Noć muzeja 2024. u MMSU

26.1.2024. u 17h, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća

MMSU ove godine širom otvara vrata sa spremnim raznolikom programom. Radionice za škole, radionički i edukativni program za javnost te program za djecu u Dječjoj kući osigurati će da svatko pronađe nešto za sebe! Ulaz na sve programe je slobodan, a radno vrijeme Muzeja biti će od 17 do 23 sata. Za vas smo pripremili i nagradnu igru, ispitajte svoje znanje o umjetnosti i ispunite križaljku koja će biti dostupna na ulazu kako biste ušli u izbor za izvlačenje 10 sretnih dobitnika!

Čekamo vas!

PROGRAM
Program za škole

13.00  – radionica Priča o MMSU

15.00  – radionica Priča o MMSU

 

Program za javnost

17h | 21 h – projekcija filma umjetnice Jagode Kaloper „Žena u ogledalu“

18.00 – 20.00 – radionica Restauratorska klinika

19.00 h – vodstvo izložbom „Vidljive“

20.00 h – izvedba učenica OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica inspiriran izložbom „Vidljive“

 

 

Program za djecu @Dječja kuća

18.30 – 20.30 h – Pop-up radionica Tvornica boja

OPIS PROGRAMA

 

Naziv: radionica Priča o MMSU

Voditeljica: Ivana Golob Mihić, muzejska pedagoginja

Vrijeme: 13.00, 15.00h

Lokacija: MMSU

Priča o MMSU radionica je za više razrede osnovne škole i srednje škole kako bi na zanimljiv i interaktivan način upoznali rad MMSU. Radi se o radionici koja je dio serije radionica Priča o… od koje svaka priča tematizira kvart Benčić i ustanove koje danas u njemu djeluju. Radi se o interaktivnim vodstvima kroz koja djeca rješavaju zagonetke koje im otkrivaju tragove iz povijesti kvarta, djelatnosti ustanova i lokaciji Muzeja, a koje ona kroz priču s voditeljem zajedno otkrivaju.

 

Naziv: projekcija filma „Žena u ogledalu“

Umjetnica: Jagoda Kaloper

Vrijeme: 17h, 22h (trajanje jednog prikazivanja – 45 min)

Lokacija: Prizemlje MMSU

Ovaj filmski autoportret Jagode Kaloper, koji je prvotno nosio naslov „Žena u ogledalu“, a kasnije je preimenovan u „Iza ogledala“, sastavljen je od filmskih inserata i dokumentarnih filmskih sekvenci. Film je kolaž–dijalog–konfrontacija autoričinog života i ljudi iz njene okoline te dvadesetak filmskih lica koje je tijekom karijere igrala. Autorica ga je snimala, montirala i režirala kao work in progress.

 • Žanr: eksperimentalni
 • Režija: Jagoda Kaloper
 • Scenarij: Jagoda Kaloper
 • Fotografija: Jagoda Kaloper
 • Montaža: Martin Semenčić, Miran Miošić
 • Produkcija: Factum
 • Distribucija: Factum

Zahvaljujemo na ustupanju prava na projekciju MSU.

 

Naziv: Radionica Restauratorska klinika

Voditeljica: mr. Duška Sekulić Ćiković, viša konzervatorica-restauratorica

Vrijeme: 18 – 20 h

Lokacija: prizemlje MMSU

Sudjelovanjem u Restauratorskoj klinici MMSU-a, publika dobiva mogućnost, na edukativan, interaktivan i zabavan način, doznati zašto je važna anamneza umjetnine, do kakvih zanimljivih podataka možemo doći vizualnim pregledom te drugim dijagnostičkim metodama. U praktičnom dijelu, posjetitelji će doznati više o mogućim intervencijama na umjetničkom djelu te dobiti korisne savjete o načinima zaštite i čuvanja umjetnina.

Zainteresirani se mogu prijaviti na e.mail: duska.sekulic-cikovic@mmsu.hr ili tel. 051/492 617 (nije obavezno).

Svi prijavljeni dobit će mogućnost postavljanja pitanja vezanih za vlastite umjetnine u naknadno dogovorenom terminu.

 

Naziv: Vodstvo Izložbom „Vidljive“

Voditeljica: Ksenija Orelj, kustosica

Vrijeme: 19 h

Lokacija: 1. kat MMSU

Izložba je rezultat višegodišnjeg međumuzejskog projekta 5 hrvatskih kulturnih ustanova MSU, Zagreb (nositelj i inicijator projekta), MMSU, Rijeka, Galerija umjetnina, Split, Umjetnička galerija Dubrovnik i Muzej likovnih umjetnosti, Osijek. Projektom i izložbom „Vidljive“ daje se pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.

Izložbom „Vidljive“ provesti će vas kustosica MMSU Ksenija Orelj.

 

Naziv: izvedba učenica OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica inspirirana izložbom “Vidljive”

Voditeljica: Kate Foley

Vrijeme: 20 h

Lokacija: 1. kat MMSU

Plesni ansambl OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica osnovan je 2009., njegova voditeljica je od samog početka nastavnica suvremenog plesa Kate Foley.

Ansambl približava učenike plesa lokalnoj zajednici kroz niz dugotrajnih izvanškolskih umjetničkih projekata u suradnji s lokalnim partnerima. Od 2009.-2019. godine ansambl je u partnerstvu sa MMSU i njihovom višom muzejskom pedagoginjom Milicom Đilas, zajednički stvarajući interdisciplinarne radionice i izvedbe povezujući učenike plesa sa likovnim, vizualnim umjetnicima – radom na izložbama. S radom je nastavio dalje od 2020.-2022. s pedagoginjom Ivana Lučić, i od 2023. s Ivanom Golob Mihić.

 • Plesačice – Nova solo koreografija
  • Arien Borovac
  • Meri Čavrak
  • Maria Ana Kraljić
  • Eva Mamula
  • Irma Radovanić

 

Radionica: MMSU POP-UP – Tvornica boja

Voditeljica: Ivana Golob Mihić, muzejska pedagoginja

Vrijeme: 18.30 – 20. 30 h

Lokacija: prizemlje@Dječja kuća

Pridružite nam se na uzbudljivoj radionici kroz koju ćemo pusiti mašti na volju,  probuditi svoja osjetila i uposliti malene ručice! Ovaj puta smo kao inspiraciju odabrali  – boje. Nema lijepše i šire teme kojom se možemo baviti. Postoji jedna malena čudesna naprava, čovječanstvu poznata odavno, a u zadnje vrijeme pomalo zaboravljena, koja s bojama radi čudesne slike, a njeno ime je kaleidoskop!

Dođite u Dječju kuću i izradite svoj kaleidoskop s nama!

 

Radno vrijeme: 17 do 23 h