Rijeka: Tihi sugovornici

31.10.2016. u 00h, uži centar, Rikard Benčić

Poglavlje Noć u knjizi Mali Urbanizam, Bogdan Bogdanović započinje spomenom na djelo Oktobarske noći Gérard de Nervala. Literarni zapis se temelji na vlastitom doživljaju Pariza noću. Čekajući na jutarnja poštanska kola koja ga trebaju odvesti na drugi kraj Pariza, de Nerval luta periferijom grada, od kafanice do kafanice, otkrivajući mali, njemu nepoznati svijet i njegova podzemlja. Nadovezujući se na de Nervalovu projekciju noći, Bogdanović smatra da gradove doista treba vidjeti i zamisliti u dvije projekcije – u jednoj dnevnoj i drugoj noćnoj, jer je čovjek sklon da noću ne samo više vidi, nego štoviše, i da nadopunjava i proširuje, prema svojoj uobrazilji. On donosi zaključak, da čovjek gradove, (…) doživi mnogo dublje, trajnije, i subjektivnije u ovoj drugoj, noćnoj (…) projekciji.

Nadovezujući se na Bogdanovićeve zapise želimo promisliti noćnu projekciju grada Rijeke, stavljajući fokus na zvukovni život grada. O nestvarnim i neočekivanim igrama noći, pričat ćemo u ponedjeljak 31. 10. 2016. Srest ćemo se u rezidencijalnom stanu Kamov u 16 sati i radionicu započeti predavanjima Brandona LaBellea i Anamarije Batiste. Multimedijalni umjetnik Brandon Labelle će noćni svijet, njegove oblike i prostranstva, dovesti u vezu sa djelovanjem danju “nevidljivih” zajednica, koje koristeći noć kao prostor i vrijeme djelovanja, grad obogaćuju svojim šaputanjima i zvukovnostima. Kustosica Anamarija Batista razmatrat će zvukovne figure spavaće sobe, koja danju djeluje kao tek neki indiferentni prostor, koji se kroz noć, proširuje i produbljuje, dobivajući drugačije oblike.
Druženje nastavljamo u Benčiću, gdje ćemo se sastati oko 18 sati. Istraživat ćemo večernje zvukove nekadašnjeg industrijskog pogona i budućeg kulturnog centra i kuće MMSU-a. Radeći u grupama snimat ćemo zvukove, raditi zapise, diskutirati o promjeni zvukovnih figura kao rezultatu transformacija ekonomskih i društvenih tokova. Večer završavamo druženjem u rezidenciji Kamov.

Želimo napraviti istraživanje Kako zvuče riječke spavaće sobe? Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, bilo bi nam drago da nam u obliku opažanja, kratkog eseja, slikovnog materijala, audio zapisa itd., odgovorite na pitanje Kako zvuči vaša spavaća soba? Spavaća soba kao mjesto sanjanja, osluškivanja, produbljivanja, prostor susreta. Molimo da vaša zapažanja pošaljete na slijedeću mejl adresu:zuljana2@yahoo.com, s dodatnim informacijama o ulici u kojoj se stan nalazi, poziciji vaše spavaće sobe, vašoj profesiji, godištu i spolu.

Molimo vas da potvrdite vaše sudjelovanje u radionici do 21. 10. 2016. na ksenija.orelj@mmsu.hr radi ograničenog broja sudionika (15 polaznika). Radni jezik bit će engleski i hrvatski.

Rijeka: Tihi sugovornici dio je programa Spajalica serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru, započetog 2013. https://spajalicacopula.wordpress.com/

Podrška: Ministarstvo kulture RH, Austrijski kulturni forum

Foto: Nadija Mustapić, Marin Lukanović, Rikard Benčić, naprimjer, dokumentarni film, 2008.

radionica istraživanja grada, uži centar i lokacija Rikard Benčić, od 16 – 20 sati

– voditelji radionice: Anamarija Batista i Brandon Labelle, http://www.brandonlabelle.net/projects.html