Srednjoškolci u javnom prostoru

29.5.2013. u 12h, Mali Salon

Edukativno-istraživački projekt Srednjoškolci u javnom prostoru namijenjen je tinejdžerima, učenicima srednjih škola, koji su u njemu istodobno aktivni subjekti koji istražuju, ali i objekti vlastitog istraživanja. Predmet istraživanja bili su javni prostori u gradu Rijeci i načini na koje ih koriste srednjoškolci.

Ciljevi su bili potaknuti srednjoškolce na promišljanje vlastitog kretanja, korištenja i ponašanja u javnim prostorima, osloboditi i artikulirati njihove glasove u iskazivanju vlastitih potreba, povećati znanja o povijesnim, društvenim i ekonomskim faktorima koji određuju javne prostore, razvijati zanimanje za umjetnost koja nastaje u javnom prostoru i koja se referira na javni prostor, te njezino razumijevanje.

U projekt koji je pokrenut u Odjelu edukacije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u školskoj su se godini 2012./2013. uključili kao mentori profesori četiriju riječkih srednjih škola. Anketu za sociološko istraživanje u kojemu je ispitano 196 učenika iz četiri škole uključene u projekt, sastavili su učenici Srednje talijanske škole – Scuola media superiore Italiana, pod vodstvom Željka Maurovića, prof. sociologije i filozofije, a podatke su statistički obradili učenici Davida Karasmana, prof. sociologije i filozofije u Gimnaziji Andrije Mohorovičića. Individualni i grupni rad učenika na istraživanju odabranih lokacija i kreativnom rješavanju opreme prostora pratila je mentorica Laura Herceg, mag. art. educ., u Školi za primijenjenu umjetnost, a učenici Građevinske tehničke škole istraživali su odnose tijela u javnom prostoru pod mentorstvom profesorica likovne kulture Branke Batričević i Asje Rukavine Bikić.

Koncepcija projekta, voditeljica: Milica Đilas, prof., viša muzejska pedagoginja, MMSU

Zahvaljujemo profesoricama i profesorima riječkih srednjih škola Branki Batričević, Lauri Herceg, Asji Rukavini Bikić, Davidu Karasmanu i Željku Mauroviću, bez čijega volonterskog rada projekt ne bi mogao biti realiziran.

Edukativno-istraživački projekt Srednjoškolci u javnom prostoru osmišljen je i realiziran kao popratni program Spajaliceserije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu projekta Soft Control.

U projektu su sudjelovali:

Građevinska tehnička škola u Rijeci

Video: Rijeka može bolje – volume I
Autori:  Filip Koludrović, 2.AT (režija, montaža, glazba, scenarij, intervju…), Denis Šele , 3.D (koautorica intervjua )
Mentorice: Asja Rukavina Bikić, prof. lik. kult.,Branka Batričević, prof. lik. kult.

Video: Rijeka može bolje – volume II
Autori: Filip Koludrović, 2.AT (režija, montaža, glazba, scenarij….)
Učenice 3. D razreda: Ivana Barić, Ana Brčinović, Doria Gregorić, Suzi Gržinčić, Andrea Ivešić, Nikolina Janjić, Valentina Jerčinović, Ivana Jurkić, Ema Kalčić, Mihaela Mogorović, Eni Paladina, Ivana Perušić, Kristina Pintar, Ela Poleti, Petra Rožanić, Laura Schwarz, Lorena Stojanović, Laura Sušanj, Denis Šele, Adriana Šimunović, Ivana Špionjak, Anja Štrljić, Laura Šverko, Tea Teodorović, Lucia Toić i Lucija Varvoda.
Učenice 2.D razreda: Monika Bačić, Matea Brajković, Nikolina Kadić, Mirna Matić, Katja Matijaš i Iva Varga.
Mentorice: Asja Rukavina Bikić, prof. lik. kult., Branka Batričević, prof. lik. kult.

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci
Izložba crteža javnih prostora i prijedloga dizajna urbane opreme

Fotografije s izložbe

Učenici 2a razreda Grafičkog odjela: Niko Bravarić, Tereza Vukić, Martina Brkić, Ida Krstulović, Anamarija Ivanković, Eni Šuperina, Marta Lipić, Erika MiličVanessa Ljubetić, Milica Šerbedžija, Lucija Rakoš, Stella Smirnov, Petra Šporčić i Jurica Vlahović
Mentorica: Laura Herceg, mag.educ.art

Sociološko istraživanje

Rezultati istraživanja

Anketu osmislili, proveli i obradili na uzorku od 196 učenika iz četiriju riječkih srednjih škola učenici:
Scuola media superiore Italiana a Fiume – Srednja talijanska škola u Rijeci
Sociološka grupa šk. god. 2012./2013.
IIIm  – Davide Contus, Matea Roknić, Mauro Suhin
IVa  –  Dora Brkić, Tina Šunjić
Mentor: Željko Maurović, prof. sociologije i filozofije

Gimnazija Andrije Mohorovičića
Upis rezultata ankete: Patricia Božičević, Lorena Drakula, Lorena Džido, Matija Hefler, Antonela Marić i Magda Tomljanović.
Mentor: Davida Karasmana, prof. sociologije i filozofije
Statistička obrada rezultata ankete: Davida Karasmana, prof.
Interpretacija rezultata ankete: Željko Maurović, prof.

 

Depilijan projekta

Edukativno-istraživački projekt
Rezultati istraživanja i izložba učeničkih radova

Radno vrijeme 29. 5. 2013., 10 – 14, 18 – 21.