TIJELA NA POZORNICI

12.6.–10.7.2020., MMSU

MMSU Rijeka predstavlja TIJELA NA POZORNICI talijanskog kustosa Andree Contina. Za vrijeme proljetne izolacije više od 40 umjetnika nastupilo je u akcijama prilagođenima kratkim video formatima, koristeći samo ono što su na raspolaganju imali u vlastitom prostoru karantene. Njihovi umjetnički radovi, koji su dosad bili dostupni samo online, moći će se od 12. lipnja do 10. srpnja pogledati na izložbi u MMSU-u.

Pozivamo vas da nam se pridružite na otvorenju izložbe u petak, 12. lipnja u 19 sati!

Nakon dvije rasprodane večeri TIJELA NA POZORNICI u prostoru Teatra Linguaggicreativi u Milanu u prosincu 2019. i nakon uspjeha TIJELA NA POZORNICI virtualno dostupnih na www.corpisulpalco.com od svibnja 2020. (s precrtanom riječi pozornica zbog njene nedostupnosti), događanje s kustoskim potpisom Andree Contina sada odlazi korak dalje. Pristaje u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u grad koji u izazovnoj godini snažno obilježenoj pojavom pandemije nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Zbog toga je ravnatelj muzeja Slaven Tolj odlučio predstaviti TIJELA NA POZORNICI  u formi izložbe videoradova, koji o ovom složenom povijesnom trenutku progovara jezikom umjetnosti.

 

Ideja za TIJELA NA POZORNICI  nastala je kao rezultat traženja načina prikladnog i za stvaranje i za uživanje umjetnosti, u okolnostima koje neizbježno vode paradigmatskim promjenama. Radovi kao da posjeduju unutarnji glas, poruke sinkrone razdoblju kućne izolacije, koje su pojedini umjetnici savršeno uklopili u vlastiti proces istraživanja. Umjetnicima u ovom slučaju izazov nije predstavljala pozornica – spletom okolnosti izvan funkcije – već su se trebali prilagoditi prostoru u kojemu su se zatekli, iznenađeni lockdownom kao i svi ostali.

 

Umjetnici su pozvani da izlože svoje iskustvo nametnutog zatvaranja, pristavši pritom na izazov drugačije interpretacije svoje performativne prakse, ali na način koji otvara nove mogućnosti i ubuduće. Zamoljeni su da razmisle o nekoj vrsti akcije, gotovo o performativnom aforizmu, koju bi izveli u vlastitom prostoru karentene, bilo da se radi o njihovom domu, vrtu, obližnjim poljima, krovu zgrade ili o bilo kojem drugom mjestu kojem su tijekom karantene mogli pristupiti. Bez ikakvih dodatnih ograničenja tehničke, tematske ili stilske prirode, akciju su mogli izvesti s onime što su imali na raspolaganju.

 

Danas, s ponovnim otvaranjem društva, performansi se vraćaju na mjesto umjetnosti u punom smislu te riječi, u muzej koji gotovo prkosnim činom otvara vrata neočekivanu projektu, čime on postaje još opipljiviji i u duhu našeg vremena. Time gotovo da proglašava potrebu muzeja da prigrli fenomenologiju događaja koji se odvijaju ovdje i sada.

 

Na taj se način zatvara krug koji na ovoj izložbi performanse stavlja u odnos proturječnosti i napetosti, dovodeći u pitanje način funkcioniranja umjetnosti; rasprava o inovativnim smjerovima i pristupima posljednjih je mjeseci dodatno zaživjela. Versatilnost kojom se TIJELA NA POZORNICI prilagođavaju raznim izložbenim formama – od kazališta preko interneta do muzeja – još nam jednom govori kako joj namjera nikako nije istisnuti stvaran prostor, već se na taj način želi dati mali, ali jasan doprinos obnovi produkcijsko-izložbenih paradigmi unutar svijeta umjetnosti. Iako je to pitanje u središtu rasprave posljednjih godina, u ovom trenutku postaje još aktualnije.

Na izložbi TIJELA NA POZORNICI sudjeluju mladi i međunarodno poznati umjetnici, ujedinjeni izvanrednom situacijom kao i prijekom potrebom da progovore o sadašnjem trenutku: Simone Berti, Ivo Bonacorsi, Sergio Breviario, Nicoló Bruno, Nemanja Cvijanović, David De Carolis, Giuseppe De Mattia, Andrea Di Cesare, Simone Falso, Cleo Fariselli, Flavio Favelli, Luca Francesconi, Chiara Gambirasio, Daniel Gonzalez, Katarzyna Kozyra, H.H. Lim, LIUBA, Natalia L.L., Michele Mariano, MASBEDO, Simona Migliori, Ruben Montini, Giovanni Morbin, Andrea Nacciarriti, Elena Nemkova, Giancarlo Norese, Silvia Pastoricchio, Pawel und Pavel, Ilaria Piccardi, Giusy Pirrotta, Aronne Pleuteri, Luigi Presicce, Giovanna Ricotta, Sara Rizzi, Camilla Rocchi e Riccardo Sebastiani, Alessandro Sciarroni, Marinella Senatore, Paolo Trotti, Anna Ulivi, Enzo Umbaca, Marcella Vanzo. Predstavlja ih kao uvijek Andrea Contin, umjetnik i kustos.

 

Kustos: Andrea Contin

Suradnici na izložbi: Kora Girin, Slaven Tolj

Tehnički postav: Vanja Pužar, Anton Samaržija, Igor Crnković

PR: Lara Facco, Iva Brižan