Predstavljanje radova finalista festivala RovinjPhotodays i okrugli stol na temu valorizacije umjetničke fotografije u suvremenoj fotografskoj sceni

15.12.2021. u 18h

U  srijedu, 15. prosinca u 18 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka održat će se predstavljanje radova finalista ovogodišnjeg festivala RovinjPhotodays nakon kojeg će uslijediti okrugli stol na temu valorizacije fotografije na suvremenoj fotografskoj sceni.

U razgovoru sudjeluju:

Denis Redić, direktor festivala;

Sabina Salamon, kustosica Zbirke fotografije u MMSU Rijeka;

Borislav Božić, predsjednik Foto kluba Rijeka

Četrnaestu godinu za redom jedan od najuglednijih festivala suvremene fotografije na području jugoistočne Europe, Rovinj Photodays, u šest natjecateljskih kategorija u kontinuitetu prezentira nagrađene autore čiji će radovi postati dio fundusa MMSU Rijeka.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 2900 fotografija iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske…

Žiriranje je provedeno od strane tročlanog ocjenjivačkog suda istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:

Dejan Sluga, direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon u Beču  – predsjednik žirija

Sabina Salamon, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Hrvoje Slovenc, fotograf, (Zagreb-New York)

Ocjenjivački sud imao je zadaću odabrati finaliste natječaja u šest natjecateljskih kategorija: arhitektura, pejzaž, portret, dokumentarna , moda i akt-tijelo te među njima dobitnika Grand Prix-a, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja nagrađenog s iznosom od 2.000 Eur.

Dejan Sluga, direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon u Beču, predsjednik žirija: „U ovoj pandemijskoj 2021. godini, značajan broj fotografa prijavio se na Photodays natječaj, a među njima se i ovaj put ističe mlađa generacija. Kvaliteta prijava posebno varira među njima, no žiri je pred sobom imao i više nego dovoljan broj radova koji se ističu pa odluke ponekad nisu bile lagane. U mnogim radovima autori tematiziraju trenutno vrijeme na ovaj ili onaj način, ne nužno samo u kategoriji dokumentarne fotografije, a žiri je tim radovima posvetio posebnu pozornost.
Posebna pažnja posvećena je i kvalitetnim serijama iz regije, koje obrađuju teme specifične za ovo područje. Istodobno, kao trenutni sastav žirija, u kategoriji ‘pejzaž’ još smo veći naglasak stavili na ‘gradski krajolik’ ili ‘cityscape’, gdje smo odabrali dvije izvrsne serije. U kategorijama akta i portreta, gdje je vrijeme i prostor teže reflektirati, uglavnom smo tražili originalnost i moderne pristupe.”

Što znači donacija donacija nagrađenih radova za riječki MMSU ?

Sabina Salamon,  kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci: „ Jedna od smjernica prikupljanja građe za Zbirku fotografije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti je praćenje suvremene fotografske produkcije, pa nam je donacija radova finalista Rovinj Photodaysa od izuzetnog značaja. Počašćeni smo da nas je Rovinj Photodays, njegov voditelj Denis Redić odabrao za novog partnera, nakon duge suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu. Budući da na festival dospijevaju autori iz raznih krajeva svijeta, otvara se lijepa prilika za steći uvid što se i kako na polju suvremene fotografije razmišlja i radi, koje su poveznice i razlike. Isto tako, ponekad je to prilika doći do sasvim novih imena do kojih bismo teško došli, a s kojima na ovaj način stvaramo kontakte i potencijalno dovodimo u Rijeku. “

Denis Redić, direktor festivala: „ Godinama je, tijekom dosadašnjih izdanja na završnici festivala organizirano niz radionica, predavanja, pregleda portfolia te izuzetno velik broj referentnih izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije. Festival redovito ugošćuje eminentne strane partnere, međunarodne stručnjake za fotografiju te fotografe iz čitave regije. Festival na međunarodnoj sceni promiče i naše nagrađene autore. Posebno mi je drag primjer naše Riječanke Petre Mrša koja je na Savignano imagini festivalu imala svoju autorsku izložbu te privukla pozornost publike ali i izdavača. Treba naglasiti da je na našem festivalu svakom nagrađenom autoru  izuzetna referenca podatak  da se njegov rad nalazi u fundusu muzeja – nacionalne institucije te da se njegovim likom i djelom u budućnosti bave kustosi. “Prvih deset godina festival je nagrađene radove donirao Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu dok je 2020.-te, u godini EPK,  otvorio suradnju s riječkim MMSU-om što mi je kao Riječaninu doista drago. Iz poznatih razloga pandemije protekle dvije godine izostao je onaj završni susret početkom svibnja u Rovinju, no natječaj smo bez poteškoća održali na online platformi te je odaziv bio izvrstan.“

Cilj festivala je omogućiti kvalitetnu platformu za networking i promidžbu radova te mogućnost razmjene iskustava i znanja pa stoga sve ljubitelje fotografije pozivamo  u srijedu 15. prosinca u 18 sati u riječkom MMSU da nam se pridruže prezentaciji nagrađenih radova i okruglom stolu.

Okrugli stol : Valoriziranje umjetničke fotografije u suvremenoj fotografskoj sceni

S obzirom na česte rasprave i potencijalna razilaženja gledišta kustosa-muzealaca i klupske fotografske scene te tehnički educiranih fotografa na amaterskoj ili profesionalnoj razini, ovom prezentacijom i razgovorom želja je organizatora otvoriti uvijek aktualnu temu valoriziranja umjetničke fotografije na suvremenoj fotografskoj sceni, potaknuti očitim opadanjem kvalitete u vizualnoj komunikaciji na različitim medijskim platformama danas. Ima li tome lijeka i naziru li se bolji dani pokušat ćemo zaključiti na druženju u srijedu 15. prosinca u 18 sati – uz vašu Covid potvrdu i čašu dobrog vina s naše strane.

Molimo prijave organizatorima poslati na: denis@photodays-rovinj.com

Za sve dodatne informacije: Denis Redić, 098 9070168

Više na www.photodays-rovinj.com

 

foto: Davor Zupičić, iz ciklusa Fužine