energiju i veselje s aktivnostima za bebe, predškolce, školarce, tinejdžere, a ovoga puta i roditelje!

Od srijede 28. 6. do subote 8. 7. 2023. godine održat će se sedmo izdanje festivala “Tobogan” posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće. Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za danima ispunjenima kvalitetnim poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici.

Sedmo izdanje festivala

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo sedmo izdanje manifestacije. Organizatori Tobogana za 2023. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke koje djeluju u art-kvartu “Benčić”: Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Muzej grada Rijeke. Podršku programu pružaju volonterke i volonteri u kulturi Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim pogledom na suvremene i inovativne prakse. Festival je financijski podržan i kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Radionice u organizaciji MMSU-a

U nastavku donosimo radioničke programe ovogodišnjeg festivala pod vodstvom i u orgamizaciji MMSU-a.

SRIJEDA 28.06.

Radionica ‘Foto crtež’

Na fotografskoj radionici crtanja svjetlom posvetit ćemo se razumijevanju procesa nastanka fotografije kroz zabavne i zaigrane eksperimente. Crtanje svjetlom je tehnika umjetničke fotografije. Koristeći različite izvore svjetlosti (mobitele, svjetiljke, svjetleće štapiće) sudionici će se okušati u stvaranju uzoraka i crteža koje će izvesti samostalno i u grupi. Tijekom radionice steći će saznanja i uvid to kako fotografija uopće nastaje te kakvi su uvijeti za nju potrebni. A za kraj radionice dobit će isprintanu kopiju svoga foto crteža.

vrijeme: srijeda 28.06. / 10 – 12 h
mjesto: Dječja kuća, kino
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
voditelji / umjetnici: Una Rebić & Metod Blejec
dob: 9 – 12
prijave putem obrasca: https://forms.gle/72DbdP1YG4fFNnq17

Voditelji:
Metod Blejec je multidisciplinarni hibridni producent u polju umjetnosti, dizajna, fotografije i edukacije koji radi na eksperimentalnim i angažiranim projektima zasnovanim na procesu. Njegov rad prelazi granice medija, razmjera, modaliteta i koncepata u osobnim i kolaborativnim praksama. Živi u Ljubljani i radi internacionalno.
Za više informacija posjetite metod.xyz
Una Rebić multidisciplinarna je praktičarka umjetnosti i dizajna. Mediji kojima se izražava sežu od fotografije, videa, instalacije i intervencije do akcije, eksperimentacije i procesualnog rada. Primarno je interesiraju teme vremena i transformacije. Radi u Sloveniji i Hrvatskoj te međunarodno, kretajući se između individualnih i suradničkih projekata. Smatra da ju iskustvo rada s mladima i najmlađima obogaćuje i otvara prostor za uzajamno prenošenje znanja.
Za više informacija posjetite unas.work

JGL RADIONICE ‘BEZ MIKROPLASTIKE BEZ BRIGE’
by Aqua Maris – prvi medicinski proizvodi na svijetu bez mikroplastike

Pažljivim odabirom proizvoda bez mikroplastike, recikliranjem i ponovnim korištenjem uporabnih predmeta – izravno utječemo na naše zdravlje, na očuvanje prirodnih resursa i smanjenje količine otpada. Kroz igru i kreativno učenje, edukativne JGL radionice „Bez mikroplastike bez brige“ podsjećaju nas na ekološke vrijednosti koje doprinose kvaliteti života.

SMANJI / REDUCE
Igrajući memori praktično pokazujemo kako mikroplastika šteti okolišu te učimo na koji način možemo smanjiti negativan utjecaj koristeći proizvode koji ne sadrže mikroplastiku poput Aqua Marisa, prirodne materijale, javni prijevoz, višekratne boce…
PONOVNO UPOTRIJEBI / REUSE
U našem mini laboratoriju učimo gdje završavaju brojni plastični predmeti oko nas, na koji način štete okolišu i postaju opasni za naše zdravlje. U radionici crtanja, šivanja i dizajniranja, naš je fokus na izradi platnenih vrećica koje možemo višekratno koristiti i koje su ekološki prihvatljive.
RECIKLIRAJ / RECYCLE
Učimo pravilno razvrstavati papir, plastiku, metal, staklo i komunalni otpad. U zanimljivoj igri u kojoj je vrijeme ključno, stječemo nova znanja te razvijamo pozitivne navike koje doprinose očuvanju okoliša i odgovornom postupanju s otpadom.

