Radionica kućnih popravaka s Nikom Rukavina

27.1.–28.1.2024.

U subotu i nedjelju, 27. i 28. siječnja, od 11 do 14 sati održava se radionica za kućne popravke umjetnice Nike Rukavine u prostoru Kuhinje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Radionica je dio popratnog programa izložbe Vidljive koja je postavljena u MMSU do 6. veljače, a daje pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. https://mmsu.hr/dogadaji/vidljive/

Na izložbi se nalazi rad Nike Rukavine Priručnik za kućne popravke za žene, koji se sastoji od niza jednostavnih crteža kojima su objašnjeni tzv. muški poslovi u kućanstvu. Uz njegovu praktičnu i jednostavnu pomoć, žene bi trebale premostiti teškoće s određenim popravcima u domaćinstvu. Priručnik se dotiče i ružičastih alata koji se proizvode posebno za žene i koji su u većini slučajeva beskorisni. Ovim radom Nika Rukavina progovara o stereotipima i podjeli poslova na muške i ženske, koji su vidljivi u patrijarhalnim okolnostima i čiji su odjeci prisutni i u našem društvu.

Pod vodstvom same autorice sudionici će na praktičnoj radionici učiti o kućnim popravcima.  Radionica je otvorena za sve, bez obzira na spolni ili rodni identitet, te će obuhvatiti nekoliko jednostavnih popravaka uobičajenih u kući (uključujući rukovanje osnovnim alatima) poput gletanja, farbanja, bušenja, manjih kućanskih zahvata…

Radi ograničenog broja polaznika_ca, javite se na iva.kelentric@mmsu.hr kako biste rezervirali svoje mjesto. Radionica je besplatna.

Materijal za radionicu omogućio je Daman d.o.o. čija se trgovina nalazi na adresi Adamićeva 13a.

Foto: Nina Đurđević