Predstavljanje knjige “I am Jugoslovenka: Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” Jasmine Tumbas

13.6.2022. u 18h

U ponedjeljak 13. lipnja u 18 sati Muzej moderne i suvremene umjetnosti ugostit će autoricu Jasminu Tumbas prilikom riječke promocije knjige. U razgovoru će knjigu predstaviti Jasmina Tumbas (autorica, povjesničarka umjetnosti), Tevž Logar (kustos i povjesničar umjetnosti) te Branka Benčić (ravnateljica MMSU-a).

 

Knjiga Jasmine Tumbas I am Jugoslovenka: Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism donosi jedinstvenu priču o ženskom otporu kroz presjek feminizma, socijalizma i nacionalizma u vizualnoj kulturi istočne Europe i jugoslavenskih prostora, a analizira feministički otpor u umjetničkim praksama od konceptualne umjetnosti, performansa, video radova, filmske i pop muzike, do lezbijskog aktivizma te novinskih fotografija snajperistica u jugoslavenskim ratovima. Riječ je o nizu performativnih akcija kao radikalnom oličenju jugoslavenskog antifašističkog, transnacionalnog i feminističkog naslijeđa. Uz brojne umjetnice, aktivne od sedamdesetih godina poput Marine Abramović, Sanje Iveković ili Vlaste Delimar, ali i pripadnice mlađih generacija poput Lale Raščić, Tanje Ostojić, Šejle Kamerić, Helene Janečić i Selme Selman, u svesku su zastupljene i jugoslavenske muzičke legende Lepa Brena i Esma Redžepova.

Razgovor će se održati na engleskom jeziku.

Dr. sc. Jasmina Tumbas docentica je povijesti umjetnosti i izvedbenih studija i performansa, voditeljica je diplomskog studija na Odjelu za globalne studije roda i seksualnosti Sveučilišta u Buffalu. I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism, njezina je prva knjiga, objavljena u veljači 2022. u seriji Rethinking Art’s Histories izdavača Manchester University Press. Trenutno radi na rukopisu Feminists of the Yugoslav Diaspora: Art and Resistance Beyond Citizenship and Nationhood. Bila je gošća urednica posebnog izdanja ArtLeaks Gazette #5: Patriarchy Over and Out: Discourse Made Manifest. Tekstove i znanstvene radove objavljivala je u časopisima poput ArtMarginsCamera Obscura: Feminism, Culture, and Media StudiesArt MonthlyArt in AmericaASAP JournalArt and Documentation, kao i poglavlja u knjigama Shifting Corporealities in Contemporary Performance (ur. Marina Gržinić i Aneta Stojnić, 2018.) i Performance Art in the Second Public Sphere (ur. Katalin Cseh-Varga, Adam Czirak, 2018.).

O knjizi – Vladimir Kulić, Iowa State University

Jasmina Tumbas u knjizi proučava kulturni krajolik bivše socijalističke Jugoslavije, otkrivši lik „Jugoslovenke“ kao inovativan teorijski konstrukt koji zahvaća emancipatorne mogućnosti i tvrdokornost patrijarhata. Maštovita i originalna, „Jugoslovenka“ je poželjna dopuna današnjem feminističkom revidiranju socijalističke države u području povijesti umjetnosti.

O knjizi – Dijana Jelača, Brooklyn College

I am Jugoslovenka / Ja sam Jugoslovenka važan je i slojevit feministički doprinos jugoslavenskim studijima. Jasmina Tumbas proučila je jugoslavenske feminističke prakse performansa te jednu uz drugu stavila posve različite umjetnice i izvođačice kao što su Marina Abramović, Lepa Brena i Esma Redžepova.  Takvim je postupkom efektno skršila elitističku hijerarhiju „visoke“ i „niske“ kulturne produkcije i feminističkog djelovanja u vrijeme  i nakon Jugoslavije.

O knjizi – Amy Bryzgel, University of Aberdeen

Istražujući i svjetski priznate, ali i još nedovoljno prepoznate umjetnice, ova knjiga donosi slojevitu raspravu o rodu, feminizmu i politikama identiteta u regiji. Proširuje i raspravu o feminističkim praksama i strategijama performansa onkraj zapadnog kanona.

 

Program se ostvaruje u okviru projekata ‘Nulti sat’ kojeg su podržali Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.