vrijeme: 28. 6. / 17 – 20 h (drop -in radionica – upadaš na radionicu kada dođeš)
mjesto: dvorište “Benčić” / ispred Dječje kuće
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s JGL
dob: 4+
prijave: slobodno sudjelovanje

Šarene vjetrenjače, pop – up radionica [FABRIANO, UNI BALL I POSCA RADIONICA]

U vjetrovitom gradu kao što je naš grad Rijeka, koji je kao takav poslužio i kao inspiracija za kulisu Balthazargrada veselje će zasigurno donijeti maštovite i šarene vjetrenjače. Stoga vas pozivamo da se u popodnevnom piknik programu otvorenja ovogodišnjeg festivala Tobogan upustite s nama u izradu ovih šarenih papirnatih vrtilica uz posebne efekte POSCA i Uni-ball Paint markera na Fabriano papirima.

vrijeme: 28. 6. / 17 – 20 h (drop in radionica / upadaš na radionicu kada dođeš na red)
mjesto: dvorište “Benčić”/ ispred Dječje kuće
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s Eurotrade d.o.o.
voditelji: tim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti
dob: 6+
prijave: slobodno sudjelovanje
_
Eurotrade d.o.o. je vodeća tvrtka u području uvoza, izvoza i distribucije uredske opreme, školskog i umjetničkog pribora i ispisnih rješenja, koja je stekla reputaciju kvalitetnog partnera i distributera koji prati trendove u tehnologiji. Svojim portfeljem brendova, poput POSCA markera, Uni-ball pisaćeg pribora i Fabriano papira, Eurotrade potiče mlade umjetnike da istraže svoje talente, razviju svoje vještine i ostvare svoje umjetničke vizije. Eurotrade također aktivno podržava mlade umjetnike kroz razne inicijative i suradnje. Organiziraju nagradna darivanja kroz društvene mreže brendova, radionice u suradnji s partnerima i udrugama sve u svrhu promocije radova mladih talenata.
Za sebe kažu: „želimo biti pokretačka sila koja potiče razvoj talenta i stvara inspirativnu umjetničku zajednicu.“
POSCA: Kreativnost bez granica
POSCA nije samo marker, već je postao i brend koji potiče inicijative za popularizaciju grafiti zajednice i drugih vrsta umjetnosti. Kroz razvoj digitalnih platformi, POSCA je doživjela pravi procvat. Umjetnici su dobili neograničeni prostor za promociju svojih radova, a virtualni svijet je postao domaćin umjetničkoj zajednici. Digitalni prostor je omogućio je POSCA brendu da se poveže s umjetnicima i potiče njihovo stvaralaštvo. POSCA markeri osvajaju kreativce svojim najvažnijim karakteristikama – širinom ponude boja i debljina, vodenoj bazi, mogućnošću oslikavanja svih površina, dugotrajnosti, odsutnosti toksičnih elemenata i sposobnosti kombiniranja s drugim umjetničkim materijalima i tehnikama. Posca markeri pričaju jezikom umjetnosti koji povezuje sve profesionalce i amatere oko iste strasti – stvaralaštva.
Fabriano: Tradicija i kvaliteta
Fabriano je renomirani talijanski brend papirne konfekcije koji kombinira dugogodišnju tradiciju s modernim inovacijama. Osnovan davne 1264. godine, Fabriano je bio izbor najpoznatijih umjetnika, uključujući i Michelangela Buonarottija. Fabriano je ne samo jedan od najstarijih brendova na svijetu, već je također utemeljitelj mnogih modernih procesa proizvodnje u industriji papira. Kao dio Fedrigoni grupe od 2002. godine, Fabriano je dobio potporu za modernizaciju proizvodnje, nove investicije i korištenje obnovljivih izvora energije. Papiri su priznati diljem svijeta zbog svoje izuzetne teksture, otpornosti i trajnosti. Izrađeni su od visokokvalitetnih vlakana, čime osiguravaju optimalno prianjanje boje i očuvanje umjetničkih djela kroz dugi niz godina. Fabriano papiri pružaju umjetnicima izvanredne mogućnosti izražavanja, bilo da se radi o crtanju, slikanju, grafici ili bilo kojoj drugoj umjetničkoj tehnici.
Uni-ball: Pisaći pribor koji je osvojio svijet
UNI brand inspiriran je riječju “unique”, a opravdao je svoje ime konstantnom težnjom ka inovaciji i različitosti svojih proizvoda s ciljem da zadovolji sve potrebe kupaca: ured, škola, industrija i obrtništvo, hobi i umjetnost. Izrasla iz tvornice drvenih olovki visoke kvalitete, kompanija Uni Mitsubishi Pencil doživjela pravi uzlet s proizvodnjom rolera i kemijskih olovki. Na tom području UNI postaje “trendsetter” i inovator: prvi roler s metalnim vrhom, prvi roler s tintom protiv falsificiranja i prva tehnička olovka s rotirajućim vrhom. Podrška mladim umjetnicima dio je posvećenosti Uni-ball brenda ka razvoju kreativnosti i umjetnosti. Kroz svoje proizvode i inicijative, Uni-ball inspirira mlade umjetnike, potiče ih da izraze svoju individualnost i doprinosi stvaranju moderne umjetničke scene.

