Sav taj crtež – 40 godina međunarodne izložbe crteža (1968. – 2009.)

26.2.–19.4.2009., Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Izložbom Sav taj crtež Muzej moderne i suvremene umjetnosti nastavlja s obilježavanjem jubileja; šezdeset godina od utemeljenja Muzeja (1948.) i četrdeset godina od prvog izdanja Međunarodne izložbe originalnog crteža (1968.).

 

Potonji je jubilej dobar povod da nakon gotovo pola stoljeća izbivanja od očiju javnosti, crteži privuku pozornost publike i stručne javnosti – upozore na svoje postojanje u muzejskim spremištima, na misiju koju su ispunili, na iskazanu žilavost i opstojnost, s tendencijom zadržavanja i osvajanja novog prostora unutar vizualne umjetnosti od druge polovice prošlog stoljeća do danas.

Međunarodna izložba originalnog crteža, ugledna i poznata manifestacija, započela je krajem 60-ih godina 20. stoljeća kada se bivša Jugoslavija otvorila svijetu, a Rijeka kao lučki grad dokazala da se s konceptom ovakve izložbe, sveobuhvatne (geografske) širine i raznolikosti, može proslaviti i na kulturnom, a ne samo na industrijskom planu. Izložba je osnovana radi promocije crteža kao samostojnog umjetničkoga rada, a ne tek pomoćne discipline ili pripreme za kakvo veće djelo. Crtež je shvaćen kao konačan (originalan) uradak jednog namjenskog procesa – što je označeno u naslovu same izložbe pojmom originalnosti.
Četiri desetljeća neprekidna održavanja zavidna je obljetnica koju ističemo i obilježavamo kritičkom i preglednom izložbom Sav taj crtež  čiji je cilj preispitivanje posljedica ove dugotrajne manifestacije kroz povijesno-dokumentarni prikaz djela iz fundusa MMSU, kataloga,  plakata, foto- i video dokumentacije svečanih otvorenja, dopunjenih člancima i reportažama iz tiska, te prikazom edukativne djelatnosti tijekom ovih izložaba.

Postavom izložbe radova iz muzejske zbirke, kronološki se prikazuje održavanje svih dosadašnjih izložaba, s pregledom mijena, pristupa i izraza na globalnom planu razvoja umjetničkih stremljenja kroz 4 desetljeća, koje su se djelomično odražavale i u izloženim crtežima. Unatoč različitom geografskom i nacionalnom  podrijetlu umjetnika iz 40-tak zemalja svijeta, ta se raznolikost ogleda jedino u individualnom, konceptualnom i autorskom pristupu crtežu. Posebno je mjesto dano radovima i autorima nagrađenima nagradom Grand Prix iz fundusa (Ipoustegy, Šutej, Wiktor, Bailly, Debrè, Walsh, Vrankić, Propadalo…).

U fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti čuva se više od dvjesto pedeset crteža koji su preko otkupnih nagrada, premija i donacija te otkupima ili darovima postali njegovo vlasništvo. Među poznatijim i istaknutijim se autorima nalaze strana imena poput: Richard Mortensen, Yvette de Fremondier, John Jiři, Vilaro Jorge Paez, Lucio Saffaro, Raimo Kanerva, Carlos Härle, Jean Messagier, Mort Walker, Enzo Mari, Ettore Sottsass, ali i domaća: Ordan Petlevski, Ivan Lovrenčić, Ivan Kožarić, Janez Bernik, Stojan Ćelić, Mersada Berber, Ante Kuduz, Jadranka Fatur, te nekoliko Riječana: Antun Depope, Slavko Grčko, Josip DIminić, Vojo Radoičić, Ivan Kinkela, Damir Stojnić, Tomislav Ćurković, Joško Eterović, Zdravko  Milić i Dražen Filipović.

U koncepcijskom smislu izložba Sav taj crtež kronološki je prikaz svih do sada održanih međunarodnih izložaba crteža, s posebnim naglaskom na crteže koji su nakon proteklih sedamnaest izložaba ostali u vlasništvu Muzeja. U drugome koncepcijskom zadatku, ova se izložba, preko dokumentarnog pregleda događanja u vrijeme održavanja manifestacije, bavi povijesnim pregledom održavanja Međunarodne izložbe crteža, njezinim rastom i ulogom koju je imala na riječkoj, državnoj i svjetskoj likovnoj sceni.
I ovom se izložbom propituje prepoznavanje aktualnosti na likovnoj sceni druge polovice dvadesetog stoljeća, jer danas se, nakon vremenske udaljenosti od gotovo pola stoljeća, može zaključiti da li su autori nagrađivani Grand Prixom svojim stvaralačkim opusom u svojim sredinama obilježili vrijeme i unijeli inovativne elemente u medije u kojima su radili, pa i u medij crteža, što preko pojedinih crteža potvrđuje i ova izložba. Promjene crtačke produkcije utjecale su na koncepciju izložaba i njihov utjecaj na crtež kao medij, pa stoga posao dodatnog, usmjerenog istraživanja tek otpočinje.

Prikaz izložaka s pojedinih bijenalnih izložbi prati dokumentarni pregled otvorenja, važnijih događanja i publikacija autorica Milice Đilas i Diane Zrilić. U okviru izložbe biti će organiziran i poseban tjedni program autorica izložbe i njihovih gostiju  Susreti srijedom u 18 h te zanimljiv edukativni program pod vodstvom Milica Đilas, muzejske pedagoginje MMSU.

Izložbu Sav taj crtež  autorice Daine Glavočić prati bogato izdanje dvojezičnog kataloga koji je ujedno predstavlja i izložbu autorice Ljubice Dujmović Kosovac, (Su)Život, Izložba plakata međunarodnih izložbi crteža 1968.- 2008. godine. (Mali salon, 4. ožujka – 22. ožujka 2009.) kao dijela programa obilježavanja jubileja 40 godina riječke Međunarodne izložbe crteža.

Kustosica: Daina Glavočić