Saša Poldan – Sve je u pogledu

26.3.–11.4.2010., Mali Salon

U Malom salonu predstavit će se prva samostalna izložba fotografija Saše Poldana, Sve je u pogledu.

Biti će izloženo četrdesetak kolor fotografija Islanda koje su snimljene iz zraka u srpnju 2009. godine, kada je Saša Poldan tijekom četiri dana preletio južni, jugozapadni i centralni dio otoka. Koristeći vrhunsku fotografsku opremu te vozeći se u avionu tipa Cesna, Saša Poldan je snimio preko petsto digitalnih snimaka, koje su za izložbu selektirane, pa se ovom prilikom predstavlja dvadeset devet većih i dvanaest manjih formata.

Najčešće teme koje Saša Poldan istražuje fotografskom kamerom su pejzaž i makrofotografija. Slike krajolika zanimaju ga kao estetski fenomen, a zračne fotografije Islanda, Poldanova su inicijacija u ovu uzbudljivu fotografsku temu. Njima otvara novo poglavlje koje želi proširiti istraživanjem novih prostranstava iz zraka.
Krajolik koji je poznat po zadivljujućim i jedinstvenim prirodnim ljepotama: glečerima, snježnim planinskim vrhovima, gejzirima i riječnim tjesnacima, kao i travnatim površinama smaragdno zelene boje, na Poldanovim se slikama pretvara u apstraktne arabeske. Očite strasti Saše Poldana za letenjem i fotografiranjem izvanredno su usklađene što je rezultiralo čudesnim slikama koje raspiruju maštu.

Pored fotografija koje se odlikuju afirmiranjem vizualne estetike apstrahiranjem zbilje i dekonstrukcijom motiva, druga skupina fotografija prenosi ljepotu, izražajnost i raznovrsnost krajobraza Islanda.
Saša Poldan bavi se fotografijom od svoje 12 godine, a intenzivno od 2001. godine iako mu ona nije životni poziv (www.sasapoldan.com). One koji ga poznaju kao uspješnog odvjetnika, vjerojatno će iznenaditi njegova predanost i strast za fotografijom. Ali ako znamo da je za uspješno obavljanje životne profesije potrebno udružiti talent, predanost, inteligenciju, znanje, upornost i strast, onda nam se analogija uspješan odvjetnik i uspješan fotograf ne čini više nemogućom. Umjetnički senzibilitet, znatiželja i avanturistički duh dodatne su odlike koje nadopunjuju njegov fotografski profil.
Izložbu prati bogato izdanje dvojezičnog kataloga u kojem tekstove potpisuju Nataša Ivančević i Helena Srakočić. Izdavač kataloga: Astoria d.o.o. Rijeka.

Zračne fotografije Islanda

Kustosice izložbe: Nataša Ivančević, Helena Srakočić