ČETVRTAK 29.06.

Radionica ‘Facezine’

Na radionici u dva stadija prvo ćemo se posvetiti vježbanju vizualne pismenosti i vizualnog afiniteta. Tražit ćemo i prepoznavati ‘lica’ oko nas, u ovom slučaju ‘lica’ koja se nalaze na prostoru u i oko Dječje kuće. U ovoj dinamičkoj vježbi upoznat ćemo bolje i sve kutke Dječje kuće, a pronađena lica dokumentirati pomoću digitalne fotografije. U drugom dijelu radionice, isprintane fotografije ćemo zajednički posložiti u priču te oblikovati pravi “zine” odnosno malu knjižicu koju će svaki sudionik na kraju radionice ponijeti sa sobom.

vrijeme: četvrtak 29.06. / 9 – 14 h
mjesto: Dječja kuća / Muzej moderne i suvremene umjetnosti
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
voditelji / umjetnici: Una Rebić & Metod Blejec
dob: 9 – 12
prijave putem obrasca: https://forms.gle/bnH5zU538LE8nwer5

PETAK 30.06.

MMSU Lab: radionica ”Kud plovi ovaj kontejner?”

MMSU Lab je kontinuirani format likovno-kreativnih i edukacijskih radionica koje inspiraciju nalaze u radovima na izložbama ili iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Tijekom lipnja i srpnja održat će se ciklus radionica MMSU Lab-a koji će kroz teme, motive i tehnike biti povezan izložbom radova iz kolekcije MMSU pod nazivom ”Kud plovi ovaj oblak?”.
Na ovoj radionici i izložbi susrest ćemo se s radom kolektiva The Moving Crew pod nazivom ‘What’s Inside Ideal X?’ koji je nastao kao umjetnički projekt 2010. godine u obliku izložbe i performansa održanih u Hrvatskoj i SAD-u. Tada je izrađeno 1728 umanjenih kartonskih modela kontejnera suradnjom umjetnika i brojnih građana, kroz niz radionica i javnih akcija.
U suradnji sa studenticama Akademije primijenjenih umjetnosti osmišljena je kreativna radionica i igra na temu brodskih kontejnera na kojoj ćemo saznati, ali i osmišljavati te crtati odgovore što se nalazi unutar putujućih brodskih kontejnera?

Datum održavanja: petak 30.6.2023.
Vrijeme: 10 – 11:30 sati
Mjesto održavanja: Dječja kuća / MMSU
Dob: djeca 8 – 11 godina
Osmislile/vode: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Ana Marija Lončar, Iva Kajić, Laura Šumanović, Lucija Maržić, Marija Konfic, Nika Dušak
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
prijave putem obrasca: https://forms.gle/c5HHgems1NWriPg27

UTORAK 4.07.

