Predstavljanje umjetnika na rezidenciji Kamov: Leonhard Müllner iz medijskog kolektiva Total Refusal

22.2.2024. u 19h, MMSU

U veljači i srpnju, uz podršku Kulturnog odjela Regije Štajerske i u sklopu rezidencijalnog programa Kamov, u Rijeci boravi austrijski umjetnik Leonhard Müllner. U četvrtak, 22. veljače u 19 sati, Leonhard Mullner predstavit će svoj umjetnički rad u MMSU

Leonhard Müllner je vizualni umjetnik i medijski istraživač te suosnivač medijske gerila grupe Total Refusal. Pseudomarksistički kolektiv Total Refusal prenamijenjuje elemente videoigara i stvara političke narative u obliku videa, intervencija, performansa i predavanja, a osvojio je više od 50 nagrada, uključujući Europsku filmsku nagradu i nagradu za najbolju režiju kratkog filma na Filmskom festivalu u Locarnu.

foto: Anna Šolcová

Leonhard trenutno s kolegama Robinom Klengleom i Michaelom Stumpfom radi na prvom dugometražnom filmu kolektiva naziva „Money is a Form of Speech“. U filmu prisvajaju svijet visokobudžetne igre pucačine koja detaljno rekreira Washington DC, no umjesto upuštanja u borbu, uprizoruju predavanje-balet koje istražuje spregu kapitalizma i demokracije. Tijekom predavanja u MMSU, Müllner će govoriti i o svojim ranijim istraživanjima te dinamici najveće i najkonzervativnije industrije masovnih medija. Osim toga, prikazat će i razgovarati o filmu „Hardly Working“ koji je 2023. osvojio Europsku filmsku nagradu. „Hardly Working“  u prvi plan stavlja neigrive likove (NPC-s)  koji nastanjuju hiperrealne videoigre i s etnografskom preciznošću prati njihov sizifovski dnevni rad.

Više: https://www.kamov-residency.org/hr/stvaraoci/leonhard-mullner1

https://totalrefusal.com/

Podrška: Kulturni odjel Regije Štajerske, Grad Rijeka

Naslovna fotografija: Total Refusal: “Money is a Form of Speech”, video still