Slika i prilika, izložba iz zbirke MMSU-a

23.7.–13.8.2019., Mali salon

MMSU-ov program tematiziranja muzejskog fundusa kroz različite oblike izložbi manjeg formata koje se priređuju tijekom 2019. (Hommage crtežu, 120 umjetnina na drugom katu), a koje se bave aktualnom muzejskom problematikom, nastavlja se izložbom Slika i prilika na kojoj će biti prikazane najnovije akvizicije sakupljene za zbirku slikarstva.

Odabrani radovi govore o trendu u skupljanju građe koji se, kao rezultat niza objektivnih okolnosti, intenzivirao u posljednjih nekoliko godina i koji se temelji na različitim oblicima darovanja.

Uz darovanje radova vežu se i pitanja koja se mogu sagledati u kontekstu nadopunjavanja muzejske zbirke (npr. kakvi se radovi nude muzeju kao donacija) te pitanja zajednice (npr. tko donira radove) i benefita donatora (npr. zašto se građa donira), ili pak pitanje reflektiraju li hrvatski muzeji bilo koji vid donacija prisutnih u svjetskim muzejima.

Izložbom će se vizualizirati kako se akvizicije, u kojima pokloni prevladavaju nad otkupima, odražavaju na sadašnje stanje zbirke te propitati činjenicu uspijeva li muzejska zbirka pratiti suvremene trendove na slikarskoj sceni ili su pak pokloni van kontrole tendencija kojima je usmjerena politika sakupljanja muzejske građe.

Izložit će se radovi Eugena Fellera, Đanina Božića, Mitra Matića, Sebastijana Dračića, Gorana Fruka, Rudolfa Sablića i Tine Gverović.

Autorica izložbe: Vilma Bartolić
Foto: Mitar Matić, Bez naziva
Pročitajte kustoski tekst Vilme Bartolić

Otvorenje: 23.7 u 20 sati