Radionica ‘Street art za kvart’

Street art pojavljuje se na ulicama u raznim oblicima i formama, a na ovoj radionici Tihomir Krklec, poznatiji kao Afrika, svestrani tattoo i street art umjetnik te dizajner, upoznat će nas a osnovama street arta.
Zadatak će nam biti stvoriti sprejevima na uličnim panelima svojevrsnu uličnu izložbu koju ćemo smjestiti u naš art kvart.
Tema će nam biti miks apstrakcije i čudnovatih izmišljenih životinja, a nakon skiciranja po papiru prenosimo ih na naše “zidove – panele”.

vrijeme: utorak 4.7. / 10 – 15 h
mjesto: dvorište art kvarta Benčić
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
voditelj / umjetnik: Tihomir Krklec – Afrika
dob: 9 – 13
prijave: https://forms.gle/bKocZaj65zdekh6H7

Voditelj:
Tihomir Krklec – Afrika već tijekom školovanja interesira se za različite umjetničke medije te pokazuje afinitete za fotografiju, uličnu umjetnost i tetoviranje, a tijekom studija na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu aktivno sudjeluje na zagrebačkoj i Hrvatskoj street art sceni. Od 2018. do 2019. godine vodi galeriju Lapo Lapo gdje organizira izložbe i različite kulturne događaje. Primarni dio rada mu je tetoviranje kojim osvaja nekoliko nagrada na različitim tattoo konvencijama. Gostovanjima u Hrvatskoj i Europi usavršava svoj stil te 2021. sa svojim kolegama otvara Umjetničku udrugu “Jutarnja Šetnja”. Udruga zaokružuje sveukupno djelovanje te ekipe na području ilustracije, grafike, ulične umjetnosti i tetoviranja.

SRIJEDA 5.07. – ČETVRTAK 6.07.

Dvodnevna radionica animacije ‘’Tišina! Snimamo!’’

Tko kaže da umjetnička djela ne mogu oživjeti i zašto i mi nebi mogli biti dio umjetničkog djela?
Na dvodnevnoj video – green screen radionici “Tišina! Snimamo!” istraživat ćemo kako se u DIY (do-it-yourself) uvjetima, s improviziranim green screenom i vlastitim telefonom može snimiti materijal spreman za montažu videa.
Prvi dan radionice proučit ćemo kako se poigrati sa snimanjem na green screenu, izabrati poznata umjetnička djela u koja ćemo montirati naše snimke, a biti će tu i osmišljavanja kratkih scenarija i glume.
Drugog dana radionice ćemo snimati na green screenu i zatim saznati kako se snimljeni materijal uređuje i montira u programu za montažu.
Nakon radionice svi će polaznici dobiti knjižicu sa svojim scenarijem i montirani originalni vlastiti video uradak.

Datum održavanja: srijeda 5.7. i četvrtak 6.7. (dvodnevna radionica)
Vrijeme: 10:00 – 14:00 sati
Mjesto održavanja: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova 26c
Dob: djeca 8 – 11 godina
Izvođačica/autorica: Dorotea Škrabo Skrabzi
Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
prijave: https://forms.gle/6VYgZP3LS3qrKwz86

ČETVRTAK 6.07.

Moja torba – Moj dizajn! [UNI BALL I POSCA RADIONICA]

Torbe su jako praktične nosilice za brojne školske i osobne stvari raznih namjena, volimo baš izabrati one koje su nam praktične i dizajnom simpatične. Stoga smo odlučili pripremiti kreativnu radionicu na kojoj ćemo osmišljavati i oslikavati platnene ruksake jer posebna je stvar na svojoj torbi imati svoj dizajn! U tom procesu će nas voditi umjetnica Tanja Blašković, poznata po svojim ‘’slow fashion’’ kreacijama, muralima i ilustracijama te izradi umjetničkih i uporabnih predmeta od recikliranih materijala. A da bi naše torbe oslikali jarkim i postojanim bojama pobrinut će se POSCA i Uni-ball Paint markeri.

vrijeme: 06.07. / 10 – 11:30 h
mjesto: prizemlje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, u suradnji s Eurotrade d.o.o.
voditeljica / umjetnica: Tanja Blašković
dob: 8 – 12
prijave: https://forms.gle/MH1JEG5mqjoSNC8b7

