Predstavljanje knjige “Palača šećerane u Rijeci” u Malom salonu

8.4.–15.4.2008., Mali Salon

U utorak, 8. travnja u Malom salonu s početkom u 12 sati održat će se predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige “Palača šećerane u Rijeci” Krasanke Majer i Petra Puhmajera. Tom prigodom otvorit će se i istoimena izložba o Programu zaštite i očuvanja upravne zgrade bivše rafinerije šećera u Rijeci, koja će biti otvorena do 15. travnja.

Znanstvena monografija “Palača šećerane u Rijeci – konzervatorska i povijesna istraživanja”, čiji su autori Krasanka Majer i Petar Puhmajer opsežno je dvojezično izdanje, na hrvatsko-engleskom i hrvatsko-talijanskom, koje Grad Rijeka objavljuje u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, a uredili su ga Nikolina Radić Štivić i Mario Braun.
Uz to što donosi povijesni pregled i rezultate konzervatorskih istraživanja, ova bogato opremljena monografija popraćena je i brojnim ilustracijama, arhitektonskim nacrtima, fotografijama, arhivskim materijalom i tabelarnim prikazima.

Nikolina Radić Štivić, koordinatorica projekta od strane Grada Rijeke, ističe da je ova knjiga nastala kao produkt opsežnih istraživanja što su započela još 2003. godine na Upravnoj zgradi, a program zaštite i očuvanja vrijednog zdanja obuhvatio je povijesna i arhivska istraživanja, ispitivanja fizičkih stanja i statike zgrade, konzervatorsko-restauratorska istraživanja arhitektonskih elemenata, štuko dekoracija, zidnih slika, obojenja prostorija, kaljevih peći, keramike, stolarije, kamena i metala.

Na izložbi moći će se vidjeti sažeti pregled kronologije svih vlasnika i zahvata koji su zabilježeni u povijesnim izvorima te potvrđeni konzervatorskim istraživanjima.

Koordinatorica project: Nikolina Radić Štivić


Tagovi