Eurotrade d.o.o. je vodeća tvrtka u području uvoza, izvoza i distribucije uredske opreme, školskog i umjetničkog pribora i ispisnih rješenja, koja je stekla reputaciju kvalitetnog partnera i distributera koji prati trendove u tehnologiji. Svojim portfeljem brendova, poput POSCA markera, Uni-ball pisaćeg pribora i Fabriano papira, Eurotrade potiče mlade umjetnike da istraže svoje talente, razviju svoje vještine i ostvare svoje umjetničke vizije. Eurotrade također aktivno podržava mlade umjetnike kroz razne inicijative i suradnje. Organiziraju nagradna darivanja kroz društvene mreže brendova, radionice u suradnji s partnerima i udrugama sve u svrhu promocije radova mladih talenata.
Za sebe kažu: „želimo biti pokretačka sila koja potiče razvoj talenta i stvara inspirativnu umjetničku zajednicu.“
POSCA: Kreativnost bez granica
POSCA nije samo marker, već je postao i brend koji potiče inicijative za popularizaciju grafiti zajednice i drugih vrsta umjetnosti. Kroz razvoj digitalnih platformi, POSCA je doživjela pravi procvat. Umjetnici su dobili neograničeni prostor za promociju svojih radova, a virtualni svijet je postao domaćin umjetničkoj zajednici. Digitalni prostor je omogućio je POSCA brendu da se poveže s umjetnicima i potiče njihovo stvaralaštvo. POSCA markeri osvajaju kreativce svojim najvažnijim karakteristikama – širinom ponude boja i debljina, vodenoj bazi, mogućnošću oslikavanja svih površina, dugotrajnosti, odsutnosti toksičnih elemenata i sposobnosti kombiniranja s drugim umjetničkim materijalima i tehnikama. Posca markeri pričaju jezikom umjetnosti koji povezuje sve profesionalce i amatere oko iste strasti – stvaralaštva.
Uni-ball: Pisaći pribor koji je osvojio svijet
UNI brand inspiriran je riječju “unique”, a opravdao je svoje ime konstantnom težnjom ka inovaciji i različitosti svojih proizvoda s ciljem da zadovolji sve potrebe kupaca: ured, škola, industrija i obrtništvo, hobi i umjetnost. Izrasla iz tvornice drvenih olovki visoke kvalitete, kompanija Uni Mitsubishi Pencil doživjela pravi uzlet s proizvodnjom rolera i kemijskih olovki. Na tom području UNI postaje “trendsetter” i inovator: prvi roler s metalnim vrhom, prvi roler s tintom protiv falsificiranja i prva tehnička olovka s rotirajućim vrhom. Podrška mladim umjetnicima dio je posvećenosti Uni-ball brenda ka razvoju kreativnosti i umjetnosti. Kroz svoje proizvode i inicijative, Uni-ball inspirira mlade umjetnike, potiče ih da izraze svoju individualnost i doprinosi stvaranju moderne umjetničke scene.

PETAK 7.07.

MMSU Lab: radionica ”Oblak na bedžu”

MMSU Lab je kontinuirani format likovno-kreativnih i edukacijskih radionica koje inspiraciju nalaze u radovima na izložbama ili iz zbirki Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na ovom Toboganu održat će se tako radionice MMSU Lab-a koji će kroz teme, motive i tehnike biti povezane s izložbom radova iz kolekcije MMSU-a pod nazivom ”Kud plovi ovaj oblak?”.
Šetajući kroz izložbu, pa čak i na muzejskoj zgradi, susrest ćemo se s radom riječkog umjetnika Zvonimira Pliskovca koji je objavljivao svoje ‘Razgovore’ u formi stripovskih oblačića u kultnom riječkom časopisu Val. Naš zadatak na radionici bit će kreiranje vlastitih oblačića i stripova od kojih ćemo najzanimljivije prenijeti na bedževe.

vrijeme: petak 7.07. / 10 – 11:30 h
mjesto: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti
voditeljica: Ivana Lučić, muzejska pedagoginja
dob: 8 – 11
prijave putem obrasca: https://forms.gle/rNkzrXpKdrnVXKRA9

 

Podrška i suradnja: Jadran-galenski laboratorij d.d., Eurotrade d.o.o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Tanja Kanazir, Karlo Čargonja, Fanni Tutek-Hajnal